Butternut squash, sjötunga och en Crémant
Butternut squash! Nu är det väl ändå höst? Vi gör en säsongsbetonad rätt med fisk du kan ta sjötunga. Hälleflundra torsk eller havskatt skulle vara andra bra andra fisk alternativ. Till detta en krämig sås på butternut squash serveras med några läckra grönsaker.
I glaset finns en nyhet på systemet en god Crémant du Jura!
Crémant du Jura | Jura | SB 74365 | 159 kr
Detta är en Cremant Brut från Jura och producenten Chateau Bethanie och det äldsta franska vinkooperativet Fruitière Vinicole d’ Arbois, som bevisar att Champagne verkligen inte är allt när det kommer till franska bubblor…
Just denna Crémant är ett superbra alternativ till Champagne med smaker av en härlig äppelkompott på inbakat äpple, mogen vit persika, lite krämig smörbrioche och en ton a citrus står den starkt i Champagne-konkurrensen.
Med mycket mogen frukt och med utmärkt balanserad fräschhet – framställd av Chardonnay och Pinot Noir nästan till lika delar. Här samsas de fruktiga och krispiga aromerna den krämiga karaktären och allt lyfts av en mycket frisk syra. Trevlig blommig finish och mineralisk ton.
Två jäsningar här, den första på i termoreglerade rostfria tankar och en andra jäsning i flaskan under 12 månader.
Denna Crémant passar utmärkt till sjötungan och butternut såsen men går även med exempelvis skaldjur och vegoalternativ.
Ångad sjötunga med krämig butternut sås
- 4 filéer av sjötunga
- 1 msk olivolja
- 1 purjolök, den vita delen tunt skivade
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- c:a 7 dl, eller 750 g butternut squash, tärnad
- 2,5 dl grönsaksbuljong
- flingsalt och malen rosépeppar
- kvistar rosmarin
- 1 stor tomat, skär i runda skivor ½ cm
- 1 grön squash, skär i runda skivor ½ cm
- 1 grön paprika, skär i runda skivor ½ cm
Gör så här:
I en kastrull med lite olja låt purjolök och vitlök svettas på medelhög värme några minuter tills purjolöken är mjuk.
Tillsätt tärningar av gul butternut squashen och buljong.
Koka upp, sänk värmen och koka lätt tills squashen är mjuk, ca 10 minuter.
Mixa nu hela blandningen på låg hastighet till len jämn och krämig sås.
Krydda fisken med lite salt och rosépeppar.
Ånga nu fisken i bakpapper, du kan exempelvis klä en flätad kinakorg med lock (gärna i 2 ”våningar”) om du gör flera filéer) och ånga tills fisken har fått en lite genomskinlig ton, brukar ta sådär en 8 minuter.
Under tiden, lägg paprika- och de gröna squashskivorna på en tallrik och ställ in i mikron 1,5 -2 minuter.
Gör nu en dekorativ hög på varje tallrik med tomat, squash och paprika, lägg på en fiskfilé. Häll över lite butternut sås och garnera med rosmarin och rosépeppar.
Mer om bubbel!
- Skillnaden mellan Champagne och mousserande viner
- De italienska mousserande vinerna
- Mousserande viner från Spanien
Frågor och svar:
Vilken fisk kan man använda till rätten med butternut squash-sås?
Vad är Crémant du Jura för typ av vin?
Vilka smaker kan man hitta i Crémant du Jura?
Hur länge jäser Crémant du Jura?
Vilka grönsaker kan man servera tillsammans med sjötunga och butternut squash-sås?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Mousserande viner från Argentina
- Söta viner från Argentina
- Röda viner från Argentina
- Vita viner från Argentina
- Rosé viner från Argentina