Ditt val av mat påverkas också av huruvida du serverar en krispig, lätt Chardonnay som inte har lagrats på ekfat, eller om det är en fyllig ekfatslagrad Chardonnay som står på menyn. Tänk även på hur länge vinet har lagrats, då detta påverkar vinets smaker. I den här artikeln kommer vi att prata om Chardonnay mat.


Snabbmeny för denna artikel

Typer av mat till Chardonnay

Trots att listan på mat som kan serveras till Chardonnay kan verka ändlös finns det några maträtter som inte passar till Chardonnay-viner. Däribland tomatsåsbaserade rätter, rökt kött eller fisk, samt thaimat.

Våra förslag på mat till Chardonnay:

  • Ung och inte ekfatslagrad Chardonnay: Färska skaldjur som har kokats lätt, grillad eller ångkokad fisk, eller pasta med en mild ostsås.
  • Äldre Chardonnay som inte lagrats på ekfat under en längre tid: Pocherad lax med smörsås, kyckling, skinka och sallader av dessa. Mild curry passar också bra till dessa viner.
  • Ekfatslagrad och fyllig Chardonnay: Mäktig mat med djupa smaker, som grillat kalvkött, cheddarost eller entrecote.

Vinjournalens Chardonnay-tips


Produktbild för Château de Vimont

Château de Vimont-Graves

Vita viner från Bordeaux produceras vanligtvis av druvsorterna sauvignon blanc och sémillon. Smakrikt, fruktigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av gula plommon, ananas, valnötter, kardemumma, brynt smör och grillad citron.

Frankrike | BordeauxGraves | Art 4128 | Château de Vimont | 219:-


Det är bäst att tänka på att försöka hitta rätt mat till Chardonnay är att matcha matens smaker med vinets smaker och lagringstid och metod. I slutändan är det dock dina egna smaklökar som ska avgöra vilket Chardonnay-vin som passar bäst till måltiden.


Bildgalleri – Chardonnay till mat 

Frågor och svar

Vad för mat passar till chardonnay?

Chardonnay är en väldigt matvänlig druva. Till en lättare, krispig chardonnay som Chablis bör man välja en lättare rätt t.ex färska skaldjur medan en tyngre ekfatslagrad chardonnay passar utmärkt till en lite kraftigare rätt med smörsås.

Bäst mat till ekad chardonnay?

Till en ekad chardonnay passar rätter på ljust kött eller fisk med fetare tillbehör, som en smörsås eller gräddig stuvning.

Vad passar chardonnay till?

Chardonnay är en väldigt matvänlig druva. Till en lättare, krispig chardonnay som Chablis bör man välja en lättare rätt t.ex färska skaldjur medan en tyngre ekfatslagrad chardonnay passar utmärkt till en lite kraftigare rätt med smörsås.

För mera läsning om vin och matkombinationer:

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Château de Vimont “Perin de Naudine”

Château de Vimont “Perin de Naudine”

Artikel:4128Volym:750 ml
Pris219 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionBordeauxÅrgång2019Druvor80% Sémillon, 20% Sauvignon BlancAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy