Hem » Vin Skola » Den aromatiska Muskatdruvan – i många skepnader

Den aromatiska Muskatdruvan – i många skepnader

muskatdruvan - Vinjournalen.se

Muskatdruvan! Hur många gånger har vi skrivit om denna enorma druvfamilj med hundratals varianter utan att egentligen gå in på närmare detaljer.  Muskat, Muskatell eller Moscato – kärt barn har många namn men är det samma druva?

Har du någonsin undrat vad skillnaden är mellan alla dessa aromatiska Muskatdruvor som alla har olika namn? Det finns likheter, förstås, men också skillnader och vi tar fram några prisvärda viner som du kan prova dig igenom för att lära känna druvan lite närmare. Det blir kul, ganska enkelt och samtidigt lite av en utmaning!

Muskatdruvan klase druvor

Sorten Muskatdruvor är väldigt varierande. Här hittar man viner med olika färger, vinstilar och sötmanivåer. Muskat är en stor, populär druvfamilj, med spännande viner och den äldsta och mest planterade druvan i världen med över 200 olika sorter. Det blir övervägande vita viner som är ganska aromatiska, ibland lite rosenblommiga men ändå druvtypiska. Det finns ingen ”äkta” Muscat, men snarare ett stort antal inkarnationer av druvan, var och en med en egen regional nyans och karaktär. Bra för oss som provar mycket viner är att aromerna i Muskatviner är ganska lätta att identifiera och de är heller inte lika flitigt använda som andra vindruvor.

Den älskade Muskatdruvan

Muskatdruvan tros vara en av de äldsta druvsorterna i Frankrike dit den togs av antingen av romarna, grekerna eller fenicierna. Så den har förmodligen sitt ursprung kring Frontignan även längre norrut i Alsace görs goda viner med druvan. Men gissa om dessa druvor har brett ut sig!

Muskatdruvan en klase druvor

Moscato i Italien, Muskatell i Spanien och Portugal, Muskat Rutherglen i Australien och vem har inte hört om Muscat Blanc à Petits Grains, Muscat of Alexandria, Moscato di Siracusa på Sicilien, och ojdå Zibibbo är också en Muskatdruva…

Moscadello di Montalcino, den centraleuropeiska Muscat Ottonel, Muscat de Frontignan som används mycket i Languedoc-Roussillon, södra Rhône hela vägen till Sydafrika….

och sedan har vi ju också bordsdruvan Muscat of Hamburg… lite beroende på vinstil och var den odlas så får den olika namn. Druvan är också känd som Moscato Giallo eller Gelbermuskateller i tysktalande länder, Tamjanika i delar av östra Europa och Moschato Samou i Grekland.

Det finns till och med röda varianter som Muscat Bailey A, en japansk druva som skapades i början av 1900-talet och är den mest planterade rödvinsdruvan där. Med rosa färg kommer sedan Moscato Rosa eller Rosen Muskateller som tyskarna säger…

Det kan bli förvirrande men jag tror att vi har lyckats visa något av druvans enorma bredd och popularitet.  

Tänk på att det finns en fransk Bordeaux-druva vid namn Muscadelle, men den har tydligen ingenting med druvfamiljen Muscat att göra.

Muskat

De två vanligaste varianterna av Muscat, Muscat Blanc och Muscat d’ Alexandria, ger både torra och söta viner. Alexandria gör koncentrerade söta viner som kommer från södra Frankrike under appellationerna Rivesaltes, Beaumes-de-Venise och Frontignac där man gör de smakfulla, söta och ganska starka Vin Doux Naturel. I Spanien heter motsvarande viner Vino Dulce Natural Moscatel. Malaga i södra Spanien är till exempel på region känd för sin produktion av torkade, rostade Moscateldruvor. Och precis som Moscato d’Asti, den italienska Moscaton som också är rätt söt, så behöver man inte tillsätta raffinerat socker. Druvan är så pass söt i sig, att vinet blir sött ändå – av druvan! 

Muskatdruvan en klase med druvor

Moscato

Muscat Blanc eller Muscat Blanc à Petits Grains är druvorna som används i den italienska Moscaton, från regionen Piemonte, en riktig vinpärla som uppskattas av vinvänner över hela världen.  Den italienska Moscaton görs på ett annat sätt än i Spanien och Frankrike. Jäsningen avbryts och den får bara härliga bubblor och lägre alkohol. Men Moscato görs i andra delar av värden också.

Moscatel

Spanien och Portugal har förfinat sina Moscatel-viner med druvan Muscat d’Alexandria. Oftast blir det ett sött vin med hemvist i områden som Malaga, Alicante, Valencia och Madeira och man tänker osökt på den läckra portugisiska sherryn där druvan används flitigt.

Trots att de finns så många vinstilar som skiljer så många druvvarianter åt, så är det intensiva aromatiska som binder dessa druvor samman. Detta beror på vad man kallar för monoterpener (aromföreningar) i själva druvan. Visst, vinerna kan ju också variera från producent till producent, men säkerligen kommer alla Muscat och Moscatelvinerna att uppvisa toner av vita blommor och äppelskal och de lätta Moscatovinerna ha mer av de intensiva blommiga tonerna av citrus och mandarin. Men det som är säkert med alla dessa viner är att de är intensivt aromatiska men att de individuellt speglar de stilar, områden och deras detaljerade unika smaker. En sista skillnad är nog att de franska och spanska Muskatvinerna med fördel kan lagras några år medan den italienska Moscaton är avsedd att drickas direkt.

muskstadruvan - 6 viner

Muskatdruvan – vintips!

Några viner som visar bredden av Muskatvinerna:

Castiôn Moscato d’Asti 2021| nr 7873

Söt och lätt pärlande och stiltypisk Moscato d’Asti i Pieonte, enbart 5,5%. Blommigt, aromatiskt av frukter och honung. Mat- och dessertvin.

Tenuta di Castellaro Bianco Porticello 2020 | nr 93922

Vitt torrt vin matvin från Sicilien, blend Moscato Bianco. Frist och fräscht vin som är perfekt till fisk och skaldjur.

Innocent Bystander Moscato, 2021 | nr 2531

Söt och lätt 5,5% Moscato rosé från Victoria i Australien. Fruktigt och fräscht dessertvin med fruktaromer, honung och örter.

Señorío De Broches | nr 6460

Kritikerrosad Vino Dulce Natural, veganvin, helt på druvan Moscatel de Alejandría kmmer från Malaga som görs på torkade druvor. Sött dessertvin men även gott till ostar.

Casa Velha White 2020 | nr 5619

Torrt och komplext bordsvin med bra balans från Portugal och Douro. Fruktiga friska smaker med brynt smör, kryddnejlika och en liten fatton. Snyggt och mineraliskt.   

Colibri Muscat Vermentino 2020 | nr 6698

Från Languedoc-Roussillon och Pays d’Oc kommer detta torra, fruktiga och friska vin på blandade druvor Vermentino/Muskat. Prisvärt och fräscht till lätta rätter.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Kan man spara ett öppnat Muskatvin?

Förvara flaskan i kylen men inte i evighet, max 1-2 dagar. Starkviner som ort och sherry av druvan Muskat klarar sig bättre.

Var kommer Muskat ifrån ursprungligen?

Muskat sägs vara en av de äldsta druvsorterna i Frankrike med ursprung kring Frontignan vid Medelhavskusten nära Sète.

Är Muskatdruvor alltid söta?

Nej, man gör både söta lätta mousserande, söta starka dessertviner och torra bordsviner av Muskat. Men du vet väl att man också kan äta druvorna som de är?

Är Riesling ett Muskatvin?

Nej Muskat och Riesling är båda blommiga, aromatiska druvsorter men det är två olika druvor.

Vad är Muscat Ottonel?

Det är en Muskatvariant som på grund av sin låga syra är mycket mild och smidig att göra både torra och söta viner av, som aperitif och bordsviner.

Läs mer om vita aromatiska druvor:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.