Hem » Vin Tips » Experten tipsar: Ett urval av franska vitvinsdruvor

Experten tipsar: Ett urval av franska vitvinsdruvor

man-tending-vines - Vinjournalen.se

Att lära dig mer om de olika sorterna av franska vita vindruvor, kan hjälpa dig att få mer förståelse för hur olika viner produceras. När du vet mer om de olika franska vita vindruvorna, kommer du att vara i en bättre position att välja det bästa vinet för alla tillfällen, oavsett om du köper vin på nätet eller om du planerar att gå med din lokala vinbutik. Var och en av dessa franska vita vindruvor är resultatet av noggrann odling, vissa genomsyrade av århundraden av tradition, medan andra är relativa nykomlingar i jämförelse.

Aligoté: De franska vita vindruvorna Aligoté försvann nästan helt och hållet i Bourgogne under den period då Chardonnay försökte ta över hela regionen. Tack vare några hängivna vingårdar, har denna fantastiska mångfald inte bara lyckats överleva, men långsamt börjat tjäna tillbaka det stöd som den en gång hade. I Bourgogne hittar du dessa franska vita vindruvor planterade på högst 4.200 hektar. Växterna verkar trivas på branta vingårdar och producerar en härdig och tidig mognad av dessa franska vita vindruvor.

Bourgogne är inte den enda regionen där Aligoté växer, de kan även hittas växande i Jura och Savoie och även i Rumänien. En av de viktigaste anledningarna till den begränsade avkastningen av dessa franska vita vindruvor i Aligoté, är för att detta är det bästa sättet för odlarna att upprätthålla kvaliteten på druvorna.

Aligoté Franska vita vindruvor är kända för att producera vitvinssorter med en frisk lätt smak som beskrivs som mer sur och livlig till sin natur än Chardonnay. Dessa druvor har gjort en fantastisk comeback så mycket så att de år 1997 lades till i listan över sorter som ingår i Bouzerons kommunala appellation.
Chardonnay: Chardonnay och de franska vita vindruvor som används för att skapa det behöver inte mycket introduktion. Detta speciella vin anses nu vara en av de mest kända typer av vin i världen. Som ett fint vin, kommer det för många aldrig att finnas en bättre sort, eftersom den är lätt anpassningsbar och de franska vita vindruvor som odlas i vingårdarna i norra Frankrike anses ha de mest uttalade dofter och nivåer av syra.

De bästa sorterna av dessa franska vita vindruvor växer i Bourgogne, särskilt i Montrachet. Chardonnay odlas också i Languedoc i Vins de Pays och i Champagne där yngre franska vita vindruvor åtnjuts. Andra druvsorter finns så långt söderut som i Loiredalen och Limoux AOC och i flera andra länder. Även om dessa franska vita vindruvor är mycket känsliga för tidig frost, är de väl kända för de olika typerna av fina viner de producerar. Smaktonerna inkluderar akacia honung, citrus, ormbunke, lime blomma, persika och päron

Chenin: Denna sort av franska vita vindruvor infördes för första gången till Anders regionen under tusentalet. Härifrån fördes denna franska vita vindruva in i Touraines och sedan hela Loiredalen. Dessa druvor tenderar att vara mycket känslig och är mycket mottagliga för mögel och tenderar att odlas på varmare sluttningsmark. När de odlas i dessa villkor producerar de viner med enastående söta smaker, delvis tack vare ädelröta.

I Touraines kan dessa franska vita vindruvor finnas växande någonstans i närheten av 24.700 hektar. På andra områden, i t.ex. Languedoc, används de för att producera Crémont de Limoux mousserande viner. Än viktigare är att de funnit sin verkliga nisch i Loiredalen, där de används för att skapa ett brett utbud av fina viner, inklusive torrt och sött vitt vin, samt ett antal mousserande. En av de bästa vinblandningarna som görs med hjälp av Chenin är tillsammans med Chardonnay och Sauvignon Blanc. Dessa smaktoner tenderar att vara känsliga till sin natur och har fruktiga smaker som inkluderar dofter av citrus, päron och kvitten i torrt vitt vin. De söta vita viner som är gjorda med dessa franska vita vindruvor har toner av honung eller frukt.

Gewurztraminer: Även om dessa anses vara franska vita vindruvor, är de faktiskt rosa och relateras till de berömda Savagnin druvor av Jura-regionen. I regionen Alsace anses dessa franska vita vindruvor vara stjärna i regionen. Liksom Chenin-druvam som lätt kan skadas av vårfrost, producerar de frukter som är både härdiga och aromatiska.

I hela Frankrike finns det bara 6.400 hektar av dessa franska vita vindruvor planterade som används för att producera det allra bästa av torrt vitt vin. Dessa har starka dofter som citrus, pepparkakor, litchi och rosenträ. Något mycket utmärkande för Gewurztraminer är deras gyllene färg som kommer från deras skal vilket producerar viner som är något mörkare i färgen än de flesta andra vita viner.

De uppmärksammade starka, rika och väldigt fylliga smakerna kommer fram först när ädelrötan tar plats och får fram viner med aromer av torkade aprikoser, honung och rosenblad. Om du är intresserad av att köpa vin som kommer att glädja gommen, är viner gjorda från dessa franska vita vindruvor det bästa valet.

Marsanne: Med 5.000 hektars odling av dessa franska vita vindruvor, är Frankrike ansedd att vara födelseplatsen för Marsannes vinframställning. Detta antal står för ca 60 procent av tillväxten av dessa franska vita vindruvor i världen. Den stora majoriteten av de vingårdar som odlar dem, ligger i Rhônedalen och används för att producera Hermitage och Saint Joseph AOC viner.

Dessa franska vita vindruvor brukar vara mottagliga för sjukdomar och mognar långsamt, men de är kända för sin höga avkastning. Till skillnad från många andra sorter av franska vita vindruvor, ger dessa de bästa dofterna i områden där markerna tenderar att vara näringsfattiga. De viner från Marsanne tenderar Franska vita vindruvor att vara lägre i surhetsgrad och högre i dofter som Grenache Blanc. De producerar dofter av havtorn och har hintar av smaker såsom honung och stenfrukt.

Mauzac: Placerat mellan Albi och Toulouse ligger en vacker region som anses vara hem till Mauzacs Franska vita vindruvor. Det är en sen mognadsdruvsort som är härdig och tål vårfrost. Men de är mottagliga ett antal sjukdomar så som druvmustmaskar och kvalster.

När de odlas försiktigt med låg avkastning, är Mauzac Franska vita vindruvor kända för att producera viner som är sensibla till sin natur. De bästa druvsorterna i denna kategori kommer från drifttillstånden Limoux och Gaillac där de blandas med Chardonnay och Chenin Blanc vilket resulterar i den berömda Blanquette de Limoux; ett mousserande vitt vin som har producerats sedan år 1530. Även om dessa franska vita vindruvor är en av de mer mindre odlade sorter med endast 8.600 hektar areal, producerar de viner som presenterar aromer av ugnsbakade äpplen, päron och persikor.

Melon: Av alla franska vita vindruvor, kan Melon vara en av de mest omfattande, eftersom de kan hittas växande i vingårdar från Loire ända till Bourgogne. Däremot kommer du att finna att i Bourgogne dessa franska vita vindruvor oftast ersatts av de mer populära Chardonnaydruvorna. Dessa franska vita vindruvor har ökat i Loiredalen sedan Medeltiden och är den enda sort som används i Muscadet AOC.

Det finns 35.000 hektar där dessa franska vita vindruvor odlas i världen varav 90 procent av dem som odlas i vingårdar, ligger runt Nantes. Melon-druvor producerar ett fint vitt vin som är tydligt i natur men har gröna glimtar och hintar av jod vilket är ett perfekt komplement till ostron och de flesta skaldjur. Detta livliga runda vin markerar ut citrus och vita blomaromer som blir tydligare ju längre det åldras.

Oavsett om du föredrar att köpa vin från en av dina lokala vinbutiker eller om du känner dig bekväm med inköp av vin på nätet, finns det många underbara viner från dessa och många fler franska vita vindruvor. Som med de flesta värdefulla ting, gäller det att ta sin tid att lära sig mer om dem och deras ursprung vilket kan hjälpa dig att se till varje gott vin och besluta vilket av dessa som kommer att vara det bästa vinet för just dina behov och din smak.

Frågor och svar:

Vilka är de vanligaste franska vita vindruvorna?

De vanligaste franska vita vindruvorna är Aligoté, Chardonnay, Chenin, Gewurztraminer, Marsanne och Melon.

Var odlas Aligoté-franska vita vindruvor?

Aligoté-franska vita vindruvor odlas främst i Bourgogne, men kan även hittas i Jura, Savoie och Rumänien.

Vilken är den mest kända sorten av franska vita vindruvor?

Chardonnay är den mest kända sorten av franska vita vindruvor.

Vilken region anses vara hem till Mauzac-franska vita vindruvor?

Mauzac-franska vita vindruvor anses vara hemma i regionen mellan Albi och Toulouse.

Vilken typ av mat passar Melon-franska vita vindruvor bäst till?

Melon-franska vita vindruvor passar bäst till ostron och de flesta skaldjur.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.