Som aperitif, men även som måltidsdryck, gör sig mousserande vin väldigt bra. De flesta vinproducerande länderna har sin egen variant. Vissa ser champagnen som det enda alternativet, men så borde det inte vara.

  • Cava, som betyder källargrotta, är Spaniens variant av mousserande vin. I främst Katalonien framställs sprudlande vin på druvorna Parellada (elegans), Macabeo (friskhet) och Xarello (syra och stabilitet).
  • I Tyskland produceras Sekt av tyskodlade druvor. Tyskland är förövrigt landet där det dricks mest mousserande vin per capita.
  • I norra Italien produceras Prosecco på druvan glera (som tidigare kallades prosecco).
  • Franska mousserade viner som inte produceras inom champagne-distriktet utan inom andra appellation d’origine contrôllé (AOC) kallas Crémant.

Crémant, Cava, bättre varianter av Sekt och andra mousserande viner som har beteckningar som méthode classique produceras enligt den produktionsmetod som tidigare kallades Champagnemetoden.

  • Först får ett vanligt basvin jäsa på fat innan det buteljeras med en jästtillsats för att jäsa en andra gång på flaska.
  • Det är den andra jäsningen som naturligt tillför bubblorna till vinet.
  • Den tillsatta jästtillsatsen tas sedan bort genom att flaskan vänds ett flertal gånger med halsen nedåt. Flaskhalsen kyls därefter och jästfällningen, som fryser till is, kan avlägsnas.
  • Till sist regleras sötman genom att så kallad dosage tillsätts. Flaskan försluts därefter med den traditionella korken och en grimma.

Vid ett mousserande vintest föreslås testa de olika vinerna från de olika länderna, men även viner framställda genom olika produktionsmetoder. Att testa dessa utsökta bubbel är ett utmärkt exempel på att kombinera nytta med nöje.

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris159 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy