Hem » Vin Tips » Sommarböcker – Vinjournalen väljer!

Sommarböcker – Vinjournalen väljer!

sommarböcker - tjej läser bok med ett glas champagne på bordet

Varje sommar har vi tipsat om nya sommarböcker som handlar om vårt kära ämne: vin!  Här är de senaste böckerna för slappa sommardagar, för hemestern eller för att ge som present till någon vinentusiast. Tänk på att många böcker idag finns i ett flertal olika bokformat, som inbundna böcker, e-böcker eller ljudböcker.  

sommarböcker - de första 3 bökerna

Ordet och vinet

 • Vinets roll i svensk litteratur
 • Inbunden
 • Författare: Johan Stenström
 • 187 kr

Visste du att Almqvist skriver om Château Haut-Brion och Chambertin, Strindberg om Château Lafite och om viner från Bourgogne, Victoria Benedictsson om champagne, Levertin om Château Beychevelle, Fredrika Bremer, Flygare-Carlén och Ola Hansson om portvin, Linné om Groot Constantia, Runeberg om Margaux, Stiernhielm och Bellman om alla tänkbara sorters vin …

Bland våra sommarböcker finns Ordet och vinet handlar om vinets betydelse i den svenska skönlitteraturen och hur författare framställt vin sedan 1300-talet. Boken ger litterära exempel, i kronologisk ordning och det finns även temakapitel om champagne, bourgogne, rhen- och mosel, portvin och bordeaux.

Denna bok är kulturellt intressant och berättar också om tiden då vi svenskar började dricka vin, i alla fall under nattvarden, men snart även till maten. Men vin var dyrt, så endast de rika hade råd med vin. Men under stormaktstiden fick svenskarna mer kontinentala dryckesvanor och vin blev allt mer tillgängligt för alla. Under 1700-talet kom sedan champagne, tokajer och constantiaviner från Goda Hoppsudden. Man började också importera fler viner från Tyskland och från länderna kring Medelhavet.

Boken publiceras i samarbete med Svenska Humanistiska Förbundets skriftserie.

Vem är Johan Stenström? Han är professor em. i litteraturvetenskap vid Lunds universitet och skrivit ett flertal böcker samt redaktör för Lunds universitets kokbok. Han är sedan 2015 Maître i Commanderie de Bordeaux à Malmö, en världsomspännande organisation vars syfte är att förmedla och fördjupa kunskapen om vinerna från Bordeaux.

Vinexpert på 24 timmar

 • Pocket
 • Författare: Jancis Robinson
 • Översättare: Pär Hasselqvist
 • 59 kr

Kan du namnen på de populäraste röda och vita druvorna? Vet du hur man kan skilja på dem? Eller vad som skiljer ett kaliforniskt sauvignon blanc-vin från ett nyzeeländskt? Vet du vilka viner som kan lagras och vilka som nästan måste drickas på studs? Vet du hur man matchar vin och mat? Eller hur du bäst beställer vin på krogen?

Denna roliga och opretentiösa handbok platsar bra bland våra sommarböcker och här får du svar på allt som du vill veta om vin! Boken innehåller massor med vininformation men är helt fri från snobberi. Du hittar svaren i denna användbara vinbok!

Vem är Jancis Robinson?  Brittisk författare, en av världens främsta vinkännare och flerfaldigt belönad vinjournalist. Respekterad vinkritiker i tidningen Decanter. Hon är den första person utanför vinindustrin som utsetts till Master of Wine och hon har tilldelats den brittiska hedersorden OBE – Officer of the Most Excellent Order of the British Empire – av drottning Elizabeth, vars vinkällare hon numera styr över. Jancis har skrivit ett flertal mycket bra vinböcker.

Winesplaining: värt att veta om vin

 • Inbunden
 • Författare: Anders Melldén
 • 199 kr

Vad är egentligen vin? Och varför smakar det som det gör? Vad är ett bra ekologiskt vin? Vad är det egentligen för skillnad på naturvin, ekologiskt och biodynamiskt? Vad innehåller vin och vilka tillsatser finns i vin? Måste allt stå på etiketten? Varför doftar och smakar vin som det gör? Hur kan vinmakaren påverka vinet?

En ljudbok som finns med på vår lista med sommarböcker och som på ett underhållande sätt svarar på dessa och många andra kluriga frågor kring vin och det moderna vinets kemi. Winesplaining är boken som får dig att förstå vad du dricker.  

Finns även som ljudbok ett flertal elektroniska format. Speltid: 4 tim 10 min

Vem är Anders Melldén? Författare, föreläsare, vinjournalist och sommelier. Skriver bland annat för Svenska Dagbladet, Gourmet, Törst och Livets Goda. I sitt eget projekt Winesplaining på sociala medier publicerar han korta filmer där han krossar myter och levererar sanningar till tusentals vinintresserade.

sommarböcker - de 2 sista böckerna

Bubblor: sprudlande cocktails med champagne och mousserande vin

 • Inbunden 
 • Författare: Elouise Anders
 • Översättare: Per M. Eronson
 • 99 kr

En bok om mousserande viner måste finnas med bland våra sommarböcker! Det finns massor med goda drinkar som man kan göra av mousserande viner! En spritz är till exempel en läcker bubblande drink där man blandat något slags kolsyrad eller bubblande dryck med – gärna en bitter – likör. Ta exempel den sedan några år så trendiga orange Aperol Spritz. Men det är bara början, för här finns massor av nytt att upptäcka!

De senaste åren har spritzvärlden formligen exploderat med nya varianter och det råder utan tvekan en utbredd och högst smittsam ”spritzfeber”.

En smart handbok i bubbel som gör dig redo att mixa ihop mängder av spritzdrinkar inför festen eller bersån, såväl klassiker som olika slags Bellini och Pimms, men också läskande utmanare. Du kommer med stor sannolikhet att hitta många nya favoriter! Och en utmärkt presentbok!

Vem är Elouise Anders? Australisk kulturförfattare och mixolog från Melbourne. Hon konsulterar också på barer och restauranger, fixar allt från dryckeslistor till att svara på frågor.  Har också skrivit den tidigare boken ‘Spritz Fever!’

Vinlogg: tycke och smak

 • Spiralbunden
 • 139 kr

Som vi längtat! Självklart har vi valt denna vinlogg till våra sommarböcker. Här kan du logga de viner du dricker och beskriva och betygsätta dem närmare. Vinlogg är en personlig och praktisk loggbok om vin, för efter ett tag har de flesta alltid svårt att komma ihåg vika viner som var särskilt goda och prisvärda – och vilka du inte vill dricka igen.

I boken finns färdiga mallar och där du kan fylla i exempelvis vilken druva, årgång, producent, land och pris vinet har.  Du kan även betygsätta smak, doft, utseende, miljöcertifiering och förpackning mm. Mallarna i ett smidigt format med spiralbindning och passar även superbra på exempelvis vinprovningar. Du kan logga 50 olika viner och på så sätt få ett bra hjälpmedel att använda. Sist i boken finns även en förslagslista där du kan skriva in nya vinsorter som du hört talas om och kanske vill pröva längre fram. Det finns även en Öllogg enligt samma mönster.

Letar du present till dig eller andra?

Frågor och svar:

Vad handlar boken “Ordet och vinet” om?

Boken handlar om vinets betydelse i den svenska skönlitteraturen och hur författare framställt vin sedan 1300-talet.

Vem är författaren till boken “Vinexpert på 24 timmar”?

Författaren till boken är Jancis Robinson, en brittisk författare och vinkännare.

Vad handlar boken “Winesplaining: värt att veta om vin” om?

Boken svarar på kluriga frågor kring vin och det moderna vinets kemi på ett underhållande sätt.

Vad handlar boken “Bubblor: sprudlande cocktails med champagne och mousserande vin” om?

Boken är en handbok i bubbel och innehåller recept på olika spritzdrinkar och andra läskande cocktails med mousserande viner.

Vad kan man använda vinloggen till?

Vinloggen är en personlig och praktisk loggbok där man kan logga de viner man dricker och beskriva och betygsätta dem närmare.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs
Diebolt-Vallois Blanc de Blancs
Pris:421 :-
Artikel nr:8891401
Smak fruktig, honung, kex, mineral, gröna äpplen, nyanserad, citron
Arom citron, gröna äpplen, honung, kex, mineral, nyanserad, fruktig
Färg gul, ljus
Mat som passar
aperitif
fisk
skaldjur
Mer information
SortimentBeställning sortimentetDruvorChardonnayAlkohol12.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
6 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.