Vem gör bästa salladen? Idag kör vi Ceasarsallad à la ying och yang samt tips på ett prisvärt musserande vin!
För dig som i alla fall vill tillsätta krispig bacon eller kyckling, så går det förstås också bra. Men prova åtminstone denna sallad en gång – du kommer säkert inte att ångra dig. Den sallad sveper in som en sommarmix och dessutom är den helt glutenfri!
Isberg eller romana-sallad grillas och de traditionella baconbitarna ersätts med rostade soltorkade tomater för att få den där rökiga, salta smaken. En syrlig caesar à la ying och yang, syrligt balanserad och istället för den äggbasen så gör vi den med hampafrön för att lägga till den där krämiga mersmaken. Som extra bonus får du då växtbaserat protein och en bra balans mellan omega-3 och omega-6. Till detta dricker vi förstås även ett veganvin!
Läs mer för recept och vintips på ett helt nytt mousserande från Nya Zeeland!
Passa på! Nytt mousserande vin från Marlborough!
Vi presenterar denna vecka ett helt nylanserat bubbel!
Först bubbeltips till Ceasarsalladen. Vi letar efter ett lätt, sprudlande livligt och gott vin – och ack så prisvärt till tusen!
Till Cecilia Brut | SB-nr: 2389 | 149:-
Cecilia Brut produceras av familjevingården Allan Scott Family Winemakers i Marlborough. Redan på 90-talet satsade man på egen vinproduktion efter flera år som druvodlare.
Cecilia Brut är ett mousserade vin i varumärkesserien Cecilia som består av en serie mousserande viner. Just detta vin är en blend av Chardonnay och Pinot Noir druvor, där druvorna kommer från familjens olika vingårdar i området. Allt enligt veganska principer.
Cecilia Brut poppar till liv med en fruktig och vacker bouquet av vita blommor och delikata dofter av gröna äpplen, omogna päron, aningen grapefrukt samt hasselnötter. Man får en ton av rostat bröd i detta torra och mineraliska vin. En balanserad hög syra ger en elegant och fint vacker smak i gommen. Allt toppas med en mousse likt silkesstruktur – man känner start att detta är ett vin med individuellt uttryck och karaktär.
Det är förstås druvorna som gör vinet. Denna fräscha Chardonnay ger vinet den torrheten som vi kallar ”Brut” – den mer kinkiga druvan Pinot Noir ger endast komplexa smakstänk till vinet, ingen färg.
Cecilia Brut finns i fasta sortimentet på Systembolaget.
Ceasarsalladen i vegansk tappning
(4 personer) Vi delar romana eller isbergssalladen i klyftor och grillar på hög nivå och gör en krämig, syrlig och vitlökig caesar och istället för den äggbasen så gör vi hampafrön. Stek de krispiga nötströet för sig i olja i stekpanna medan salladen grillar. Men börja allt med att göra dressingen och det krisiga i stekpanna.
Krämig Caesardressing
- 1 dl + 2 msk skalade hampafrön
- 1 dl kopp vatten (ev lite till….)
- 2 msk färsk citronsaft
- 2 msk näringsjäst
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 vitlöksklyfta, krossad och skalad
- ½ tsk dijonsenap
- ¼ tsk salt och svartpeppar, efter smak
Blanda alla dressingens ingredienser med en mixerstav. Mixa på hög tills dressingen är slät, skrapa ner sidorna då och då vid behov.
Krispiga tillbehör som steks för sig i stekpanna
- 2 dl inlagda soltorkade tomater
- 2 skivor lantbröd, skär av kant och smula ner
- ½ dl valnötter finhackade
- Lite rapsolja
Rosta lantbrödssmulorna och de hackade valnötterna i lite, lite olja tills de blir frasiga. Ställ undan.
I samma stekpanna:
Låt de soltorkade tomater rinna av, men spar själva oljan i en kopp vid sidan om. Skär tomaterna i små, små bitar och rosta den ”torra” i några minuter. Ställ undan.
Sallad
- 1 stor isbergssallad delas i 4 delar på längden, lämna stjälken intakt
- 2 msk rapsolja
- 1 näve gula småtomater, delade på längden
- lite saltflingor och malen svartpeppar
- torkade franska örter
Värm grillen på 220 grader. Dela salladen i kvartar, lägg försiktigt på en stor bakplåt och pensla lätt med olja. Krydda med salt och peppar.
När grillen är riktigt varm, grilla i 2 minuter och rotera sedan salladen. Upprepa tills du grillat på alla sidor. De sista minuterna låter du även de delade småtomaterna grilla med. Ta ut plåten och låt svalna något.
Ta ut tallrikar och fördela sallad och tomater snyggt, strö sedan generöst över de ”krispiga tillbehören” och ringla över så mycket dressing som önskas.
Fler hotta rätter: