Vilka dryckestrender kommer 2022? Så här sista dagarna året 2021 brukar vi titta tillbaka under året, men vi ska titta framåt med internationella blick, för de nya spännande globala trenderna kommer även till Sverige. Var så säker. Året 2022 händer många spännande saker, så det blir fler artiklar men denna gång handlar det om bubblor.

Snabbmeny för denna artikel

Cider – en framgångssaga som fortsätter

Hantverkscider med alkoholhalt och med fruktiga äppel-päppel-päron aromer är praktiska och färdiga att dricka med en gång. Gärna i portabla förpackningar, i burkar eller engångsflaskor, låg eller liten alkoholhalt och mycket, mycket uppfriskande. Cider har kanske varit en knepig dryck att marknadsföra eftersom den är svår att kategorisera, tekniskt sett är det ju vin som gjorts på trädgårdsfrukter… men definitivt värt att testa.

dryckestrender-1-x-cider

Inte bara portabelt men också djärva smaker

Från bubbel i portabla förpackningar till i princip öl och sprit kommer bland nästa års dryckestrender att smaksättas med djärva, lätt igenkännliga smaker som vattenmelon, körsbär eller andra frukttoner. Om vi tidigare ville ha drycker med mildare, nyanserade smaker, så vill vi nu ha mer potenta, tuffare aromatiska smaker. I kölvattnet av covid-19 som angriper smak- och luktsinne, så kanske det inte är så konstigt att vi vill ha mer stunsiga smaker i dryckerna.  

Tätt därefter kommer Spritzer!

Tillbaka till 70-talets happy hour, då man drack denna lätta vinbaserade cocktail som vanligtvis serveras på is och toppas med mousserande vatten eller prosecco. Detta år kommer ju att handla om bubblor och Aperol Spritz är förmodligen den mest kända inkarnationen av denna cocktail och den har väl verkligen gjort ett avtryck se senaste åren. Och dryckestrenden håller i sig. Men det finns många varianter att prova på, som Campari, Limoncello eller fläderblomslikör. Smaker som rabarber, kaprifol, rosenblad och vanilj är på G och proseccon kan med fördel bytas ut mot vitt vin eller rosé, mineralvatten eller till och med saltinläggningen från kaprisburken. Allt beroende på smak.

Lågt och alkoholfritt är grejen bland dryckestrender

Leta efter drycker med låg eller ingen alkohol för då är du trendig även nästa år. Mousserande viner eller öl, ja, till och med alkoholfri botanisk gin är eftertraktade 2022. Visste du att det internationellt finns dryckesbutiker som uteslutande säljer helt spritfria drycker av olika slag? Det kanske är något att ta efter även här? Bättre för kroppen, knoppen och lättillgängligt överallt.

Hantverksdryck med kulturella och regionala influenser

Hantverksdestillerier och små mikrodestillerier och bryggerier har vuxit de senaste åren och fler är på G. Öl diversifieras till läckra, fruktiga suröl med körsbär och lager med grapefrukt. Oavsett det handlar om vinets småskalighet, cider, öl…. konsumenter kommer att vara mer intresserade av historien bakom et regionala bryggerier eller vingården, man vill veta om ingredienser och få  information om odlare och bönder när man testar nya produkter.

Pet Nat med mera….

Det är inte bara ekologiskt vin utan även naturviner som Pet Nat som kommer stort bland det nya årets dryckestrender. Rosé über alles! Förutom orangea viner så väljer vi gärna rosa. Och titta i Systemhyllan så ser du att roséviner generellt blir fler och fler, även under vinterhalvåret. Men naturlighet är en förutsättning, från apelsinvin från Kanada till Asti Spumante som görs i Kina, det ska vara bubbel och det ska ha färg!

När det gäller Pet Nat kan den få vara vilken färg som helst, så länge den är lite naturligt grumlig sådär, för nu har den trendiga vinrörelsen även kommit till Sverige. Detta är faktiskt en av de äldsta formerna av champagne, ett naturligt mousserande vin från ekologisk vinproduktion, okonstlat vinmakeri, med mindre ingripande från vinmakaren. Här gäller naturlig jäst och minimalt med sulfiter, alkoholhalten är något lägre, ca 10-12%.

Alla mousserande viner är goda

För oss konsumenter verkar det som att allt som är gott bubblar. Medan champagne fortfarande är det vanligaste mousserande vinet, i vissa länder med 46 %, så har prosecco gjort betydande vinster genom att klä den i rosa. Det kan inte bli fel!  Fler och fler konsumenter väljer lättare, sprudlande drycker och sneglar även på alternativ till champagne, så kommer med all säkerhet det mousserande segmentet att fortsätta växa året om.

Klimatförändringen gör sitt till och förändrar vinets landskap. Skogsbränder i Kalifornien har ständigt tänt vingårdar under de senaste åren och detta år hade man den längsta skörden på 9 år.

I Frankrike, champagnens hemland minskade vinproduktionen med nästan en tredjedel i år på grund av dåliga väderförhållanden som vårfrost och regn som ledde till mögel på druvorna. Prishöjningar blir det förmodligen till följd men 2022 är ett år som är redo för nya regioner, småskalighet, naturliga viner och mindre alkoholhalt.  Så det känns lite naturligt att titta bortom champagnens prestigecuvéer. Varför inte ett rosé sparkling vin från Grekland eller Tasmanien – nästa år vill vi prova något nytt och särskilt nya bubblor av olika slag.

Och nu ska det vara vintage!

Champagnen finns bland våra dryckestrender men nu får den ett årtal, vintage-champagne, men även om Champagne alltid kommer att vara det optimala tomteblosset på festen, så kommer mousserande med lättillgänglig smakprofil, i billiga prisklasser att definitivt göra avstamp i dryckestrender 2022, i glasflaskor, burkar, till cocktailen eller bara i vinglaset. Franciacorta, cava, prosecco, crémant, riesling sekt och pet-nat. 2022 kommer definitivt mousserandelistan att utökas!

Mer om mousserande viner:

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris159 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy