För att matcha internationell mat med vin så finns det inga regler som är heltäckande och gäller för exempelvis franska, italienska, grekiska, asiatiska, mexikanska köket och medelhavsköket och det är bland annat dessa matländer som vi ska titta lite närmare på i denna del.
Mat blir bättre med vin!
I 2 delar går vi igenom olika internationella kök och tipsar om de vanligaste mat- och vinkombinationerna
- Del 1 : Frankrike, Italien, Grekland och Medelhavet
- Del 2: Indien, Asien, Mellanöstern, Mexiko
Det råder ingen tvekan om att vin både kan komplettera och förstärka smaken av en god måltid. Men även om det inte finns generella regler för hur man parar olika internationell mat med vin, så finns det ändå några generella tumregler om man vill undvika en kulinarisk katastrof och välja rätt vin. 2 tumregler som hjälper i alla lägen:

Tänk på balansen!
Vin består av alkohol, frukt, socker, syra och tanniner. Mat innehåller också syra och socker men även salt, fett och andra smaker. Se till att smakerna balanserar varandra istället för att konkurrera.
Matcha vinets intensitet/styrka och syranivå till samma komponenter i maten. De ska vara jämförbara, men vinet ska inte dominera.
Tänk på regionen vid internationell mat med vin!
Kombinera vin och mat från samma plats! Ofta är området där vinet odlas och produceras den bästa indikatorn på den smakprofil som råder här. Klart du kan smaka, men du kan också läsa på etiketten.
Personliga smakfaktorer – internationell mat med vin
- Syra: Vinets syrliga och skarpa toner avgör surhetsgraden. Hur surt är vinet som du känner på tungan?
- Kropp: Vinets kropp fastställs av vikten och munkänslan när du smakar det. Den kan vara lätt, även kallad tunn, eller den kan vara tung, krämig till och med fet.
- Arom: Aromen, eller buketten, av vin handlar om doften. Försök att identifiera jordnära, blommiga, fruktiga och nötiga toner, bland många andra.
- Smak: Vinets smak bestäms mest av dess aromer; ett vin kan ha en lätt, fruktig bukett eller djupa, jordnära smaker eller nötaktiga aromer som kaffe-choklad.
Att matcha maten med vin är lättare än det låter. Bestäm om den är lätt, kryddig, söt eller rik och matcha den till din maträtt.

Det franska köket
Fransmännen kan det här med att kombinera internationell mat med vin och väljer ofta ett lokalt vin till vardags. Komplexare viner hålls för speciella måltider och tillfällen.
- Fransk regel 1: Rött vin passar till kött och vitt vin passar till skaldjur och fågel.
- Fransk regel 2: Glöm regel 1 och drick det vin som du tycker om!
Till vardags ganska relaxed alltså!
Vanliga franska mat- och vinkombinationer
Pinot Noir kan fungera till lax, fet fisk och anka.
Röd Bordeaux med lamm.
Beaujolais med traditionellt fläsk.
Cabernet Sauvignon med nötkött, vilt och grillat kött.
Chardonnay med kyckling, pilgrimsmusslor, hummer och brie.
Sauvignon Blanc med räkor, surt fläsk, ostron och sik.
Sauternes med blåmögelost.

Det italienska köket
Många tycker att Italien är världen främsta mat- och vinland. Italien lägger stort fokus på region och säsong, så om man tittar var maten kommer ifrån så försök att välja ett vin från samma region, för då är det sannolikt att det kommer det att ha liknande smakprofil som maträtten. Men tänk att ibland kan man experimentera med viner från andra regioner och det kan ändå bli en höjdar-kombo!
Vanliga italienska mat- och vinkombinationer
Rött vin till tomatbaserade röda såser som pasta, gryta, pizza, risotto, rött köttbaserade rätter – välj Chianti och andra viner med druvan Sangiovese
Vitt vin till traditionella rätter pasta, pizza, risotto, skaldjursrätter – välj Prosecco, Pinot Grigio, Moscato
Lättare rätter och sallader – välj en Soave eller en Nero d’Avola
Det grekiska köket
När det gäller internationell mat med vin, så består grekisk mat ofta av flera olika rätter, tänker på meze, som serveras i familjär stil och då kan det vara lite svårt att välja ett perfekt vin. Fokusera på den huvuddelen av måltiden, om det nu är lamm eller fisk och välj utifrån den.
Vanliga italienska mat- och vinkombinationer
Meze med olika smaker och dips – välj en lätt Pinot Noir eller ett rosévin
Sallader – Athiri, Roditis eller rosé
Fisk-, skaldjur och fågel – Assyrtiko Riesling, Pinot Noir, Chardonnay
Lamm och nötkött – Agiorgitiko, Xinomavro, Syrah/Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon

Internationell mat med vin – Medelhavsköket
Medelhavsköket omfattar många länder men främst Spanien och Portugal men även södra Italien. Mat- och vin variationen är stor och fokus ligger på färsk frukt, grönsaker, spannmål, ost och fisk, samt vitt och rött kött och precis som med grekisk mat så består måltiden oftast av ett flertal rätter. Välj efter huvudingrediens eller håll dig till ett lätt vin för en lätt rätt som sallad, fisk och ost och ett tyngre för en rik maträtt som baseras på grillat rött kött. Nu fokuserar vi mycket på länderdruvorna.
Vanliga mat- och vinkombinationer i Medelhavsköket
Lätta sallader – välj Alvarinho (Vinho Verde), Boal, Airén, Verdejo eller Parellada, Xarel·lo, and Macabeo (Cava)
Matiga sallader – välj Alicante Bouschet, Tempranillo, Bobal
Lamm och nötkött – Bastardo, Tinta Negra, Garnacha och Monastrell
Fisk-, skaldjur- och fågel – Arinto, Moscatel, Verdejo, Palomino och Macabeo
Risbaserade rätter exempelvis paella – roséviner, Touriga Nacional eller Cava-druvorna Parellada, Xarel·lo, and Macabeo.
Det här bör du också läsa: