Är det någon skillnad mellan Pinot Grigio, Pinot Blanc och Pinot Gris? Druvorna verkar så lika, hur kan man hålla isär dessa druvor?

Bra fråga! Pinot är mångsidiga druvor som man kan göra en hel del goda viner på!

noir
Pinot Noir

Det är faktiskt en ganska stor skillnad mellan de olika Pinotdruvorna, även om det finn en genetisk likhet mellan dessa, eftersom de hör till samma druvfamilj och de underbara Pinot Blanc, Pinot Gris och Pinot Grigio är alla färgmutationer av Pinot Noir. 

Den franska druvan Pinot Gris eller den italienska Pinot Grigio är lika druvor, fast ändå inte. Druvan Pinot Gris har sitt ursprung i Alsaceregionen i Frankrike, och eftersom den är lite gråaktig i färgen, så heter den ”gris” på franska och ”grigio” på italienska. Även om de är genetiskt samma druvor, så kan vinet från dessa druvor ändå smaka helt olika, eftersom man framställer dem på olika sätt och jordmånen skiljer sig, vilket också betyder att smaken skiljer sig och förstås påverkar det vinets karaktär.

gris
Pinot Gris

Pinot Grigio är en ung, krispig och frisk druva med lite syrlig smakkaraktär, medan Pinot Gris ofta kännetecknas av en mer rundare, mognare och fatlagrad smakprofil, även om man idag lyckas ganska bra med att framställa även goda och mer komplexa Pinot Grigio med fatkaraktär.

Även om Pinot Gris ursprungligen kommer från Frankrike, så odlas den idag i mängder av länder som Tyskland, Österrike, Sydafrika och inte minst i USA där den är mycket populär.  Den växer gärna på bergssluttningar och i kallare klimatförhållanden. Arom och smak påverkas självklart av olika klimatförhållanden där den växer.

Pinot Blanc
Pinot Blanc

Till sist då: den härligt ljusa druvan, Pinot Blanc som är en druva som både kan vara fruktig och lätt men också kan ha lite mer av en fatkaraktär ibland. I Italien kallas druvan för Pinot Bianco.

Många tycker att den har en likhet med Chardonnaydruvan.  Den är en mångsidig används både till söta dessertviner, stilla och mousserande viner men inte minst som en blanddruva i Champagne.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy