Guide till Stockholms just nu mest populära vinbarer

Vinbarer har de senaste åren dykt upp som svampar ur jorden, särskilt i storstäderna. Vi börjar med Stockholm, följer upp med Göteborg och Malmö och vi ska titta lite närmare på de allra populäraste barerna. Vilka är de? Vilken typ av viner finns på vinlistan? Vad serveras som tilltugg?

Bar Nombre, Odengatan 36, Vasastan

Med sina spanska influenser har Bar Normbre blivit ett spännande tillhåll för stans vinentusiaster. Det är främst den avslappnade men eldigt röda atmosfären som gör att gästerna trivs så bra. Här finns allt för kräsna gommar, från tapas till varmrätter samt en del trevliga spanska viner.

The Burgundy, Yxsmedsgränd 12  Gamla Stan

I Bistro Food Court samsas vinbaren The Burgundy med några av Stockholms trevligaste restauranger och det har blivit en riktigt after work ställe. Den här vinbaren har tilldelats tre stjärnor av World of Fine Wines och man har förmodligen Stockholms störta utbud av viner då vinkällaren lagrar c:a 2000 viner, inte enbart dyra Bourgogneviner utan ett vinutbud från alla jordens hörn samt även trevliga champagner och en och annan cigarr.  Goda smårätter och varmrätter serveras.

19 glas, Stora Nygatan 19, Gamla stan

Kvarterskrog och vinbar med härligate atmosfären inte minst på grund av genomtrevlige krögaren och sommelieren Peter Bennyson med personal. Har varit med ett tag och blivit en populär hotspot för vinentusiaster. Här äter man gott och ekologiskt, dricker ett bra och gott urval av goda från när och fjärran till vettiga priser.

Bar à Vins, Narvavägen 32, Östermalm 

Franskinspirerad, liten och hemtrevlig vinbar som serverar ett urval ekologiska viner från franska vingårdar i främst Jura och Bordeaux till moderata priser. Inte så konstigt då att ägaren och sommelieren Philippe Simon, som kommer från Jura, har lyckats bra med att skapa en liten fransk oas i hjärtat av Stockholm. Till vinerna äter man franska ostar och charkuterier men även varmrätter med fransk touch.

Hornstulls bodega, Hornsbruksgatan 24, Söder

Före detta Tjoget, numera Hornstulls Bodega, är Söders nya opretentiösa, robusta mötesplats med mysig atmosfär och nominerad till “årets vinbar” av Bartenders Choice ett flertal gånger. Här finns ett utbud av goda, spännande europeiska viner till generösa priser. Vinlistan är flexibel och ändras nästan från dag till dag. Välj mellan medelhavstapas eller en mer stadig varmrätt.

Xarcuteria, Hantverkargatan 40, Kungsholmen

Intim spansk tapasbar som serverar en del riktigt goda spanska viner till vettigt pris. Läckra klassiska smårätter som patatas bravas varvas med charkuterier från soliga Spanien. Det som främst slår en som gäst är att detta är en otroligt fräsch lokal där ambitionen ligger på topp när det gäller maten.

Monks Wine room, Lilla Nygatan 2, Gamla stan

Trevlig och avspänd vinbar i 1600-tals valv. Osnobbiga vinentusiaster kan välja mellan ett hundratal viner och champagner. Ambitionen är att vara först med det senaste. Här brygger man även olika sorters eget öl och i anslutning till vinbaren finns en hembryggarbutik. Monks erbjuder från och till vinprovningar, bryggkurser och föreläsningar om vin. Här serveras allt från lättare tilltugg till matiga varmrätt.

Frågor och svar:

Vilka är de mest populära vinbarerna i Stockholm just nu?

Bar Nombre, The Burgundy, 19 glas, Bar à Vins, Hornstulls Bodega och Xarcuteria.

Vilken typ av viner finns på vinlistan på dessa vinbarer?

Det finns ett brett utbud av viner från olika delar av världen, men vissa vinbarer har specialiserat sig på viner från specifika regioner, som spanska viner på Bar Nombre och franska viner på Bar à Vins.

Vad serveras som tilltugg på dessa vinbarer?

Det serveras olika sorters tilltugg på de olika vinbarerna, som tapas och varmrätter på Bar Nombre, smårätter och varmrätter på The Burgundy, ekologisk mat på 19 glas, franska ostar och charkuterier på Bar à Vins, medelhavstapas och varmrätter på Hornstulls Bodega och spanska tapas på Xarcuteria.

Vilken är den största vinkällaren bland dessa vinbarer?

The Burgundy har förmodligen Stockholms största vinkällare med c:a 2000 viner från olika delar av världen.

Vilken vinbar har blivit nominerad till “årets vinbar” av Bartenders Choice flera gånger?

Hornstulls Bodega har blivit nominerad till “årets vinbar” av Bartenders Choice flera gånger.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Chinon Fabien Demois
Chinon Fabien Demois
Pris:121 :-
Artikel nr:275901
Smak blåbär, fruktig, hallon, svarta vinbär, färska örter, lakritsrot
Arom blåbär, hallon, svarta vinbär, färska örter, fruktig, lakritsrot
Färg blå, mörk, lila
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2021DruvorCabernet FrancAlkohol12.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.