Hem » Vin & Mat » Laxfilé à la Mathias Dahlgren och mousserande

Laxfilé à la Mathias Dahlgren och mousserande

halstrad

Hur låter halstrad lax med varm potatissallad och citronsmör? När Mathias Dahlgren lagar mat blir det garanterat alltid gott. Matthias som driver Matbaren på Grand Hôtel är belönad med en stjärna i Guide Michelin. Inspireras och lyssna kort på när han pratar om kreativitet!

Lyxig mat behöver varken vara tillkrånglad eller svår att laga. Det här är en halstrad lax som Mathias brukar laga den med potatissallad och citronsmör.

Värm ugnen och börja med potatissalladen

  • Skär 8 kokta kalla potatisar i kvartar.
  • Skölj och skiva 8 salladslökar och grovhacka dillen.
  • Blanda 1/2 dl olja och 1/2 dl vinäger i en kastrull och tillsätt 2 msk kapris.
  • Blanda i potatisen och låt allt bli ljummet.
  • Rör ihop med salladslöken och dillen, salta och peppra.

Gör i ordning citronsmöret

  • Vispa 50 g smör vitt med elvisp.
  • Smaka av med saften av en 1/2 citron och riv i även citronskalet. Salta.

Till sist den halstrade laxen

  • Ta 500 g laxfilé utan skinn och halstra på ovansidan i lite olivolja c:a 1 minut.
  • Lägg laxen i ugnssäker form och efterstek i ugnen ca 3-5 min eller tills laxen känns klar.
  • Du känner din ugn bäst!

(Fler receptet från Mathias hittar du på recept.nu)

Vintips till: Privat Brut Nature Reserva

  • Årgång 2013
  • Område Cava, Spanien
  • Färg Blek, ljusgul färg
  • Doft Fruktig doft med inslag av päron, örter, citrus och gummi
  • Alkoholhalt 12 %
  • Art nr 7904
  • Pris 94 kr

Det går alldeles utmärkt att idag vara mer otraditionell och exempelvis välja ett rött vin eller ett rosévin till fisken. Men varför inte prova en spansk välkyld Cava som passar utmärkt till både fisk och skaldjur? Till laxen skapar ett mousserande torrt vin en fin kontrast.

Ekologiska Privat Brut Natura är ett friskt och fruktigt blekgult härligt mousserande vin med något gröna nyanser. Smaken har en liten sötare ton med ett generöst och fräscht avslut, en delikat avrundning med fin fruktsyra och med sköna doftnoter av gröna äpplen, örter och citrus som framhäver laxens smak på ett delikat sätt. Privat är framställd på druvorna  45% Pansa-blanca (eller även kallad Xarel-lo), 20% Macabeo, 20% Parellada och 15% Chardonnay.

Producenten Alta Alella driver en småskalig ekologiskt vinproduktion vid Medelhavet mellan städerna Alella och Tiana. Här har Josep Maria Pujol-Busquets och hans Cristina Guillen gjort vin och Cava i 20 år på vingårdar i DO Alella och DO Cava där druvorna skördas för hand.

Frågor och svar:

Vad är receptet på Mathias Dahlgrens halstrade lax med varm potatissallad och citronsmör?

Skär 8 kokta kalla potatisar i kvartar, skölj och skiva 8 salladslökar och grovhacka dillen. Blanda 1/2 dl olja och 1/2 dl vinäger i en kastrull och tillsätt 2 msk kapris. Blanda i potatisen och låt allt bli ljummet. Rör ihop med salladslöken och dillen, salta och peppra. Vispa 50 g smör vitt med elvisp. Smaka av med saften av en 1/2 citron och riv i även citronskalet. Salta. Ta 500 g laxfilé utan skinn och halstra på ovansidan i lite olivolja c:a 1 minut. Lägg laxen i ugnssäker form och efterstek i ugnen ca 3-5 min eller tills laxen känns klar.

Vilken utmärkelse har Mathias Dahlgren fått?

Mathias Dahlgren är belönad med en stjärna i Guide Michelin.

Var kan man hitta fler recept från Mathias Dahlgren?

Man kan hitta fler recept från Mathias Dahlgren på recept.nu.

Vilket vin rekommenderas till laxen?

Ekologiska Privat Brut Natura från Cava, Spanien rekommenderas till laxen.

Vilka druvor används för att göra Privat Brut Natura?

Privat Brut Natura är framställd på druvorna 45% Pansa-blanca (eller även kallad Xarel-lo), 20% Macabeo, 20% Parellada och 15% Chardonnay.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.