”På restaurang får jag ofta tunghäfta när jag måste prata med vinkyparen och jag blir rädd för att låta som en amatör. Hur gör jag för att verka lite proffsigare och inte blir bortkollrad med ett dyrt vin som jag inte tycker om?”

Känn dig inte ensam, för många har problem med detta. En bra vinkypare, eller sommelier, har ju åratals av träning när det gäller viner som vi andra ofta inte har. Så släpp dina hämningar, ju mer du frågar, desto mer kan en sommelier hjälpa dig att välja rätt vin.

Ett bra sätt att börja ett samtal genom att ge vinkyparen ett hum om vad det är du tycker om för viner. Vilken druva tycker du om? Tycker du om torra viner, föredrar du fruktiga eller fylliga viner? Allas smak är olika, så ju mer du berättar, desto bättre hjälp får du att välja.

Berätta också vad det är för mat som du har beställt,  så får du hjälp med att matcha vin och mat. Om du inte bryr dig om att para vin med mat, så behöver du inte känna dig dum om du säger att du föredrar att dricka en god Pinot Noir fastän du har beställt en fiskrätt.

Det kan vara bra att ge en fingervisning om prisklass. Restaurangen säljer ju viner i alla prisklasser, så du behöver inte skämmas om du vill gå ner i pris. Tycker du ändå det är pinsamt om du sitter i fint sällskap, så kan du alltid öppna vinlistan och peka på ett pris. Vinkypare brukar vara känsliga och uppfatta den signalen.

Var öppen för nya vinförslag. Då kan du ju upptäcka och få smaka på goda viner som du inte känner till. Inte då dumt, faktiskt!

Sommelier-mästaren och vin pedagogen Marnie Old ger sina tips när man beställer vin på restaurang och visar hur man läser en vinlista genom att föreslå stil, region, och pris.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy