Beställa från vinlistan – hur fel kan de’ bli?

Bävar du för att beställa vin på restaurang? Vinlistan på en restaurang kan faktiskt ibland vara rätt knepig att få rätsida på. Komplexa druvsorter som du aldrig hört talas om, priser som ligger i paritet med Rockerfellers plånbok och inga förslag till kombinationer med maträtter.

Så vad ska man göra? Visst kan man välja efter priset, men pris är inte den enda aspekten. Många väljer ett säkert kort och ett vin som man känner till, för att var på den säkra sidan. Men vill du ha ett bra vin till maten så finns det en del knep att ta till:

Kolla vinlistan online först

De flesta restauranger lägger upp sin vinlista på nätet. Här kan du läsa innan och kanske hitta något vin som verkar bra. Du kan i alla fall googla vidare om du blir osäker. Eller kanske hittar du en gammal favorit på vinlistan eller så kan du verifiera en årgång på ett vin.

Håll koll på rariteterna

Nu menar vi inte de dyra rariteterna som Château d’Yquem Premier Cru Supérieur från Sauternes eller Château Pétrus från Pomerol, även om dessa viner verkligen inte vore helt fel att beställa in. Men tänk utanför boxen. Ser du exempelvis ett ungerskt vitt eller rött vin så kan du ge dig på att de nästan alltid är fantastiskt goda. Hittar du ett spanskt vitt vin från en del av Spanien som inte är en känd region kan det också vara ett riktigt prisklipp och mycket ett mycket bra vin. Ett österrikiskt vitt vin kan vara en pärla. Så lär dig mer om de områden som faller lite utanför ramen av vad man traditionellt väljer från vinlistan.

Håll koll på druvorna

Lär dig vilka druvor som du själv brukar tycka om, men våga också prova lite nya goda druvor som du självklart pluggat på innan. Godello, Verdejo, Viura, Albariño, Agiorghitiko, País. Eller kombinera land och druva: en Syrah från Kalifornien, en Pinot Noir från Australien. Här finns mycket kul att upptäcka och du kommer garanterat inte att bli besviken.

Är vinlistan välorganiserad?

En vinlista kan vara hur lång som helst men så länge den är välorganiserad lär du hitta det du vill ha. En restaurang i Florida har nästan 7000 viner på sin vinlista på närmare 200 sidor och världens största vinkällare som de öser upp flaskor ifrån. Men jösses vilken välorganiserad vinlista de har! Här har man lagt ner mycket möda så att gästerna inte ska säga: ”åh nej, inte den där vinlistan igen!”  Här hittar du alla viner flera gånger om, fast inom olika kategorier som

  • Volym – glas, karaff eller flaska
  • Färg och stil – vitt, rött, rosé eller mousserande
  • Druva – Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz ….
  • Land – länder i gamla världen: Frankrike, Italien osv eller nya världen utanför Europa
  • Pris – oftast sist i listan

När priset avgör

Det är okej att välja efter pris. Ett enkelt sätt att låta vinkyparen veta inom vilken priskategori man vill hålla sig inom, är att peka på ett pris på vinlistan och säga ”Jag hade tänkt mig något i den här prisklassen”.

När volymen avgör

Det går att beställa ett enda glas. Idag slåss många restauranger om att kunna erbjuda även bra viner på glas. Många gäster vill inte ha en hel flaska, andra vill prova lite olika viner på glas. Sedan finns det andra som vill eller behöver dricka mindre. Dessutom: ett glas är ju alltid billigare även om en flaska kan vara det mest prisvärda alternativet om man vill dela eller dricka mycket.

Låta någon annan avgöra

En vinkypare eller en sommelier känner till ställets viner. Var inte rädd att be om råd. Berätta vad du tycker om och fråga vilket vin som han eller hon själv skulle beställa på listan.

Lite mer om hur du beställer vi på restaurang kan du läsa om här: 

Frågor och svar:

Varför kan det vara knepigt att beställa vin på restaurang?

Vinlistan kan innehålla komplexa druvsorter och priser som kan vara svåra att förstå. Dessutom kan det vara svårt att hitta förslag på kombinationer med maträtter.

Vad är ett tips för att hitta ett bra vin på restaurang?

Kolla vinlistan online först och läs på om vinerna innan du går till restaurangen.

Vilket tips ges för att hitta goda viner som inte är så kända?

Håll koll på rariteterna och lär dig mer om områden som faller utanför det traditionella urvalet på vinlistan.

Vad är ett annat tips för att hitta ett bra vin på restaurang?

Håll koll på druvorna och våga prova nya goda druvor som du självklart pluggat på innan.

Vad kan man göra om man är osäker på vilket vin man ska välja?

Be om råd från en vinkypare eller sommelier som känner till ställets viner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.