Grillade kalvspett och en modern, röd Rioja

Modern röd Rioja - kalvspett

Vi jämför en modern, röd Rioja med den traditionella stilen – ser vi någon skillnad? Och vi tittar lite närmare på ett ungt Riojavin fast från en gammal Bodega och grillar saftiga kalvspett med tomatchutney.

Kort historik

I större delen av Spanien har människor odlat druvor och i Rioja har man gjort vin i århundraden. Romarna visade förmodligen hur man gjorde vin här i Rioja. Senare uppmuntrade morerna klostren att ta kontroll över vinet och Rioja isolerades från resten av Spanien och Europa, så vinerna här förblev vid den tiden röda, enkla och dracks under mässan.

Den stackars Rioja-regionen har varit drabbat av både vinlus och mjöldagg på 18-1900-talet och Riojas vinproducenter såg då att efterfrågan och priserna sjönk. När vinrankorna återhämtade sig och man återigen kunde sälja viner började vinmakarna fatlagra vinerna rätt rejält. Många Tempranillo-blends fick åldras i flera år på ekfat.

Druvor

Rioja är en vinregion som hela tiden har utvecklats, den senaste tiden i synnerhet när det gäller druvor.

I Rioja blandar vinmakarna oftast Tempranillo – den mörkaste och mest kraftfulla Rioja-druvan med Garnacha och Graciano, även om mer sällsynta sorter är tillåtna enligt reglerna. Tempranillo är naturligtvis den klassiska Riojadruvan, men historiskt sett fungerade andra druvor som en slags riskreducering med Tempranillo när det handlar om smaken och uttrycket. Garnacha används för att mjuka upp och ge vinet saftiga sötare toner och Graciano är en druva med kraftigare syra. Både tillför något speciellt till Riojans smak och profil. 

Men i modern, röd Rioja fyller den vita druvan Viura eller Macabeo som heter Macabeu på katalan, som planteras i stor utsträckning i Rioja-vinregionen en fräsch funktion. Druvan används traditionellt egentligen för vita Rioja viner en även tillsammans med Xarel·lo och Parellada för att göra Cava. Men sent skördad Viura kan också berika den röda Riojan på många sätt eftersom den är en perfekt blanddruva  i små mängder tillsammans med Tempranillo.

Klassisk och modern, röd Rioja – en fråga om smak

Alla Rioja-fans vet att dessa torra, röda viner domineras av saftiga fruktsmaker som björnbär, svarta körsbär och svarta vinbär, sedan kryddat med söta saftiga toner av salvia samt svartpeppar och tobak.

Men vad händer om man tar bara lite av en vitvinsdruva som Viura och blandar i, hur smakar den?  Vi tar en helt nylanserad modern, röd Rioja som exempel.

Men först, lär känna Bodega Herederos Bello Berganzo och Familjen Bello i en kort film på någon minut:

Joven Heredad De Berganzo 2019 | nr 2113 | 99 kr

Bodega Herederos Bello Berganzo med vingårdar som har anor från 1700-talet. Familjen Bello gör fruktiga viner i modern stil och Joven Heredad De Berganzo har nyligen haft premiär i Sverige och lanserades i september på Bolaget.

Detta unga vin har en snygg rubinfärg med intensivare lila toner och de mysiga aromerna i denna härligt fruktiga Rioja – läckra balsamiska dofter – det här är ett vin som är redo att drickas nu. Just att vinet har en sådan tydlig aromatiskt doftande profil gör det så attraktivt och sedan mörka bär och frukter med fina inslag av björnbär och blåbär. Tillsammans med viol, ett stänk av vanilj och så samtidigt lite kryddigt av salvia och dragon blir detta ett riktigt läckert vardagsvin av till största delen Tempranillo med endast 10% Viura. Och det är smart eftersom Viura mjukar upp de unga sträva tanninerna och den utpräglade syran. Det blir ett lättare vin med både elegans och balans.

En Rioja som känns frisk och har en fräsch överton blir ett riktigt trevligt och njutbart bordsvin till vettigt pris – och det utan att kompromissa med den klassiska Rioja-stilen som vi alla älskar!

modern, röd Rioja - Joven, Heredad de Berganzo - vinflaskan

Saftiga grilla kalvspett med het tomatchutney

Lätta Joven Heredad De Berganzo kan med fördel serveras till ljust kött och vegorätter. Vi grillar bitar av kalvfilé som inte behöver marinera så länge men ändå ger köttet en liten söt nyans i smaken genom att marinera en kort stund. Trä spetten ganska löst så att värmen kan komma åt emellan köttbitarna, som då gillas jämnare. Sätt gärna bitar av ananas, paprika eller rödlök emellan om du vill ha lite färg på spetten. Glöm inte att lägg träpinnerna i blöt i 30 minuter så de inte bränns vid i grillen. 2-3 personer.

Modern röd Rioja - kalvspett

Marinad

  • 500 g kalvfilé, skärs i bitar 3 x 3 cm
  • 2 stora vitlöksklyftor, pressas
  • 1 tsk malen lökpulver
  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk råsocker
  • 1 msk rapsolja
  • 1 kvist mynta, hackad

Skär köttet i bitar och blanda ihop alla ingredienser för marinaden i en zip-påse. Lägg i köttet och marinera endast någon timme.

Trä filébitarna (och eventuella skurna grönsaker) på spetten och pensla lite lätt med överbliven marinad. Grillar du i ugn inomhus så sätt temperaturen på 250° eller använd en grillpanna på spisen. Förgrilla någon minut på varje sida i panna runt om först så spetten får lite färg. Ugnen tar sedan cirka 5-7 minuter till och använder du grillpanna, så sänk värmen och grilla klart någon minut till.

 Het tomatchutney

  • 4-5 röda stora grillade bifftomater utan skinn, hacka fint
  • 3 klyftor vitlök, finhacka
  • 2 schalottenlökar, finhacka
  • 3 msk torkade tranbär  
  • 3 cm färsk ingefära, skala och riv
  • 2 msk vit vinäger
  • ½ tsk vardera av salt, spiskummin, koriander, chiliflingor
  • 3 msk råsocker

Grilla tomaterna och dra sedan av skalet och hacka dem fint.  Koka sakta ihop allt för att få en något tjockare konsistens.

Läs mer om Rioja:

3 Amigos

3 Amigos är ett livligt och lekfullt rött middagsvin som är fruktdrivet med intensiva aromer och smaker.

Artikelnummer: 2691

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Spanien, Valencia

Alkohol: 13 %

Pris: 65 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna