Vi åker till Bourgogne och Frankrike. Här lägger man inte bara fram några ostar på en tallrik och kallar det för ostbricka. Mat ska vara vacker att titta på och man jobbar man mycket med komposition för att få en vacker bild för ögat. Det sägs ha varit författaren och gastronomen Jean Anthelme Brillat-Savarin som lär ha sagt: Un dessert sans fromage est une belle à qui il manque un œil vilket betyder ’en dessert utan ost är som en skönhet som saknar ett öga’.  Det var också han som fick osten Brillat-Savarin uppkallad efter sig.  Vi har valt att varva ostar med lite annat gott som lax och gurka. Receptet hittar du nedan.

Till denna suveränt vackra lilla rätt serverar vi ett lika elegant och snyggt Chardonnayvin från Bourgogne.

Pierre Bourée Fils Meursault

Meursault, Bourgogne | 2505 | 249 kr | 350 m

Utan tvekan kommer det vita Bourgognevinet Meursault Pierre Bourée Fils från en av världens absolut bästa vinregioner. Producenten Pierre Bourée Fils grundades 1864 och ligger i Côte de Beaune i Côte d’Or och appellationen AOC Meursault.

En fyllig 100% Chardonnay! Den populära druvan behöver ingen närmare presentation, men det är vad man göra av druvan som är det unika med detta vin! Det är den renommerade vinmakaren Bernard Vallet som återigen med omsorg har skapat ett bedårande vin efter att druvorna handplockats åt honom. Ett vackert vin med en aromatisk komplexitet som är så typisk för den här trakten. Vinet har en tydlig Bourgogne-karaktär med en vacker mineralitet och en tydlig arom av rostad fat. Lagring 16 månader på franska ekfat. Ett ädelt och aristokratiskt vin med blommiga aromer som verbena med en komplex bouquet av gula frukter, brynt smör, pomerans och kryddig kardemumma och valnötter.

Vilken härlig finish med en fruktig avslutning på detta sobra och stilfulla vin med sin friska och fräscha framtoning. Passar utmärkt till lax tartar med citrussås, en kyckling cacciatore med en smörig bechamelsås eller några krämiga franska ostar, som vi har parat det med denna gång.  Vinet finns i 37 av Systembolaget vinbutiker men går självklart att beställa!

Krämig ost-hors d’ouvres i gurka med gravad lax

Vi har två ostar i fyllningen: dels Brillat-Savarin, en vitmögelost med mjuk skorpa och smörig konsistens gjord av komjölk och grädde. Som ost nummer två har vi valt en krämig blåmögelost, Roquefort. Brillat-Savarin har en frisk, syrlig och lite gräddig smak och Roqueforten av opastöriserad fårmjölk är en smakrik ost med mycket sälta. Detta blir ca 15 fyllda små gurkportioner, men du kan självklart halvera receptet ifall du inte fixar mängder till en buffé.

Handla och gör så här:

Du behöver ca 300 g tunt skivad lax, 2 citroner, 2 ostar om 250 g och en knippa färsk gräslök samt 4-5 färska gurkor.  Ta fram ostarna i god tid innan så de får en rumstemperatur eller så kan du blandad två oströror dagen innan, ställa kallt och ta fram i god tid, ca 1 timme innan du fyller gurkan.

I skål nr 1 blandar du ihop

  • 250 g Brillat-Savarin
  • 2 tsk pressas citronsaft
  • 2 tsk riven citronzest
  • 2 msk tunt skivad färsk gräslök
  • lite salt

I skål nr 2 blandar du ihop

  • 250 g Roquefort
  • 2 tsk pressas citronsaft
  • 2 tsk riven citronzest
  • 2 msk tunt skivad färsk gräslök
  • lite salt

Jobba med lätta händer och du har nu två röror att jobba med.

Skala gurkorna i ”varannan” remsa och skär av 5-6 cm långa bitar samt fixa till en fin kant med en vass kniv upptill.

Gröp försiktigt ut det vattniga innanmätet med en liten sked.

Fyll med den rumstempererade ostsmeten och garnera med en bit rullad lax och några remsor citronzest på toppen.

 

Lite mer om mat och lax hittar du här:

 

 

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy