Hem » Vin Fakta » Provence – en region som går i rosa

Provence – en region som går i rosa

provence: ett glas rosé hälls upp - Vinjournalen.se

Smaka, dofta, röra … det verkar som om nästan allt i Provence går i en rosa ton och talar till ens alla sinnen. Det är inte bara de många vingårdarna som framställer gudomliga AOC Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence och Coteaux Varois en Provence vinerna, roséviner som har blivit en stor del av detta vackra område i sydöstra Frankrike som ligger mellan floden Rhône, Medelhavet och Alperna. Provence ingår i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur.  

Provenve: lavendelfält - Vinjournalen.se

Vins de Provence

I Provence har rosévinet blivit en specialitet och en livsstil, mycket på grund av det unika klimatet, jordmånen och variationen av druvorna som man kan göra kvalitativt rosévin av.

Självklart framställer man även en del goda röda och vita viner. Röda fylliga viner görs främst av druvorna Mourvedre och Grenache. De vita vinerna ofta av druvorna Clairette, Marsanne och Sauvignon Blanc. I Provence kan man även få njuta av en god pastis, denna guldiga, anisdoftande klassiska aperitif som är så vanlig på franska Rivieran och där man gärna dricker den innan lunch. Väl kyld och ofta spetsas den med vatten och vips! … så förvandlas likören till mjölkvit drink i glaset.

Roséviner står för mer än hälften av allt vin som produceras i Provence och konsumtionen av roséviner har faktiskt tredubblats på bara 25 år. Idag är en av tre inhandlade vinflaskor ett rosévin och druvorna från 89% av regionens vinstockar gör man rosévin av.

En vinvärld av rosa nyanser

Det finns sex grundfärger för roséviner, utvecklade i samarbete med föreningen Centre de Recherche och d’Expérimentation sur le Vin Rosé, för de roséviner som tillverkas i Provence:

Provence: rosa grundfärger för viner
Foto: Centre de Recherche och d’Expérimentation sur le Vin Rosé
  • Persika
  • Melon
  • Mango
  • Pompelmus
  • Mandarin
  • Röda vinbär

Men det digra färgschemat slutar inte där, de rosa tonerna i vinerna har en oerhörd mångfald nyanser som tar sina nyanser efter färgerna på frukter som hallon, körsbär, paprika, blodapelsin, grapefrukt, jordgubbe, tomat, björnbär… och hundratals fler nyanser som vi inte ens kan börja föreställa oss och färgerna beror förstås på de olika druvorna och tillverkningsmetoden.

.

Provence: roséflaskor i olika färger

Prova den lokala maten

I Provence skiner solen även över maten där de färska ingredienserna, de mustiga kryddorna ofta inspireras av länder från hela medelhavet. Det betyder att man i Provence lagt en personlig touch i köket och sedan länge utvecklat traktens goda och kända paradrätter. Här är endast några exempel på den goda maten.

Daube

En lustig traditionell fattigmansrätt, förmodligen med influencer från Italien. Det är en provensalsk härligt kryddad biffgryta som kombinerar möra nötköttbitar som sauteras i rött vin, vitlök och örter tillsammans med grönsaker, för att sedan serveras med polenta, ravioli eller gnocchi. Helt klart en spännande medelhavsrätt!

Ratatouille

Provence: Ratatouille

Jodå. Även den berömda franska Ratatouille kommer från Provence och den serveras gärna till en bit grillat kött eller en kotlett. För att göra Ratatouille kokar man ihop grönsaker som tomater, lök, zucchini, aubergine, paprika, vitlök och örter tillsammans i en himmelsk röra och när man är klar så bryter man av en bit lantbröd för att fånga upp det sista av den goda såsen på tallriken.

.

Bouillabaisse

I Marseille, som är Frankrikes äldsta stad, finns det gott om färsk fisk som tillagas på många läckra sätt och den ständiga frågan om vem som har stans bästa Bouillabaisse är alltid lika aktuell. I det genuina hamnområdet hittar man klassiska fiskrestauranger som verkligen kan servera en riktigt god traditionell Bouillabaisse. Den saffransspäckade fisk- och skaldjurssoppan Bouillabaisse innehåller minst fyra typer av färsk fisk samt lök, tomater, vitlök och örter. Allt toppas med massor av krutonger eller varför inte med en klick Aioli som också är så typisk för det provencalska köket.

Tre saker om du inte får missa i Provence

Förutom att prova de goda rosévinerna, den goda maten och besöka alla festivaler som finns i Provence i synnerhet på sommaren så finns det mängder av intressanta saker att göra och här.

Shopping

På de enkla, lokala provencalska marknaderna shoppar man bäst. I varje by finns marknaden, ibland en gång eller flera gånger per vecka och ibland varje dag. Här finns lokal färsk fisk, nybakat bröd, frukt, grönsaker, ostar, blommor, hantverksprodukter som lavendeltvålarna Savon de Marseille men det bästa av allt är kanske att man har en chans att mingla med den lokala befolkningen.

Följ i konstens fotspår

Picasso, Matisse, Cezannes och Chagall … många var de konstnärer som inspirerades av och i Provence. Van Gogh bodde under en tid i Arles och målade mer än 300 tavlor här. Van Gogh Muséet är en upplevelse om man vill kunna se de allra bästa av hans verk.  

Besök de rosa saltsalinerna

Provence: de rosa saltsalinerna

Saltsalinerna i Aigues-Mortes, Salin d’Aigues-Mortes, tar upp ett område lika stort som centrala Paris, finns alltsedan romartiden då man bevarade mycket av sin mat i salt. På 7000 hektar utvinns bland annat det berömda franka bordssaltet Fleur de Sel. Här finns även de läckra rosa saltsalinerna och platsen är populär att besöka och fotografera. Och det går små tåg som kör runt inom hela området.

Hett tips – börja planera resan i Sverige!

Varje år får vi på Vinjournalen en hel del epost med frågor från läsare som planerar att besöka vingårdar och vinregioner främst i Frankrike. De kan handla om boende, vuxen- och barnaktiviteter, vinprovningar, muséer, bad och restauranger. Och vi svarar gärna så gott vi kan. Problemet är att vi inte har kontakter med vingårdar i alla vinregioner, men det har webbsidan Winetourism.com  

Provence: vinsida med pratktiska tips för boende etc

Här kan du leta fram vingårdar i specifika vinregioner. Se vad som finns när det gäller besökstider, vinprovningar, restaurang, boende och se vilka priser som gäller. Och det bästa av allt: du kan boka allt direkt på nätet!  

Inspireras inför din semester med denna film!

.

.

Mer om franska viner:

Frågor och svar:

Vilka är de vanligaste druvorna som används för att göra rosévin i Provence?

Mourvedre och Grenache för röda viner, Clairette, Marsanne och Sauvignon Blanc för vita viner.

Hur stor del av allt vin som produceras i Provence utgörs av rosévin?

Mer än hälften.

Vilka är de sex grundfärgerna för roséviner som tillverkas i Provence?

Persika, melon, mango, pompelmus, mandarin och röda vinbär.

Vilka är några av de kända maträtterna i Provence?

Daube, Ratatouille och Bouillabaisse.

Vad kan man göra på saltsalinerna i Aigues-Mortes?

Besöka och fotografera de rosa saltsalinerna samt åka små tåg runt området.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.