Hem » Vin & Mat » Läcker frittata och ett lagom fylligt rödvin
Vin & Mat

Läcker frittata och ett lagom fylligt rödvin

335 - Vinjournalen.se

Frittata är ofta en ”räddare i nöden” när man behöver svänga ihop något enkelt på en halvtimme. Den bästa frittatan ska vara enkel och inte tillkrånglad. Du behöver inte ens ett recept utan enbart komma ihåg förhållandet ägg/grädde/ost och grönsaker. Det gäller att den inte ska bli torr och vi la till både små champinjoner och karamelliserad lök samt till slut lite parmesan för att ge lite extra sting! Frittata kan du göra helt med grönsaker skinka eller bara en härlig, lagrad ost.

Det gäller att den inte sa bli torr och vi la till både små champinjoner och karamelliserad lök samt till slut lite parmesan för att ge lite extra sting! Frittata kan du göra helt med grönsaker skinka eller bara en härlig, lagrad ost.

Vinet är en Pinotage från Sydafrika, lagom mustigt och lite stuns. Det just det med ägg: ägg är mättande med luftiga och lätta och behöver ett vin som matchar det.

334 - Vinjournalen.sePerdeberg Pinotage | SB 2137 | Kapregionen | 69 kr

Ett ungt rött mysigt vin som passar till det mesta från producenten Perdeberg Cellar som odlar nästan alla de bästa goda blå druvorna som Pinotage, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cinsault, Malbec och Mourvèdre, en även gröna druvsorter. Druvorna på vingården är plockade för hand. Detta är druvan Pinotage, Sydafrikas stolta druva med en egen unik historia som egentligen inte fanns innan 1991.

Perdeberg Pinotage är ett charmigt och mysigt vin och har en härlig blandning av röda och lila solmogna bär och frukter sim björnbär, plommon, hallon och några toner av mynta, peppar och sötlakrits. Mycket smak för lite pengar! Passar så himla bra till äggrätter eftersom vinet har en lite mustig och jordig stil utan att bli för tungt med fin syra och mycket lena tanniner. Ett trevligt vardagsvin som är otroligt lättdrucket.

Frittata med champinjoner, karamelliserad lök och parmesan-flingor

Frittata kan du laga för 100 pers så länge du kommer relationen mellan ingredienserna. Till varje 6:e ägg tar du 3/4 dl vispgrädde, 2 dl riven ost och 2 dl grönsaker (inkl eventuellt bacon). Använd gärna en stekpanna i gjutjärn eftersom den ska in i ugnen och frittatan ska lossna lätt när den är klar. Vi använder olja och smör för att laga denna rätt.

  • 6 stora ekologiska ägg
  • ¾ dl vispgrädde
  • 2 små mjöliga potatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 10-12 champinjoner
  • 1 stor gul lök
  • 2 dl lagrad och riven Gruyère
  • 1 tsk kornigt gourmetsalt
  • 5 tag med svartpeppar kvarnen
  • 2 kvistar timjan
  • några droppar balsamvinäger
  • hyvlad parmesan
337 - Vinjournalen.se

Värm ugnen till 200°.

Skiva löken tunt. Stek den i en separat stekpanna medelhög värme, tillsätt sedan olja och lite smör. När varm, tillsätt lök, rör om lätt. När löken börjar puttra, sänk värmen och låt steka i 2  minuter på varje sida.

Under tiden hyvla potatisen i tunna skivor och skär champinjonerna i skivor.

Vispa ihop äggen med vispgrädden i en skål. Salta.

Börja med att steka på potatis och champinjoner ordentligt i olja och smör i sådär 4-5 minuter. Salta och peppra.

Plattar till allt till en kaka med stekspaden och strö därefter på en rivna osten.

Till slut häller du på äggstanningen och steker på några minuter tills kakan stelnat lite.

Sätt in gjutjärnspannan med frittatan i ugnen sådär 5 minuter och lägg på på de karamelliserade lökskivorna.

Stek i ugnen ca 5 minuter till.

Låt frittatan kallna lite så stelnar den och det blir lättare att skära portionsbitar.

Servera med lite hyvlad parmesan.

Här hittar du fler lätta sommarrätter:

Frågor och svar:

Vad är en frittata och vad är viktigt att tänka på när man lagar den?

En frittata är en enkel äggrätt som kan varieras med olika grönsaker, skinka eller ost. Det är viktigt att komma ihåg förhållandet ägg/grädde/ost och grönsaker för att få till en bra konsistens och smak. Det är också viktigt att undvika att frittatan blir torr.

Vilket vin passar bra till frittata och varför?

Ett lagom mustigt och lättdrucket rött vin som Perdeberg Pinotage från Sydafrika passar bra till frittata eftersom det har en jordig stil och fin syra som matchar äggens luftighet.

Vad är Perdeberg Pinotage för vin och vad kännetecknar det?

Perdeberg Pinotage är ett ungt rött vin från Sydafrika som har en härlig blandning av röda och lila solmogna bär och frukter som björnbär, plommon och hallon. Det har också toner av mynta, peppar och sötlakrits. Vinet är lättdrucket och har lena tanniner.

Vad är receptet på frittata med champinjoner, karamelliserad lök och parmesan-flingor?

Ingredienserna är ägg, vispgrädde, potatis, vitlök, champinjoner, gul lök, Gruyère, kornigt gourmetsalt, svartpeppar, timjan, balsamvinäger och parmesan. Potatis och champinjoner steks i olja och smör, sedan tillsätts äggstanningen och riven ost. Frittatan steks på spisen och sedan i ugnen tills den är klar. Karamelliserad lök läggs på toppen och frittatan serveras med hyvlad parmesan.

Vilka andra sommarrätter kan man hitta på Vinkällan?

På Vinkällan kan man hitta flera lätta sommarrätter som räkrisotto med Soave, grillade räkor med färskpotatis och Champagne, och Cacio de Pepe med Nebbiolo.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.