Albariño

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Albariño
Allmän information om Albariño
Allmän information om Albariño

Albariño, som det är känt i Spanien, eller Alvarinho, som det är känt i Portugal, är en grön druva. Dess viner är friska och lätta med en måttlig alkoholhalt. Den kan lagras i ståltankar för att bevara druvans citrussmak. Druvan har också stor potential att lagras på ekfat. Men jämför ofta Albariño med Riesling- eller Sauvignon Blanc-viner för dess aromatiska och fruktiga toner.

Ugrsprung till Albariño

Denna druvsort finns i större kvantitet i länder som Spanien, som är den främsta producenten, följt av Portugal där druvan också är känd under namnet Minho eller Alvarinho. Denna druvsort finns också i mindre mängder i länder som USA (vid centralkusten i Kalifornien), Uruguay, Argentina, Australien, Brasilien och Chile.

Lite historia

Tidigare trodde man att denna sort var en kloning av Riesling (för sina snarlika aromer) och att den fördes från Frankrike till Galicien av munkarna på 1100-talet. Idag vet man att Albariño-druvan är ursprungligen från Galicien eftersom Riesling dateras från 1400-talet.

Viner producerade från Albariño

Det är en druva som mognar sent. Även om vinstocken är ganska stark är denna druva känslig för röta och mögel. Denna druvsort gynnas av jordtyper från maritima klimat, framför allt sådana jordar som är sandiga och väldränerade.

Denna druvsort används för att framställa monovarietalviner eller blandviner. Albariño-viner kännetecknas av sin anmärkningsvärda syrahalt och den fruktiga och blommiga aromen de innehåller. Det är vanligt att konsumera medan de är unga viner och det sägs att de mest prestigefyllda vita vinerna är de från Galicien.

Vad man ska äta med Albariño

Fisk och skaldjur av alla slag! Prova det med ceviche eller en skaldjurspaella, musslor och ostron är en av de perfekta komponenterna för denna typ av vin. Och vad sägs om ostarna? Jo, burrata, feta, manchego eller gouda – en fröjd. Dess friska smak blir höjdpunkten i rätter baserade på färska sallader, kyckling och naturligtvis sushi och “bläckfisk a la gallega”.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Albariño, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om albarino

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.