Hem » Vin Tips » Mors dag! Läcker, liten Camembert och ett friskt vitt vin!

Mors dag! Läcker, liten Camembert och ett friskt vitt vin!

Mors dag - brie

På söndag gäller det, då är det Mors dag! Gör mamma glad och bestäm dig för att stå för brunchen, handla lite vin och gå ut och handla några små Camembertostar, använd ugnen för omväxlings skull och gör den läckraste brunchen du någonsin bjudit på! Det lätta receptet får du av oss och shoppinglista står nedan.

Vita viner från Nya Zeeland och speciellt från vinregionen Marlbourough är ofta helt oemotståndliga. Vi ska titta på ett riktigt gott och omtyckt vin, en Chardonnay, som är ett säkert kort och som passar bra för att bjuda på en brunch och du ska få veta lite mer om osten Camembert.  

Var kommer vinet ifrån?

Marlbourough, Nya Zeeland. I Marlbourough finns över 20 000 ha vinstockar och ungefär 2/3 av det totala antalet vinstockar på hela Nya Zeeland, som alltså är landets största vinregion som satte Nya Zeeland på den internationella vinkartan med sin utsökta Sauvignon Blanc på 80-talet. Marlbourough är Nya Zeelands mest soliga och torra regioner med flest antal soltimmar på Nya Zeeland, hela 2400 per år oh sedan en mångfald av olika jordar. Vin som man odlar idag omfattar ett stort urval av sorter, från utsökta Pinot Noir viner till aromatiska Chardonnay-viner. De flesta vingårdarna är ganska små, ofta familjevingårdar, som alla gör sina speciella och unika viner, så kallade boutiqueviner eftersom de oftast bara görs i mindre skala.

Allt började med en druva!

På den nordligaste spetsen av Nya Zeelands sydligaste ö i regionen Marlborough började man odla den första, gröna druvan Sauvignon Blanc ganska sent, 1973. Det är bara 50 år sedan. Nya Zeelands största vinproducent och framgångsföretaget Montana Wines, ett starkt vinvarumärke med ett flertal kända vingårdar under sig och som sedan 2010 ingår i Pernod Ricard Winemakers för Nya Zeeland och nu heter Brancott Estate.

Montana Wines grundades av det invandrande kroatiska vinparet Ivan och Amanda Yukich och som planterade sina första vinstockar 1934 väster om Auckland. Det första vinet såldes 1944 och 1960 odlade 10 hektar vingårdar. Ivans söner, Mate och Frank och egentligen var det de som startade företaget Montana Wines 1961 och då expanderade man ytterligare och 1973 började man odla vin i Marlborough. På 80-talet noterades Montana på Nya Zeelands börs, initialt som ‘Corporate Investments Limited’ och sedan som Montana Wines.

Det var då som man vann guldpris för den första årgången av sin Marlborough Sauvignon Blanc och exporten tog fart ordentligt två år senare. På slutet av 90-talet vann man återigen förnämliga priser som den prestigefyllda Marquis de Goulaine priset. Vid den tiden hade Marlboroughs viner fått en klar plats på världens vinkarta. 2006 planterade Brancott Estate de första Sauvignon Gris druvorna i Marlborough. Vinmakare idag är Patrick Materman som utnämnts som New Zealand Winemaker of the Year av tidningen Winestate Magazine.

2010 sålde Pernod Ricard av flera av Motanas stora varumärken men behöll alltså namnet Brancott Estate.

Stoneleigh Latitude Chardonnay

Stoneleigh-serien, där vinet Stoneleigh Latitude Chardonnay ingår, är ett populärt vin hos oss i Sverige. Vinet har en läcker fräschör och livfulla, djupa smaker. Här ingår fruktiga aromer av både äpplen, persika och citrus med krämiga inslag av smör, brioche med kryddor som kardemumma och vanilj.

Den senaste årgången är 2019 och Chardonnay-druvan till detta härliga vin kommer från Rapaura som också kallas för Nya Zeelands Golden Mile med sin unika, steniga terroir och sitt soliga klimat.

Vinet har fått jäsa på både i äldre och yngre franska och ungerska fat vilket har gett vinet en fin lite rökig fatkaraktär och en djupare, mer komplex smak. Vinet är mycket prisvärt och kostar 129 kr och passar bra till sällskapsvin, till sommarbuffén eller till fisk och skaldjur, men även till ljust kött som kyckling eller pasta.

Bakad Brie med kanderade nötter och tranbär

Ett häftigt Mors dags recept till vinet måste du bjuda på!  Kanderade nötter och tranbär som toppar en krämig, bakad Brie är underbart godis på söndag. Man kan förslagsvis servera den tillsammans med en fräsch sallad och lite rostad baguette. Färska eller torkade tranbär finns att köpa i nästan alla matbutiker idag och receptet är faktiskt jättelätt.

  • 200 g valnötter
  • 1 dl färska eller torkade tranbär 
  • 100 g smör 
  • 1 dl socker 
  • ½ dl flytande honung 
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 rund medelstor Brie 

Värm ugnen till 170°. 
Rosta nötterna i en stekpanna och ställ undan. 
Skär av det översta vitmögelskalet med en vass kniv. 
Lägg osten på bakpaper antingen på en bakplåt eller en ugnsfast form och klägg den med bortskurna delen uppåt. 
Baka i 15 minuter eller tills osten är varm och mjuk. 
Under tiden gör du nötblandningen. 
Smält smör, socker och honung i en kastrull. 
Tillsätt nötter och vetemjöl och koka långsamt i 1 minut. 
Stäng av värmen. 
Lägg i tranbären när blandningen svalnat något. 
Ta ut osten och skär i ”tårtbitar” när den svalnat lite så blir det enklare att servera. 
Fördela nöt- och bärblandningen över osten. Klart! 

Hitta fler matförlag till Chardonnay:

Frågor och svar:

Vad firas på söndag?

Mors dag firas på söndag.

Vilken vinregion kommer Stoneleigh Latitude Chardonnay ifrån?

Vinet kommer från Marlbourough, Nya Zeeland.

Vilken druva började man odla först i Marlbourough?

Den första gröna druvan som odlades i Marlbourough var Sauvignon Blanc.

Vad är receptet på bakad Brie med kanderade nötter och tranbär?

Ingredienser: 200 g valnötter, 1 dl färska eller torkade tranbär, 100 g smör, 1 dl socker, ½ dl flytande honung, 2 msk vetemjöl, 1 rund medelstor Brie. Tillagning: rosta nötterna, skär av det översta vitmögelskalet på osten, baka osten i ugnen, smält smör, socker och honung i en kastrull, tillsätt nötter och vetemjöl och koka långsamt i 1 minut, lägg i tranbären när blandningen svalnat något, ta ut osten och skär i “tårtbitar” när den svalnat lite, fördela nöt- och bärblandningen över osten.

Vad kostar Stoneleigh Latitude Chardonnay och vad passar det bra till?

Vinet kostar 129 kr och passar bra till sällskapsvin, till sommarbuffén eller till fisk och skaldjur, men även till ljust kött som kyckling eller pasta.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.