Vi jämför en modern, röd Rioja med den traditionella stilen – ser vi någon skillnad? Och vi tittar lite närmare på ett ungt Riojavin fast från en gammal Bodega och grillar saftiga kalvspett med tomatchutney.

Kort historik

I större delen av Spanien har människor odlat druvor och i Rioja har man gjort vin i århundraden. Romarna visade förmodligen hur man gjorde vin här i Rioja. Senare uppmuntrade morerna klostren att ta kontroll över vinet och Rioja isolerades från resten av Spanien och Europa, så vinerna här förblev vid den tiden röda, enkla och dracks under mässan.

Den stackars Rioja-regionen har varit drabbat av både vinlus och mjöldagg på 18-1900-talet och Riojas vinproducenter såg då att efterfrågan och priserna sjönk. När vinrankorna återhämtade sig och man återigen kunde sälja viner började vinmakarna fatlagra vinerna rätt rejält. Många Tempranillo-blends fick åldras i flera år på ekfat.

Druvor

Rioja är en vinregion som hela tiden har utvecklats, den senaste tiden i synnerhet när det gäller druvor.

I Rioja blandar vinmakarna oftast Tempranillo – den mörkaste och mest kraftfulla Rioja-druvan med Garnacha och Graciano, även om mer sällsynta sorter är tillåtna enligt reglerna. Tempranillo är naturligtvis den klassiska Riojadruvan, men historiskt sett fungerade andra druvor som en slags riskreducering med Tempranillo när det handlar om smaken och uttrycket. Garnacha används för att mjuka upp och ge vinet saftiga sötare toner och Graciano är en druva med kraftigare syra. Både tillför något speciellt till Riojans smak och profil. 

Men i modern, röd Rioja fyller den vita druvan Viura eller Macabeo som heter Macabeu på katalan, som planteras i stor utsträckning i Rioja-vinregionen en fräsch funktion. Druvan används traditionellt egentligen för vita Rioja viner en även tillsammans med Xarel·lo och Parellada för att göra Cava. Men sent skördad Viura kan också berika den röda Riojan på många sätt eftersom den är en perfekt blanddruva  i små mängder tillsammans med Tempranillo.

Klassisk och modern, röd Rioja – en fråga om smak

Alla Rioja-fans vet att dessa torra, röda viner domineras av saftiga fruktsmaker som björnbär, svarta körsbär och svarta vinbär, sedan kryddat med söta saftiga toner av salvia samt svartpeppar och tobak.

Men vad händer om man tar bara lite av en vitvinsdruva som Viura och blandar i, hur smakar den?  Vi tar en helt nylanserad modern, röd Rioja som exempel.

Men först, lär känna Bodega Herederos Bello Berganzo och Familjen Bello i en kort film på någon minut:

Joven Heredad De Berganzo 2019 | nr 2113 | 99 kr

Bodega Herederos Bello Berganzo med vingårdar som har anor från 1700-talet. Familjen Bello gör fruktiga viner i modern stil och Joven Heredad De Berganzo har nyligen haft premiär i Sverige och lanserades i september på Bolaget.

Detta unga vin har en snygg rubinfärg med intensivare lila toner och de mysiga aromerna i denna härligt fruktiga Rioja – läckra balsamiska dofter – det här är ett vin som är redo att drickas nu. Just att vinet har en sådan tydlig aromatiskt doftande profil gör det så attraktivt och sedan mörka bär och frukter med fina inslag av björnbär och blåbär. Tillsammans med viol, ett stänk av vanilj och så samtidigt lite kryddigt av salvia och dragon blir detta ett riktigt läckert vardagsvin av till största delen Tempranillo med endast 10% Viura. Och det är smart eftersom Viura mjukar upp de unga sträva tanninerna och den utpräglade syran. Det blir ett lättare vin med både elegans och balans.

En Rioja som känns frisk och har en fräsch överton blir ett riktigt trevligt och njutbart bordsvin till vettigt pris – och det utan att kompromissa med den klassiska Rioja-stilen som vi alla älskar!

modern, röd Rioja - Joven, Heredad de Berganzo - vinflaskan

Saftiga grilla kalvspett med het tomatchutney

Lätta Joven Heredad De Berganzo kan med fördel serveras till ljust kött och vegorätter. Vi grillar bitar av kalvfilé som inte behöver marinera så länge men ändå ger köttet en liten söt nyans i smaken genom att marinera en kort stund. Trä spetten ganska löst så att värmen kan komma åt emellan köttbitarna, som då gillas jämnare. Sätt gärna bitar av ananas, paprika eller rödlök emellan om du vill ha lite färg på spetten. Glöm inte att lägg träpinnerna i blöt i 30 minuter så de inte bränns vid i grillen. 2-3 personer.

Modern röd Rioja - kalvspett

Marinad

  • 500 g kalvfilé, skärs i bitar 3 x 3 cm
  • 2 stora vitlöksklyftor, pressas
  • 1 tsk malen lökpulver
  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk råsocker
  • 1 msk rapsolja
  • 1 kvist mynta, hackad

Skär köttet i bitar och blanda ihop alla ingredienser för marinaden i en zip-påse. Lägg i köttet och marinera endast någon timme.

Trä filébitarna (och eventuella skurna grönsaker) på spetten och pensla lite lätt med överbliven marinad. Grillar du i ugn inomhus så sätt temperaturen på 250° eller använd en grillpanna på spisen. Förgrilla någon minut på varje sida i panna runt om först så spetten får lite färg. Ugnen tar sedan cirka 5-7 minuter till och använder du grillpanna, så sänk värmen och grilla klart någon minut till.

 Het tomatchutney

  • 4-5 röda stora grillade bifftomater utan skinn, hacka fint
  • 3 klyftor vitlök, finhacka
  • 2 schalottenlökar, finhacka
  • 3 msk torkade tranbär  
  • 3 cm färsk ingefära, skala och riv
  • 2 msk vit vinäger
  • ½ tsk vardera av salt, spiskummin, koriander, chiliflingor
  • 3 msk råsocker

Grilla tomaterna och dra sedan av skalet och hacka dem fint.  Koka sakta ihop allt för att få en något tjockare konsistens.

Läs mer om Rioja:

Vinjournalen.se rekomenderar

La Dame de Malescot

La Dame de Malescot

Artikel:5491Volym:750 ml
Pris369 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionUpptäck blommorna i vinÅrgång2017ProducentChateau Malescot Saint-ExuperyDruvor45% Merlot, 55% Cabernet Sauvignon samt liten del Cabernet Franc och Petit Verdot.Alkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy