Hem » Vin & Mat » Serverat: orange-vin med fantastisk Bolognese!
Vin & Mat

Serverat: orange-vin med fantastisk Bolognese!

Orange-vin-en-gls-orange-vin-omslag. - Vinjournalen.se

Idag lanseras ett underbart spännande ekologiskt argentinskt orange-vin och vi lagar pasta med kyckling-bolognese. Här berättar vi om vinet och så får du recept på hur du lagar den.

Mendoza är nog den viktigaste vinregionen i Argentina och här produceras nästan två tredjedelar av allt vin som göra i Argentina.

Det finns två vinproducerande områden här, Maipú och Luján. Klimatet är kontinentalt och i dessa områden finns skickliga vinmakare som hållit på länge och som äger små familjevingårdar som ligger på mellan 450 och upp till över 1000 meters höjd. Malbec och Criolla är de främsta druvorna. Rött vin, vitt vin, rosé och – även orange-vin produceras!

orange-vin-renacer2 - Vinjournalen.se

Här görs det orange-vin!

Producenten Bodega Renacer grundades av Patricio Reich, som har varit i vinbranschen sedan slutet av 1980-talet. Patricio grundade vingården tillsammans med sin familj 2003 och målet är att producera premiumviner.
 
Vingården ligger i Perdriel, Luján de Cuyo, vid foten av Anderna oh själva designen är en härlig inspiration av Toscana. Väggar, pergolor och trädgårdar – allt går i italiensk stil och pekar på familjens rötter. Mycket välkomnande för både medarbetare och gäster.
Bodega Renacer är en prisad producent i internationella kretsar och sedan 2021 är man certifierad för ekologisk odling.

Nyhet idag! Punto Final Naranjo!


Det orange-vinet Punto Final Naranjo är en 100%-ig Chardonnay som fått sin strålande färg genom att musten fått jäsa med druvskalen. Det är vanligt att orangevin tillverkas av gröna druvor som här Chardonnay till exempel, men vinifieras i ståltankar men som röda viner med en tids skalkontakt, så kallad skalmaceration.
 
Detta är en fräsch Chardonnay, ljut klar i färgen och kul att servera till maten på bordet. Vinet är torrt, medelfylligt på 12.5% och har en finstämmig syra. Doften karaktäriseras av mogen aprikos och sötsura äpplen med örter.
Mysig smak av röda äpplen, gula aprikoser och apelsinskal. Detta toppas med kryddor som lagerblad, lite gräs, valnötter och honung. Mjukt och spännande för vinet får en liten strävhet av druvskalen som gett både färg och lite beska. Det ger vinet en stram karaktär som håller till den snygga finishen med bra längd. Här nertill ett recept på en fantastisk god kyckling-bolognese med pappardelle, en lite bredare och matig pastasort.

Passa på! 
Punto Final Naranjo finns i tillfälliga sortiment från och med idag.


 

orange-vin-punto-final-2-1 - Vinjournalen.se

>> Punto Final Naranjo 2023
Art. nr 92138
Pris: 169:-

Pappardelle med supergod kyckling-bolognese  

En kyckling-bolognese passar egentligen perfekt till orange-vinet Punto Final Naranjo. Bolognesen är enkelt att göra och tillsammans med pasta, polenta eller ris blir den en riktigt härlig familjomåltid som alla garanterat tycker om. Den ska tillagas på låg värme, så får du en mycket smakrik sås.

orange-vin-kyckling-bolgnese - Vinjournalen.se

Att handla hem:

  • 800 g nermald kycklingfärs, inga skinn och ben
  • 1 nypa salt
  • olivolja
  • 2 morötter, skala och tärna
  • 2 medelstora lökar, hakas
  • 1 selleristjälk, finhackas
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 kopp vin, rött eller vitt
  • Kryddor: 2 lagerblad, torkad timjan, rosmarin, oregano och salvia,
  • 1 liten fänkål, finhackad
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl kycklingbuljong
  • salt, svartpeppar
  • 1 paket pappardelle (eller annan pastasort)
  • 1-2 dl grädde
  • riven parmesan

Gör så här:

Krydda kycklingfärsen överallt med salt och lägg den i en stor kastrull på spisen på medellåg värme. Tillsätt olja och stek färsen lätt.  Sänk värmen till låg, tillsätt den hackade löken, moroten och sellerin och fräs i 15 minuter tills de fått färg men inte bränns. Tillsätt pressad vitlök och fräs någon minut. Rör i tomatpurén och koka i 2-3 minuter. Sätt upp värmen, håll i vinet och skrapa upp ”godiset” i botten av kastrullen. Rör ihop.  Lägg i lagerbladen och krydda med alla torra kryddor samt fänkål. Rör sedan ner de krossade tomaterna, buljongen och salt och peppar. Låt koka upp. Lägg i lagerbladen.

Koka Bolognesen långsamt på låg värme i ca 40 minuter. Rör sedan i grädde och lite parmeseanost i Bolgnesen. Använd patavattnet om du känner att Bolognesen är för ”torr”.  

Koka pastan ”al dente” i separat kastrull. Låt vattnet rinna av men spara lite av pastavattnet.  

Servera och riv parmesan över.

divider - Vinjournalen.se

Frågor och svar om Bolognese:

Vilket kött används till Bolognese?

Du kan använda nåde kyckling, fläsk, kalv eller biffkött, så länge köttet är malt. Blanda med tomater och örter efter behag.

Vad är knepet för att få till en bra Bolognese?

Hemligheten med en klassisk Bolognese är att ha tålamod. Koka länge på låg värme. Glöm inte att ha vinet i! Då får du en bra konsistens och en fin smak.

Ska det vara mjölk i Bolognese?

Egentligen inte, använd grädde i stället.

Somliga kokar Bolognese med lite socker?

Helst inte sockra, men jag medger att jag själv ofta använder en ½ msk med ljus sirap i min Bolognese eftersom den ibland kan kännas lite ”syrlig”.

Vilken pasta fungerar bäst till Bolgonese?

Alla typer av pasta, vi valde pappardelle men det fungerar jättebra med spaghetti, penne eller någon annan pastasort.

Hitta fler pastarätter här:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.