Läcker frittata och ett lagom fylligt rödvin
Frittata är ofta en ”räddare i nöden” när man behöver svänga ihop något enkelt på en halvtimme. Den bästa frittatan ska vara enkel och inte tillkrånglad. Du behöver inte ens ett recept utan enbart komma ihåg förhållandet ägg/grädde/ost och grönsaker. Det gäller att den inte ska bli torr och vi la till både små champinjoner och karamelliserad lök samt till slut lite parmesan för att ge lite extra sting! Frittata kan du göra helt med grönsaker skinka eller bara en härlig, lagrad ost.
Det gäller att den inte sa bli torr och vi la till både små champinjoner och karamelliserad lök samt till slut lite parmesan för att ge lite extra sting! Frittata kan du göra helt med grönsaker skinka eller bara en härlig, lagrad ost.
Vinet är en Pinotage från Sydafrika, lagom mustigt och lite stuns. Det just det med ägg: ägg är mättande med luftiga och lätta och behöver ett vin som matchar det.
Perdeberg Pinotage | SB 2137 | Kapregionen | 69 kr
Ett ungt rött mysigt vin som passar till det mesta från producenten Perdeberg Cellar som odlar nästan alla de bästa goda blå druvorna som Pinotage, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cinsault, Malbec och Mourvèdre, en även gröna druvsorter. Druvorna på vingården är plockade för hand. Detta är druvan Pinotage, Sydafrikas stolta druva med en egen unik historia som egentligen inte fanns innan 1991.
Perdeberg Pinotage är ett charmigt och mysigt vin och har en härlig blandning av röda och lila solmogna bär och frukter sim björnbär, plommon, hallon och några toner av mynta, peppar och sötlakrits. Mycket smak för lite pengar! Passar så himla bra till äggrätter eftersom vinet har en lite mustig och jordig stil utan att bli för tungt med fin syra och mycket lena tanniner. Ett trevligt vardagsvin som är otroligt lättdrucket.
Frittata med champinjoner, karamelliserad lök och parmesan-flingor
Frittata kan du laga för 100 pers så länge du kommer relationen mellan ingredienserna. Till varje 6:e ägg tar du 3/4 dl vispgrädde, 2 dl riven ost och 2 dl grönsaker (inkl eventuellt bacon). Använd gärna en stekpanna i gjutjärn eftersom den ska in i ugnen och frittatan ska lossna lätt när den är klar. Vi använder olja och smör för att laga denna rätt.
- 6 stora ekologiska ägg
- ¾ dl vispgrädde
- 2 små mjöliga potatisar
- 2 vitlöksklyftor
- 10-12 champinjoner
- 1 stor gul lök
- 2 dl lagrad och riven Gruyère
- 1 tsk kornigt gourmetsalt
- 5 tag med svartpeppar kvarnen
- 2 kvistar timjan
- några droppar balsamvinäger
- hyvlad parmesan
Värm ugnen till 200°.
Skiva löken tunt. Stek den i en separat stekpanna medelhög värme, tillsätt sedan olja och lite smör. När varm, tillsätt lök, rör om lätt. När löken börjar puttra, sänk värmen och låt steka i 2 minuter på varje sida.
Under tiden hyvla potatisen i tunna skivor och skär champinjonerna i skivor.
Vispa ihop äggen med vispgrädden i en skål. Salta.
Börja med att steka på potatis och champinjoner ordentligt i olja och smör i sådär 4-5 minuter. Salta och peppra.
Plattar till allt till en kaka med stekspaden och strö därefter på en rivna osten.
Till slut häller du på äggstanningen och steker på några minuter tills kakan stelnat lite.
Sätt in gjutjärnspannan med frittatan i ugnen sådär 5 minuter och lägg på på de karamelliserade lökskivorna.
Stek i ugnen ca 5 minuter till.
Låt frittatan kallna lite så stelnar den och det blir lättare att skära portionsbitar.
Servera med lite hyvlad parmesan.
Här hittar du fler lätta sommarrätter:
- Räkrisotto med en krispig Soave
- Grillade räkor, färskpotatis och ett glas Champagne
- Cacio de Pepe och Nebbiolo
Frågor och svar:
Vad är en frittata och vad är viktigt att tänka på när man lagar den?
Vilket vin passar bra till frittata och varför?
Vad är Perdeberg Pinotage för vin och vad kännetecknar det?
Vad är receptet på frittata med champinjoner, karamelliserad lök och parmesan-flingor?
Vilka andra sommarrätter kan man hitta på Vinkällan?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Söta viner från Sydafrika
- Röda viner från Sydafrika
- Vita viner från Sydafrika
- Rosé viner från Sydafrika