Elegant hors d’ouvres serveras till en snygg vit Bourgogne

Vi åker till Bourgogne och Frankrike. Här lägger man inte bara fram några ostar på en tallrik och kallar det för ostbricka. Mat ska vara vacker att titta på och man jobbar man mycket med komposition för att få en vacker bild för ögat. Det sägs ha varit författaren och gastronomen Jean Anthelme Brillat-Savarin som lär ha sagt: Un dessert sans fromage est une belle à qui il manque un œil vilket betyder ’en dessert utan ost är som en skönhet som saknar ett öga’.  Det var också han som fick osten Brillat-Savarin uppkallad efter sig.  Vi har valt att varva ostar med lite annat gott som lax och gurka. Receptet hittar du nedan.

Till denna suveränt vackra lilla rätt serverar vi ett lika elegant och snyggt Chardonnayvin från Bourgogne.

Pierre Bourée Fils Meursault

Meursault, Bourgogne | 2505 | 249 kr | 350 m

Utan tvekan kommer det vita Bourgognevinet Meursault Pierre Bourée Fils från en av världens absolut bästa vinregioner. Producenten Pierre Bourée Fils grundades 1864 och ligger i Côte de Beaune i Côte d’Or och appellationen AOC Meursault.

En fyllig 100% Chardonnay! Den populära druvan behöver ingen närmare presentation, men det är vad man göra av druvan som är det unika med detta vin! Det är den renommerade vinmakaren Bernard Vallet som återigen med omsorg har skapat ett bedårande vin efter att druvorna handplockats åt honom. Ett vackert vin med en aromatisk komplexitet som är så typisk för den här trakten. Vinet har en tydlig Bourgogne-karaktär med en vacker mineralitet och en tydlig arom av rostad fat. Lagring 16 månader på franska ekfat. Ett ädelt och aristokratiskt vin med blommiga aromer som verbena med en komplex bouquet av gula frukter, brynt smör, pomerans och kryddig kardemumma och valnötter.

Vilken härlig finish med en fruktig avslutning på detta sobra och stilfulla vin med sin friska och fräscha framtoning. Passar utmärkt till lax tartar med citrussås, en kyckling cacciatore med en smörig bechamelsås eller några krämiga franska ostar, som vi har parat det med denna gång.  Vinet finns i 37 av Systembolaget vinbutiker men går självklart att beställa!

Krämig ost-hors d’ouvres i gurka med gravad lax

Vi har två ostar i fyllningen: dels Brillat-Savarin, en vitmögelost med mjuk skorpa och smörig konsistens gjord av komjölk och grädde. Som ost nummer två har vi valt en krämig blåmögelost, Roquefort. Brillat-Savarin har en frisk, syrlig och lite gräddig smak och Roqueforten av opastöriserad fårmjölk är en smakrik ost med mycket sälta. Detta blir ca 15 fyllda små gurkportioner, men du kan självklart halvera receptet ifall du inte fixar mängder till en buffé.

Handla och gör så här:

Du behöver ca 300 g tunt skivad lax, 2 citroner, 2 ostar om 250 g och en knippa färsk gräslök samt 4-5 färska gurkor.  Ta fram ostarna i god tid innan så de får en rumstemperatur eller så kan du blandad två oströror dagen innan, ställa kallt och ta fram i god tid, ca 1 timme innan du fyller gurkan.

I skål nr 1 blandar du ihop

  • 250 g Brillat-Savarin
  • 2 tsk pressas citronsaft
  • 2 tsk riven citronzest
  • 2 msk tunt skivad färsk gräslök
  • lite salt

I skål nr 2 blandar du ihop

  • 250 g Roquefort
  • 2 tsk pressas citronsaft
  • 2 tsk riven citronzest
  • 2 msk tunt skivad färsk gräslök
  • lite salt

Jobba med lätta händer och du har nu två röror att jobba med.

Skala gurkorna i ”varannan” remsa och skär av 5-6 cm långa bitar samt fixa till en fin kant med en vass kniv upptill.

Gröp försiktigt ut det vattniga innanmätet med en liten sked.

Fyll med den rumstempererade ostsmeten och garnera med en bit rullad lax och några remsor citronzest på toppen.

 

Lite mer om mat och lax hittar du här:

 

 

 

Cote du Rhone Plan de Dieu

Artikelnummer: 229801

Typ: Rött Vin

Producent: Stellenbosch – den ultimata vinregionen

Land: Rhone (Vin och dina tänder)

Alkohol: 14,5 % %

Pris: 119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna