Hem » Vin & Mat » Champagnefrukost på Mors dag!

Champagnefrukost på Mors dag!

pralinerin

Nu på söndag, den 29 maj, är det Mors dag. Vad är bättre än att uppvakta mamma med en Champagnefrukost? Tänk efter. Det är inte så tokigt som det låter, en massa smått och gott och ett glas Champagne – det bästa naturligtvis, att du får vara med och fira! Och dricka Champagne…

frukt_in

Men vad ska man äta till frukost? Här får du några tips inför den stora dagen. Inget tar lång tid att förbereda, det enda du egentligen behöver göra är en handla-lista så du har allt hemma och planera lite! Din att-handla-lista ska bestå av ingredienserna nedan, anpassa efter vad du vill göra och ta bort det du inte behöver! Det blir festligt om du väljer 1-3 små rätter.

 

 

 

Vad kan man göra av frukt?

Bra frukter som passar denna morgon är jordgubbar, melon, blåbär….

Hur mycket du snitsar till det beror på hur mycket tid du har. Du kan göra en fräsch fruktsallad på nolltid och lägga upp den snyggt. Du kan också smälta lite mörk choklad och doppa jordgubbarna i, ställ in i frusen en liten stund.

brodin1

brodin2Vad kan man göra av bröd?

Du kan handla croissanter och servera en liten burk läcker marmelad till (brukar finnas i stora snabbköp). Men du kan också rosta bröd och servera med en liten klick honung. Eller: rosta bröd och bred med nutella, skär i trekanter och servera med jordgubbar. Om din mamma tycker om rågbröd, så bred en liten sandwich med philadelfiaost, kvarg eller keso, lägg på en skiva tomat och lite kryddgrönt. Krasse ser alltid trevlig ut. Lägg ihop brödet och skär i trekanter.

agginVad kan man göra av ägg?

Crêpes förstås. Grädda 2-3 tunna pannkakor. Vik dessa i trekanter, lägg på en tallrik och servera med vispad grädde och bär, eller lite lönnsirap. Du kan också göra en snabb omelett så här:

Rör ihop 2 ägg med lite grädde. Stek omeletten på en sida långsamt och på låg, låg värme. Den får absolut aldrig bli bränd eller ens brnstekt! Lägg på några skivor god ost (exempelvis Gruyère) låt smälta in och klipp lite persilja över. När omeletten ser ut som att lossna i botten, lägg ihop de till en halvmåne och efterstek någon minut till.

laxinVad kan man göra av lax?

Lax passar också bra till frukost. Du kan göra så här: bred små frukostfrallor på en sida med Philadelfiaost, rulla en liten skiva lax och lägg ovanpå. Toppa med några kapris eller en dillkvist.

ostinVad kan man göra av ost?

Alla ostar passar utmärkt till skumpan. Gruyère är en höjdare, men även Emmentaler eller en god, inte för smakrik, Cheddar. Brie blir också en perfekt frukostost. Några oliver till kanske?

Och glöm inte…

Kaffe eller te, servetter, morsdagskort och blommor för att skapa den riktiga atmosfären!

 

 

bonnet1Vad ska du välja för Champagne?

Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut, art.nr 7471, 269 kr

Här är en torr rosé som fått mycket bra kritik överlag och som du hittar i Systembolagets ordinarie sortiment. Härlig, frisk smak av solmogna skogshallon, smultron, kex och blodapelsin och som passar utmärkt tillsammans med alla smårätter ovan, oavsett vad du väljer att göra. Den här Champagnen kommer ifrån producenten Alexandre Bonnet som finns i området Aube som ligger lite söder om Reims och Epernay. Den är framställd av druvan Pinot Noir och är alltså en Blanc de Noir och den kommer garanterat att göra succé eftersom den är både stilig, stram och nyanserad och har en trevlig eftersmak.


Frågor och svar

När började traditionen med champagnefrukost?

Traditionen med Champagnefrukost har funnits sedan 1800-talet. Ordet är en kombination av de två orden champagne och frukost, vilket betyder frukost med champagne.
Traditionen med Champagnefrukost började på 1800-talet. Ordet är en kombination av de två orden champagne och frukost, vilket betyder frukost med champagne.

Hur skiljer sig champagnefrukost från andra typer av frukost?

u0022Champagnefrukost är en tradition att äta frukost med champagne. Detta är ett väldigt speciellt sätt att börja dagen på, eftersom champagne förknippas med fester och lycka.
Traditionen föddes under förbudstiden på 1920-talet då det var olagligt att dricka alkohol i Sverige. Svenskarna hittade ett smart sätt att fira genom att dricka mousserande vin till frukosten, eftersom de inte bröt mot några lagar!
Denna tradition har populariserats av svenska TV-program och filmer, som u0022u0022Familjen Svenssonu0022u0022 och u0022u0022Ett Hem För Ossu0022u0022.u0022

Vad är det för traditionell mat som serveras på en champagnefrukost?

u0022Champagnefrukost är en typ av brunch som serveras i Sverige. Den består av champagne, frukt och vissa andra livsmedel som bakverk och ägg.
Vissa traditionella rätter som serveras på en champagnefrukost inkluderar:
-Champagne
-Frukt
Bakverku0022

Vilken typ av ost passar bäst till champagnefrukost?

Alla ostar passar bra till champagnefrukost, men Gruyère, Emmentaler och Brie är några populära val.

Vad är en bra champagne att välja för champagnefrukost?

En rekommendation är Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut, som har fått mycket bra kritik och passar bra tillsammans med alla smårätter på champagnefrukosten.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.