Hem » Vin & Mat » Hållbart med kocken Matthew Beaudin i Monterey
Vin & Mat

Hållbart med kocken Matthew Beaudin i Monterey

545 - Vinjournalen.se

Nu pratar vi hållbart! Denna vecka och närmare bestämt på torsdag den 22 november firar man Thanksgiving i USA och kanske en av de viktigaste familjehögtiderna i Nordamerika. Det gör man alltid den 4:e torsdagen i november. Och en fyradagarshelg som detta ändå är, vad betyder det? Jo, god mat och gott vin, förstås!

Denna vecka kommer vi därför att fira lite extra när det gäller mat och vin och vi hämtar inspiration från Monterey. Vi hälsar på hos producenten Scheid Family Wines som gör den goda District 7 serien med viner som blivit så populära i Sverige.

På torsdag, Thanksgiving, kommer en artikel med vintips och mat från Montereys mest sympatiske kock och matkreatör Matthew Beaudin som är chefskock för Montereys stolthet Monterey Bay Aquarium lockar besökare från hela världen och arbetar globalt för att rädda våra hav. Akvariet är en av de ledande organisationerna inom hållbart tänkande och konservering av havsmiljö och för en hållbar fiskerinäring runt om i världen.

546 - Vinjournalen.se

Kocken Matthew Beaudin har vunnit mängder av priser för sin goda mat. 2017 vann han pris som Seafood Champion for Vision i projektet The Ocean Foundation’s SeaWeb som Matthew fick för att han satsade akvariets restaurangbudget på hela 1 miljon dollar på att köpa in råvaror endast från hållbara, lokala källor. Det gällde fisk, skaldjur och övriga lokala produkter. Idag kommer 99% av restaurangens alla råvaror inte från ett område längre bortifrån än 140 km och det är en kort sträcka i USA!

Matthew är en kille som reser runt ganska mycket i världen och skulle gärna vilja besöka Sverige. Han är välkommen och vi kan visa någon av de 23 svenska restauranger som har 1, 2 eller 3 stjärnor i Guide Michelin, så får vi skryta litet. Många av dessa arbetar gediget och hållbart.

När Matthew reser så gör han det främst för att kunna påverka restauranger att välja ekologiskt enligt Aquariums Seafood Watch-programmet och köpa in fisk och skaldjur från hållbara källor.

Ytterligare en koppling till Matthew och akvariet i Monterey är den lokala producenten Scheid Family Wines, som också arbetar ekologiskt och det har vi skrivit om tidigare och hur detta vinföretag har ett eget vindkraftverk och att de generera 100% av sitt eget energibehov. Du kan läsa mer om hållbart initiativ här.  

Följ oss imorgon, torsdag för ett annorlunda recept!

Lite mer om Pinot Noir kan du läsa här:

Frågor och svar:

Vilken dag firar man Thanksgiving i USA?

Man firar Thanksgiving den fjärde torsdagen i november.

Vem är Matthew Beaudin?

Matthew Beaudin är chefskock för Monterey Bay Aquarium och en prisbelönt matkreatör som arbetar för hållbarhet.

Vad vann Matthew Beaudin pris för 2017?

Matthew Beaudin vann Seafood Champion for Vision i projektet The Ocean Foundation’s SeaWeb för att han satsade akvariets restaurangbudget på att köpa in råvaror endast från hållbara, lokala källor.

Vad är Aquariums Seafood Watch-programmet?

Aquariums Seafood Watch-programmet är ett program som uppmuntrar restauranger att välja ekologiskt och köpa in fisk och skaldjur från hållbara källor.

Vilken koppling har Scheid Family Wines till hållbarhet?

Scheid Family Wines arbetar ekologiskt och har ett eget vindkraftverk som genererar 100% av deras energibehov.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.