Hem » Vin Fakta » Upptäck doldisarna i södra Frankrike
Vin Fakta

Upptäck doldisarna i södra Frankrike

26_itemthemeimage_5059-jpg - Vinjournalen.se

Det var de gamla grekerna som började odla vin i vad som nu är södra Frankrike runt 600 år efter Kristus. 400 år senare dök romarna upp och utvecklade hantverket ännu längre. Idag hittar vi här anrika och världsberömda vinregioner som Rhône, Provence och Languedoc-Roussillon, men alla underregioner av dessa är inte lika kända. Har du hört talas om följande platser?

  • Bandol
  • Coteaux Varois
  • Gigonas & Ventoux

Bandol är en liten vinregion i Provence som har en riktigt stor personlighet. Kvaliteten är hög den också, vilket lokalbefolkningen länge kunnat vittna om trots att ryktet aldrig riktigt spridit sig till de kommersiella massorna. Rosé och rödviner baserade på druvan Mourvèdre tillhör specialiteterna i Bandol. Rödvinerna är några av Fankrikes djupaste, mörkaste och kraftigaste. Här tycker man om Mourvèdre så mycket att man ibland frestas att tänja på gränserna lite och blanda i större mängder av druvan än vad som egentligen är tillåtet (50-95 % Mourvèdre bör blandas med till exempel Grenache eller Cinsault).

Provence är känt för sina fina roséviner, men det finns flera intressanta underregioner som inte blir särskilt kända, till exempel Coteaux Varois. Vindlingsförhållandena i Provence är mångfaldiga att det helt klar är värt att utforska de olika områdena vidare och smaka på många olika sorters rosé. I Coteaux Varois bjuds det på fantastiskt djupa roséviner som kommer av att vingårdarna växer i gröna, backiga områden som gör att druvorna får bli riktigt mogna innan de plockas.

Det är inte bara i Provence man kan upptäcka spännande dolda vinregioner, utan även Rhône bjuder på några undangömda skatter. Gigonas & Ventoux är två av dessa som nu blivit helt självständiga. Härifrån hittar man alla möjliga viner i Rhône-stil.

Frågor och svar:

Vilka var de första som började odla vin i södra Frankrike?

De gamla grekerna började odla vin i södra Frankrike runt 600 år efter Kristus.

Vilka vinregioner i södra Frankrike är världsberömda?

Rhône, Provence och Languedoc-Roussillon är världsberömda vinregioner i södra Frankrike.

Vilken druva är specialiteten i Bandol?

Mourvèdre är specialiteten i Bandol.

Vilken underregion i Provence är inte särskilt känd?

Coteaux Varois är en underregion i Provence som inte är särskilt känd.

Vilka två undangömda vinregioner i Rhône har blivit självständiga?

Gigonas & Ventoux är två undangömda vinregioner i Rhône som har blivit självständiga.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Mousserande Vin - La Farra Prosecco Rosé artikel nummer 232301 från producenten La Farra från området Italien - Vinjournalen.se
La Farra Prosecco Rosé
Pris:79 :-
Artikel nr:232301
Smak fruktig, jordgubbar, örter, persika, blodapelsinskal
Arom jordgubbar, örter, persika, fruktig, blodapelsinskal
Färg ljus, ljusröd
Mat som passar
aperitif
grönsaker
sällskapsdryck
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2021DruvorGlera, Pinot NoirAlkohol11.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
2 /12
Smakintensitet
4 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.