Hem » Vin Fakta » Tysk Sekt – bara bubblor i glaset!

Tysk Sekt – bara bubblor i glaset!

omslag flaskor hålles kallt i hink - Vinjournalen.se

Vi tipsar om tysk Sekt lagom till Rieslings födelsedag den 13/2 och Alla Hjärtans Dag 14/2 för det är ju då man vill ha bubblor i glaset, en aromatisk, lättdrucken Sekt som dessutom är prisvärd.

Mousserande viner av stilar är nog idag som mest poppis eftersom bubblor i glaset verkar vara just det som man suktar efter både till vardag, helg och fest och äntligen verkar många bubbel-fans ha fått upp ögonen för Sekt efter år av dvala kommer nu en tysk bubbelrevolution av stora mått.

I dag har tysk Sekt intagit en trendig plats bland världens mousserande viner. Så vad är Sekt och hur smakar den? Vad finns att välja på i Sverige? Vi tar en titta på sektens historia, märkning och Sektens signaturdruva Riesling för det man kallar Winzersekt samt tips på Sekt inför Alla Hjärtans Dag, förstås.

tysk Sekt kille öppnar flaska sekt - Vinjournalen.se

Tyskland är ett bubbelland

Tyskarna älskar att dricka mousserande viner av olika slag, Champagne, Cava och inte minst Prosecco. Det finns faktiskt inget annat land som dricker så mycket mousserande vin och man dricker dessutom det mesta själva, 80%, av de nästan 400 miljoner flaskor Sekt som man producerar per år.

Anledningen är nog att det tyska sektlandskapet har förändrats i grunden och ett ökande antal små gods har ansträngt sig för att skapa fin hantverkssekt.

Vad är skillnaden mellan Sekt och Winzersekt? ’Winzer’ betyder ju ’vinmakare’ på tyska och vad man nog i generella termer beskriver är en tysk Sekt som är välgjord efter konstens alla regler, en slags hantverkssekt kan man säga. Man skiljer på

Deutscher Sekt

 • måste göras på ett tyskt basvin
 • jäser i tank i minst 90 dagar på jästfällning, blends i 30 dagar
 • traditionell jäsning på flaska gäller i minst 9 månader

Deutscher Sekt b.A.

 • samma regler som ovan men minst 85 % av druvorna måste vara odlade i en av Tysklands 13 vinregioner

Winzersekt

 • traditionell flaskjäsning, minst 9 månader, de flesta välrenommerade vinproducenter överskrider den tiden med råge
 • endast 100 % odlade tyska druvor
 • druvsort och årgång måste stå på etiketten

Verband Deutscher Prädikatsweine (VDP) klassificerar tysk Sekt enligt strikta kvalitetsregler kring produktion och druvor samt jäsning, lagring och tider.

vinområde i Tyskland - Vinjournalen.se

De tyska basvinerna som används i framställningen av Sekt är främst Riesling, Elbling, Silvaner, Kerner och Weissburgunder. Basvinet bör ha en alkoholhalt på 80-85 gram / liter och en total syrehalt 7-10 g / per liter och gärna en låg andel i tanniner samt ett lågt pH-värde.

Nästan all Sekt görs enligt tankmetoden eller charmatmetoden (som Prosecco), även om en del Winzersekt idag även görs med champagne-metoden. Vinet jäses två gånger, den andra gången på flaska. I en mörk och sval källare ligger Winzersekt och mognar på sin jäst i minst 9 månader, ibland i åratal och det är druvan Riesling som har blivit den allra populäraste sektdruvan. Druvan är frisk och lätt och perfekt som bas för ett mousserande vin. Riesling är dessutom en druva som är rikt aromatisk, så vinerna blir både fruktiga, syrliga, blommiga, livliga, pigga, fräscha, pirrande…

Tänk att Riesling dokumenterades första gången år 1435 och fyller alltså 587 år den 13 mars, vilken druva!

Torr eller söt tysk Sekt?

VDP har även satt regler som gäller dosage, alltså söthetsgraden i Sekt som man justerar med socker eller druvmust inna den sista förslutningen inför den slutliga lagringen och dosage styr om ett vin ska vara extra brut, brut, extra dry, dry eller demi-sec.

I många Winzersekt tillsätts ingen extra sötma, men en del vinproducenter använder mogen, lagrad Riesling Spätlese eller Auslese, som är söta viner och det blir både ett aromatiskt och naturligt sätt att söta Sekten.  

Beteckningarna från torr till mild söt tysk Sekt kan vara bra att veta om man är särskilt ute efter ett torrt eller sött vin. Den tillåtna restsockerhalten är:

 • naturherb (brut nature) – 0-3 g/l
 • extra herb (extra brut) – 0-6 g/l
 • herb (brut) – 0-15 g/l
 • extra trocken (extra torr) – 12-20 g/l
 • trocken (torr) – 17-35 g/l
 • halbtrocken (halvtorr) – 35-50 g/l
 • mild (söt) – över 50 g/l

Den första Sekten …

Sekt har en lång tradition i Tyskland. De första mousserande vinhusen i landet grundades redan i början av 1800-talet. Enligt deras egna berättelser är Sektkellerei Kessler, som grundades 1826 i den lilla staden Esslingen nära Stuttgart, Tysklands äldsta mousserande vinproducent. Många tyska vinmakare vallfärdade till franska regionen Champagne för att riktigt lära sig av experterna. Men då fransmännen myntade namnet ’Champagne’, så valde tyskarna att kalla sitt mousserande vin för ’Sekt’. Idag sneglar man gärna på boutiquevingårdar och deras Winzersekt, ett tycke som uppstod först i slutet av 1980-talet.

ostar till tysk sekt - Vinjournalen.se

Matcha mat med tysk Sekt

Precis som fransmännen med sin Champagne, har man i Tyskland förfinat sitt val av mousserande vin till mat. Att dricka de tyska bubblorna gäller inte enbart till lyxiga tillfällen, vid välkomstdrinken eller på nyårsaftonar… man kan mycket väl dricka Sekt till middagen.  

En torr Sekt matchas gärna till kryddade, chilistarka rätter. Men även sallader och lättare smårätter passar fint. Desserter och frukt är bra att servera med halvtorra eller söta viner. Annat som passar bra är skaldjur, tapas, pasta och vi påminner igen – pommes och bubbelviner är en total njutning som du inte fåt missa!  

tysk sekt 4 flaskor sekt - Vinjournalen.se

Vi tipsar om tysk Sekt

Klumpp Riesling Sekt Brut, 2018

Fräsch modern Sekt i den komplexa nyanserade stilen, välutvecklad av 100% Riesling och som kommer från Weingut Klumpp i Baden. Lockande dofter av gula äpplen, citrus, brioche och vit choklad. Ett övertygande och prisvärt argument för champagneälskaren!

Von Buhl Riesling Sekt, 2018 (premiär 4/2)

Välrenommerade producenten Reichsrat von Buhl från 1849 i Pfalz har lockat till sig vinmakaren från champagnehuset Bollingner, Mathieu Kauffmann och man gör utsökt Sekt. Denna brut i 100% Riesling är en dröm med sina fruktiga inslag med kex, honung och rökig mineral.

Schlossgut Diel Riesling Brut Reserve, 2013

Delikata och mineraliska toner av kex och brioche ed intensiva inslag av gult äpple, apelsin, bivax och marsipan i denna torra Reserva Sekt från Schlossgut Diel, familjeägd vinfirma sedan 1802. 100% Riesling. Finishen är exceptionellt lång.

Henkell Trocken

Tysklands största producent av Sekt presenterar här en liten miniflaska på 200 ml, perfekt för att unna sig själv när andan faller på. Finns i olika storlekar.  Ett nyans av sötma av päron, persika och äpplen. Ingen speciell druva och årtal.

Läs mer om mousserande viner:

Frågor och svar

Är Sekt detsamma som Champagne?

Sekt är den tyska version av mousserande vin kan variera i sötma och torrhet och den är vanligtvis något mindre alkoholhaltig än Champagne.

Kan Sekt även göras av blå druvor?

I Tyskland har man även använt sig av Bourgogne-varianter som Pinot Noir för att göra Sekt. Idag står Winzersekt för hantverksmässig Sekt och signaturdruvan blir mer och mer Riesling.

Finns det även rosé Sekt?

Ja, Sekt produceras även som rosévariant, tror till och med att det finns ett rosévin på bolaget.

Varför står inte årgång på all Sekt?

Billigare Sekt visar inte vintage eller vingård eller druva heller för den delen. Druvor kan komma från import från andra länder och sektdruvorna kan blandas hur som helst. Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier, Muskateller, Traminer och Riesling är druvor som får användas.

Ost till Sekt?

Vissa mjuka, milda och krämiga ostar fungerar bra med Sekt, exempelvis Brie.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.