Experten tipsar: Ett urval av franska vitvinsdruvor

Att lära dig mer om de olika sorterna av franska vita vindruvor, kan hjälpa dig att få mer förståelse för hur olika viner produceras. När du vet mer om de olika franska vita vindruvorna, kommer du att vara i en bättre position att välja det bästa vinet för alla tillfällen, oavsett om du köper vin på nätet eller om du planerar att gå med din lokala vinbutik. Var och en av dessa franska vita vindruvor är resultatet av noggrann odling, vissa genomsyrade av århundraden av tradition, medan andra är relativa nykomlingar i jämförelse.

Aligoté: De franska vita vindruvorna Aligoté försvann nästan helt och hållet i Bourgogne under den period då Chardonnay försökte ta över hela regionen. Tack vare några hängivna vingårdar, har denna fantastiska mångfald inte bara lyckats överleva, men långsamt börjat tjäna tillbaka det stöd som den en gång hade. I Bourgogne hittar du dessa franska vita vindruvor planterade på högst 4.200 hektar. Växterna verkar trivas på branta vingårdar och producerar en härdig och tidig mognad av dessa franska vita vindruvor.

Bourgogne är inte den enda regionen där Aligoté växer, de kan även hittas växande i Jura och Savoie och även i Rumänien. En av de viktigaste anledningarna till den begränsade avkastningen av dessa franska vita vindruvor i Aligoté, är för att detta är det bästa sättet för odlarna att upprätthålla kvaliteten på druvorna.

Aligoté Franska vita vindruvor är kända för att producera vitvinssorter med en frisk lätt smak som beskrivs som mer sur och livlig till sin natur än Chardonnay. Dessa druvor har gjort en fantastisk comeback så mycket så att de år 1997 lades till i listan över sorter som ingår i Bouzerons kommunala appellation.
Chardonnay: Chardonnay och de franska vita vindruvor som används för att skapa det behöver inte mycket introduktion. Detta speciella vin anses nu vara en av de mest kända typer av vin i världen. Som ett fint vin, kommer det för många aldrig att finnas en bättre sort, eftersom den är lätt anpassningsbar och de franska vita vindruvor som odlas i vingårdarna i norra Frankrike anses ha de mest uttalade dofter och nivåer av syra.

De bästa sorterna av dessa franska vita vindruvor växer i Bourgogne, särskilt i Montrachet. Chardonnay odlas också i Languedoc i Vins de Pays och i Champagne där yngre franska vita vindruvor åtnjuts. Andra druvsorter finns så långt söderut som i Loiredalen och Limoux AOC och i flera andra länder. Även om dessa franska vita vindruvor är mycket känsliga för tidig frost, är de väl kända för de olika typerna av fina viner de producerar. Smaktonerna inkluderar akacia honung, citrus, ormbunke, lime blomma, persika och päron

Chenin: Denna sort av franska vita vindruvor infördes för första gången till Anders regionen under tusentalet. Härifrån fördes denna franska vita vindruva in i Touraines och sedan hela Loiredalen. Dessa druvor tenderar att vara mycket känslig och är mycket mottagliga för mögel och tenderar att odlas på varmare sluttningsmark. När de odlas i dessa villkor producerar de viner med enastående söta smaker, delvis tack vare ädelröta.

I Touraines kan dessa franska vita vindruvor finnas växande någonstans i närheten av 24.700 hektar. På andra områden, i t.ex. Languedoc, används de för att producera Crémont de Limoux mousserande viner. Än viktigare är att de funnit sin verkliga nisch i Loiredalen, där de används för att skapa ett brett utbud av fina viner, inklusive torrt och sött vitt vin, samt ett antal mousserande. En av de bästa vinblandningarna som görs med hjälp av Chenin är tillsammans med Chardonnay och Sauvignon Blanc. Dessa smaktoner tenderar att vara känsliga till sin natur och har fruktiga smaker som inkluderar dofter av citrus, päron och kvitten i torrt vitt vin. De söta vita viner som är gjorda med dessa franska vita vindruvor har toner av honung eller frukt.

Gewurztraminer: Även om dessa anses vara franska vita vindruvor, är de faktiskt rosa och relateras till de berömda Savagnin druvor av Jura-regionen. I regionen Alsace anses dessa franska vita vindruvor vara stjärna i regionen. Liksom Chenin-druvam som lätt kan skadas av vårfrost, producerar de frukter som är både härdiga och aromatiska.

I hela Frankrike finns det bara 6.400 hektar av dessa franska vita vindruvor planterade som används för att producera det allra bästa av torrt vitt vin. Dessa har starka dofter som citrus, pepparkakor, litchi och rosenträ. Något mycket utmärkande för Gewurztraminer är deras gyllene färg som kommer från deras skal vilket producerar viner som är något mörkare i färgen än de flesta andra vita viner.

De uppmärksammade starka, rika och väldigt fylliga smakerna kommer fram först när ädelrötan tar plats och får fram viner med aromer av torkade aprikoser, honung och rosenblad. Om du är intresserad av att köpa vin som kommer att glädja gommen, är viner gjorda från dessa franska vita vindruvor det bästa valet.

Marsanne: Med 5.000 hektars odling av dessa franska vita vindruvor, är Frankrike ansedd att vara födelseplatsen för Marsannes vinframställning. Detta antal står för ca 60 procent av tillväxten av dessa franska vita vindruvor i världen. Den stora majoriteten av de vingårdar som odlar dem, ligger i Rhônedalen och används för att producera Hermitage och Saint Joseph AOC viner.

Dessa franska vita vindruvor brukar vara mottagliga för sjukdomar och mognar långsamt, men de är kända för sin höga avkastning. Till skillnad från många andra sorter av franska vita vindruvor, ger dessa de bästa dofterna i områden där markerna tenderar att vara näringsfattiga. De viner från Marsanne tenderar Franska vita vindruvor att vara lägre i surhetsgrad och högre i dofter som Grenache Blanc. De producerar dofter av havtorn och har hintar av smaker såsom honung och stenfrukt.

Mauzac: Placerat mellan Albi och Toulouse ligger en vacker region som anses vara hem till Mauzacs Franska vita vindruvor. Det är en sen mognadsdruvsort som är härdig och tål vårfrost. Men de är mottagliga ett antal sjukdomar så som druvmustmaskar och kvalster.

När de odlas försiktigt med låg avkastning, är Mauzac Franska vita vindruvor kända för att producera viner som är sensibla till sin natur. De bästa druvsorterna i denna kategori kommer från drifttillstånden Limoux och Gaillac där de blandas med Chardonnay och Chenin Blanc vilket resulterar i den berömda Blanquette de Limoux; ett mousserande vitt vin som har producerats sedan år 1530. Även om dessa franska vita vindruvor är en av de mer mindre odlade sorter med endast 8.600 hektar areal, producerar de viner som presenterar aromer av ugnsbakade äpplen, päron och persikor.

Melon: Av alla franska vita vindruvor, kan Melon vara en av de mest omfattande, eftersom de kan hittas växande i vingårdar från Loire ända till Bourgogne. Däremot kommer du att finna att i Bourgogne dessa franska vita vindruvor oftast ersatts av de mer populära Chardonnaydruvorna. Dessa franska vita vindruvor har ökat i Loiredalen sedan Medeltiden och är den enda sort som används i Muscadet AOC.

Det finns 35.000 hektar där dessa franska vita vindruvor odlas i världen varav 90 procent av dem som odlas i vingårdar, ligger runt Nantes. Melon-druvor producerar ett fint vitt vin som är tydligt i natur men har gröna glimtar och hintar av jod vilket är ett perfekt komplement till ostron och de flesta skaldjur. Detta livliga runda vin markerar ut citrus och vita blomaromer som blir tydligare ju längre det åldras.

Oavsett om du föredrar att köpa vin från en av dina lokala vinbutiker eller om du känner dig bekväm med inköp av vin på nätet, finns det många underbara viner från dessa och många fler franska vita vindruvor. Som med de flesta värdefulla ting, gäller det att ta sin tid att lära sig mer om dem och deras ursprung vilket kan hjälpa dig att se till varje gott vin och besluta vilket av dessa som kommer att vara det bästa vinet för just dina behov och din smak.

Pierre Bourée Fils Meursault

Ett prestigefullt oh elegant Chardonnayvin som kommer direkt från hjärtat i Bourgogne, Côte D'Or ch lagrat på franska ekfat i 16 månader. Detta är ett vin med en tydlig karaktär av vignes blanches med full av mineralitet och ek.

Artikelnummer: 2505

Typ: Vin, Vitt Vin

Land: Bourgogne, Frankrike

Alkohol: 13,5 %

Pris: 249 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna