Upptäck doldisarna i södra Frankrike

Det var de gamla grekerna som började odla vin i vad som nu är södra Frankrike runt 600 år efter Kristus. 400 år senare dök romarna upp och utvecklade hantverket ännu längre. Idag hittar vi här anrika och världsberömda vinregioner som Rhône, Provence och Languedoc-Roussillon, men alla underregioner av dessa är inte lika kända. Har du hört talas om följande platser?

  • Bandol
  • Coteaux Varois
  • Gigonas & Ventoux

Bandol är en liten vinregion i Provence som har en riktigt stor personlighet. Kvaliteten är hög den också, vilket lokalbefolkningen länge kunnat vittna om trots att ryktet aldrig riktigt spridit sig till de kommersiella massorna. Rosé och rödviner baserade på druvan Mourvèdre tillhör specialiteterna i Bandol. Rödvinerna är några av Fankrikes djupaste, mörkaste och kraftigaste. Här tycker man om Mourvèdre så mycket att man ibland frestas att tänja på gränserna lite och blanda i större mängder av druvan än vad som egentligen är tillåtet (50-95 % Mourvèdre bör blandas med till exempel Grenache eller Cinsault).

Provence är känt för sina fina roséviner, men det finns flera intressanta underregioner som inte blir särskilt kända, till exempel Coteaux Varois. Vindlingsförhållandena i Provence är mångfaldiga att det helt klar är värt att utforska de olika områdena vidare och smaka på många olika sorters rosé. I Coteaux Varois bjuds det på fantastiskt djupa roséviner som kommer av att vingårdarna växer i gröna, backiga områden som gör att druvorna får bli riktigt mogna innan de plockas.

Det är inte bara i Provence man kan upptäcka spännande dolda vinregioner, utan även Rhône bjuder på några undangömda skatter. Gigonas & Ventoux är två av dessa som nu blivit helt självständiga. Härifrån hittar man alla möjliga viner i Rhône-stil.

Alario Cinsault Rosé

Ett ursprungstypiskt och blekt rosévin från södra Chile och Itatadalen, balanserat och med härlig syra. Ett vitalt och friskt vin av druvan Cinsault.

Artikelnummer: 4652

Typ: Rosé Vin

Producent:Alario Cinsault Rosé

Land: Chile (Alario Cinsault Rosé)

Alkohol:12,5 % %

Pris:119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna