Vissa vindruvor blir en perfekt matchning med kronärtskockor! Andra viner kan smaka platt och konstigt nog lite sött, fast de är torra.
Finns det något man kan göra mot detta problem?
Kronärtskockor innehåller ett ämne som kallas cynarin och som kan bilda ganska söta receptorer på tungan när du smuttar på ditt vin. Ämnet inte farligt eller ens registreringspliktigt enligt förordningar. Men vinet smakar sötare än det normalt skulle göra tycker fler än hälften av vinkonsumenterna. För att kompensera denna sötma kan man servera rätter med kronärtskockor tillsammans med viner som innehåller mycket syra och lite eller inget restsocker alls. Vi tänker på Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Grüner Veltliner eller Albariño som är typiska sådana viner.
Vi lagade till kronärtskockor och provade olika vita viner noterade att vinerna smakade märkbart sötare, men vårt Chardonnay-vin blev avskräckande sött. Det räcker ibland bara att ta ett glas vatten innan man tar en klunk av vinet. Och vips så ha man sköljt bort cynarinet med vattnet. Trots detta är nog det allra bästa är att handla ett torrt vin med mycket syra. Här är 4 viner och som skulle passa perfekt till en rätt med kronärtskockor.
Kronärtskockor & deras viner
Silvaner Escherndorfer Fürstenberg, 2021 | nr 96164 – 199.-
Silvaner Escherndorfer Fürstenberg är ett vitt, torrt och mycket krispigt vin framställt på Tysklands tredje största gröna druva, Silvaner och ett vin klassat med den tyska prestige-klassificeringen VDP.ERSTE LAGE® för kvalitet. Detta är ett uttrycksfullt vin med fräscha frukter och aromatiska toner av gula päron och diskreta inslag av vita persikor. Distinkta sköna toner av solmogen mandarin binder ihop allt på ett stiligt sätt med lite bivax och honung. En snygg avrundad finish: intensivt, delikat och uppfriskande mineralisk!
Orballo Albariño 2021 | nr 2696 – 139:-
Från Galicien i Spanien kommer en prisvärd Orballo Albariño 2021, ett vin som i flera omgångar och år vunnit priser från bland annat vinmagasinet Decanter, och som har alla de karakteristiska blommiga och parfymerade toner i en frisk 100%-ig Albariño med pigg syra. Mogna aromer av persika, blommiga och honungstoner som blandas med bergsörter, sötare mandarinskal och äppelton. Generöst vin med citrusinslag och galamelon. Snygg mineralitet med livlig syra i finishen.
Casa Velha White 2020 | nr 5619 – 99:-
Krispiga Casa Velha White 2020 kommer från vinkooperativet Adega Cooperativa de Favaios i Douro i Portugal och får överlag höga poäng av kritiker. Tre aromatiska druvor: Viosinho, Gouveio och Moscatel Galego Branco. Ett runt och fräscht vin som är ganska komplext med bra balans. Nyanserade blommiga aromer och gula äpplen samt söt galiamelon. Mer utvecklade smaker träder fram som brynt smör, kryddnejlika och ett skirt täcke av fat. Vinet har fatlagrats på franska ekfat och resterande del i rostfria ståltankar.
Pietra Di Pinot Grigio 2021 | nr 2709 – 99:-
Lite ovanlig men skarp och torr italiensk Pietra Di Pinot Grigio 2021 med guldiga toner och skarpa reflexer i grönt. Vinet har en vital druvtypisk doft med en fruktig, ungdomlig smak av persika, mandelblommor, grönt äpple och citrusskal, men en något rökig bas i gommen. Mineraliskt och lite jordigt. Ett ytterst rent och fräscht vin som kommer från Venetien till bra pris. Ambitiöst vin med fin rondör och aromatisk, smakrik och balanserad finish.
Ugnsbakade kronärtskockor med Romanesco-sås
Många drar sig för att tillaga denna delikatess, men det är faktiskt superenkelt att laga kronärtskockor. Romesco är en oförglömlig djärv rostad tomat- och paprikabaserad sås från hamnstaden Tarragona i Katalonien och an serveras till olika fisk- och kötträtter.
Romanesco-sås
Såsen får sin unika smak genom att flera av ingredienserna rostas, som paprika, mandlar, soltorkade tomater. Om man inte vill göra allt själv från scratch, så är den klar på några minuter. Receptet räcker till ca 3 dl sås.
- 1/2 burk rostad röd paprika ca 350 g, sila bort vattnet
- 1 dl osaltade men rostade mandlar
- Ca 1/2 dl soltorkade tomater i olja, sköljda och dränerade
- 1-2 stora vitlöksklyftor, skalade och kvartade
- 1 msk rödvinsvinäger
- 2 msk olivolja + ev lite extra för konsistens
- Kryddor: 1/2 tsk rökt paprika, 1 nya kajennpeppar, 1 nypa salt
Blanda allt utom olivoljan i en mixer. Börja med lock på låg hastighet och öka hastigheten allt eftersom. När alla ingredienser har blandats börjar du droppa i olivoljan efter hand, medan du kör mixern utan lock. Blanda tills du når önskad konsistens, men den ska helst vara krämig. Smaka av alla kryddorna.
Ugnsbakade kronärtskockor
Välj mindre kronärtskockor som är färska och har tätt packade kronblad, det ska gnissla om kockan är du tar i den och klämmer. Trimma och förbered de färska kronärtskockorna.
- 6 färska, små kronärtskockor
- 4 citroner, saften pressad
- 4 msk olivolja
- 8-10 vitlöksklyftor, hackas
- saltflingor och grovt malen svartpeppar
- 1 msk av torkade örter som timjan rosmarin, oregano
Värm ugnen till 200 °.
Om stammarna nertill på kockorna är långa, så kan du skära av någon cm eller två med kniv, om du vill. Ta bort och kassera eventuella små blad vid stjälkarna. Skölj kronärtskockorna med vatten och dela dem längs med. Gnid in dem på alla sidor med citronsaft så de inte blir bruna.
Med en sked gröp ur ”luddet” i mitten på varje kronhalva. Pensla halvorna generöst med olivolja. Ställ dem tätt i en ugnsform och fyll sedan kockorna med lite olja, vitlök och örterna. Smaksätt med salt och peppar.
Grädda formen i ugn utan att lägga ett lock på i ca 15 minuter, täck därefter med aluminiumfolie och grädda ytterligare 35 minuter tills kockorna är mjuka och man lätt kan plocka av bladen.
Låt kockorna sedan svalna på galler. Ringla lite mer citronsaft över och servera sedan med den härliga Romanesco-såsen.
Läs mer om viners smaker
- Vinterm: vad är syrligt?
- Varför finns det vita viner med hög syra?
- Vilka aromer och smaker i vin gillar du?