Vi har testat de olika mousserande vinerna

Som aperitif, men även som måltidsdryck, gör sig mousserande vin väldigt bra. De flesta vinproducerande länderna har sin egen variant. Vissa ser champagnen som det enda alternativet, men så borde det inte vara.

  • Cava, som betyder källargrotta, är Spaniens variant av mousserande vin. I främst Katalonien framställs sprudlande vin på druvorna Parellada (elegans), Macabeo (friskhet) och Xarello (syra och stabilitet).
  • I Tyskland produceras Sekt av tyskodlade druvor. Tyskland är förövrigt landet där det dricks mest mousserande vin per capita.
  • I norra Italien produceras Prosecco på druvan glera (som tidigare kallades prosecco).
  • Franska mousserade viner som inte produceras inom champagne-distriktet utan inom andra appellation d’origine contrôllé (AOC) kallas Crémant.

Crémant, Cava, bättre varianter av Sekt och andra mousserande viner som har beteckningar som méthode classique produceras enligt den produktionsmetod som tidigare kallades Champagnemetoden.

  • Först får ett vanligt basvin jäsa på fat innan det buteljeras med en jästtillsats för att jäsa en andra gång på flaska.
  • Det är den andra jäsningen som naturligt tillför bubblorna till vinet.
  • Den tillsatta jästtillsatsen tas sedan bort genom att flaskan vänds ett flertal gånger med halsen nedåt. Flaskhalsen kyls därefter och jästfällningen, som fryser till is, kan avlägsnas.
  • Till sist regleras sötman genom att så kallad dosage tillsätts. Flaskan försluts därefter med den traditionella korken och en grimma.

Vid ett mousserande vintest föreslås testa de olika vinerna från de olika länderna, men även viner framställda genom olika produktionsmetoder. Att testa dessa utsökta bubbel är ett utmärkt exempel på att kombinera nytta med nöje.

Frågor och svar:

Vilka länder producerar mousserande vin?

De flesta vinproducerande länderna har sin egen variant av mousserande vin, men exempelvis Spanien, Tyskland, Italien och Frankrike är några av de länder som producerar det.

Vad är Cava?

Cava är Spaniens variant av mousserande vin som framställs främst i Katalonien på druvorna Parellada, Macabeo och Xarello.

Vad är Crémant?

Crémant är franska mousserade viner som produceras enligt samma produktionsmetod som champagne, men som inte kommer från champagne-distriktet utan från andra appellation d’origine contrôllé (AOC).

Vad är den traditionella produktionsmetoden för mousserande vin?

Den traditionella produktionsmetoden för mousserande vin, som tidigare kallades Champagnemetoden, innebär att basvinet jäser en andra gång på flaska med en tillsatt jästtillsats som tillför bubblorna. Efter detta tas jästtillsatsen bort och sötman regleras med så kallad dosage innan flaskan försluts med kork och grimma.

Varför är mousserande vin ett bra val som både aperitif och måltidsdryck?

Mousserande vin är ett bra val som både aperitif och måltidsdryck eftersom det är friskt och syrligt, vilket passar bra som uppfriskande start på en måltid, men också kan balansera fet mat. Dessutom är det festligt och ger en extra touch till en speciell måltid eller tillfälle.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.