Fira Morsdag den 30 maj med ett smakfullt rött eller vitt vin eller varför inte ett glas rosa mousserande? Det känns inte fel att välja ett något finare vin, lite generösare och laga en god quiche till, så kommer mamma att känna sig extra utvald!
Här tipsar vi om garanterat goda viner ur Systemets fasta sortiment och beställningssortiment, och vi är tidigt ute så du har några dagar på dig ifall du vill hittar det där perfekta vinet som du måste beställa.

Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs 2018 | Nr 2484 |219 kr/119 kr
Det blir aldrig fel med en elegant Chardonnay, man måste bara välja rätt! Denna finns i hel- och halvflaska och kommer från prestigeområdet Pouilly-Fuissé som ligger i södra Bourgogne. Smakfullt vin från Maison Jean Lorons äldre vinrankor. Lite fatkaraktär känns, men komplexiteten sitter i de gulfruktiga doft- och smakaromerna med citrus, nötter, smör och kardemumma. Extremt mineraliskt och fräscht! Kommer i presentkartong.
Fritz Russian River Chardonnay 2018 | Nr 6649 | 349 kr
Fantastisk aromrik och karaktärsfull jänkar-chardonnay med från den heta producenten Clayton Fritz i Kalifornien. Komplex Chardonnay denna gång med tydliga rostade ekfatstoner lägger sig över en spännande gul fruktbouquet och med en smörig doft i näsan av mjuk crème brûlée, söt vanilj, brynt smör och fräscha örter. Mineraliskt och jordnära gott.
Mandrarossa Etna Bianco 2018 | Nr 73641 | 189 kr
Tycker mamma om vita mineraliska viner med hög syra, så blir detta veganska något blommiga vulkanvin ett perfekt val. Från vinkooperativet Mandrarossa på Sicilien och gjort ett fylligt vin på den syrliga, mycket fräscha och lokala druvan från Etna, Carricante. Ett sommar-och-sol-vin med skön fruktsyra och rika mineraler. Fruktigt, smakrikt och mineraliskt!

Gattinara Travaglini Giancarlo 2017 | Nr 2372 | 209 kr
Goda mörkröda Gattinara-viner är egentligen en egen vinstil från Piemonte och familjeproducenten sedan flera generationer, Travaglini Giancarlo, som dessutom kommer vinet i en charmfull flaska som är greppvänlig och går lätt att hälla ur. Karaktären går man inte miste om, tänk tjära och rosor. Druvan är den populära Nebbiolo och vinet är mycket smakfullt, kryddigt, fatigt, rödfruktigt läckert med tydliga tanniner.
Brunello di Montalcino Fattoi 2015 | Nr 3097 | 249 kr
Brunello är gjort på druvan Sangiovese och är ytterligare en egen utvecklad och komplex vinstil och detta finvin är smaksäkert så det förslår. Tätt, mörkt, gott fatlagrat och fylligt vin från Toscana och familjeproducenten Fattoi. Fina, långa smaker av fat blandas med mörka körsbär, kanel, nougat och tobak. Distinkta tanniner ger en mjuk och avancerad eftersmak.
Mandrarossa Etna Rosso 2016 | Nr 71175 | 189 kr
Motsvarigheten till det vita trendvinet ovan från producenten Mandrarossa är detta röda vulkanvin tillverkat av den mycket populära och ansedda Etna-druvan Nerello Mascalese och det är på grund av dessa fantastiska lokala druvorna som dessa viner blir så exceptionellt goda. De frossar i sol hela dagarna. Fruktigt och fylligt rödvin som smakar mörka frukter och bär, balsamico och kaffe.

Albert de Vilarnau Fermentado en Castaño Gran Reserva, 2016 | Nr 50583 | 299 kr
Våra vinprovare var helt överens. Detta är en alldeles extra Cava från den kände ekologiske cava-producenten Vilarnau i Penedés. Stor komplex och fyllig Cava Reserva med smakfulla toner av vita blommor och persika, nötter och brioche. Eleganta små bubblor i ett vin med lika elegant mörkt gul färg som drar åt det orangea hållet och gjort på en enda Cava-druva, Xarel-lo. Intensivt och festligt vin.
Ruby Prosecco Rosé Organic Extra Dry 2020 | Nr 92365 | 99 kr
Vi håller oss till mousserande viner med färgen rosa till Morsdag. Tyvärr finns inte en enda Prosecco rosé i det fasta sortimentet! Trist eftersom just rosé har ett nyhetsvärde, men denna sommar måste man tydligen beställa hem och då kan man likväl prova denna goda Prosecco i Limited Edistion som är fruktig, rätt torr med liten sötma från kooperativet Cantina Montelliana i Venetien. Smakar goda söta skogsbär, fräscha örter och lite kex. Skum och bubbel!
Mattips på Morsdag!
Perfekt för du kan göra den på förhand och bara värma på när du hälsar på mamma! Eftersom det är Pecorino-ost i pajen så går det utmärkt att kombinera med alla dessa viner ovan. Du kan förstås använda färdig smördeg, men det blir så gott att göra degen själv!
Fluffig quiche med sparris, mynta och Pecorino

Pajdeg
- 125 g kylskåpskallt smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 nya salt
- 2 msk iskallt vatten
Blanda mjöl och salt i en skål och skär smöret i små kuber och fördela i mjölet. Jobba med händerna och nyp ihop smöret med mjölet tills du får en finkornig massa. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Slå in och låt vila i kylskåpet i en halvtimme.
Fyllning
- 4 dl fet grädde
- 1 vitlök, pressad
- 200 g färsk, grön sparris
- 1 vitlök, riven
- 3 ägg
- 100 g Pecorino-ost, riven
Värm ugnen till 190-200 grader.
Ansa sparrisen genom att skära av de nedersta 2-3 cm men lämna knopparna. Koka sparrisen helt och snabbt i saltat vatten i 2 minuter och lägg den sedan i en skål med isvatten.
Vipsa ihop grädde, ägg, vitlök och riven Pecorino.
Ta ut degen ur kylskåpet, nagga bottnen med en gaffel och fyll pajskalet. Vi valde en avlång pajform på ca 22 cm.
Fyll pajformen med ägg/ost fyllningen. Torka av sparrisen med en ren kökshandduk och lägg de hela sparrisarna dekorativt på fyllningen.
Ställ in pajen i ugnen i ca 30 minuter tills den fått fin färg.
Detta lagade vi tidigare år på Morsdag!