Vi är bra på att skriva kokböcker i Sverige!

Kokböcker: 2 barn i köket med en kokbok

Vi är duktiga på att skriva kokböcker i Sverige och skriver en hel del böcker av hög kvalitet inom världsaktuella matfrågor som ligger i tiden samt inom öl och andra drycker.

I Macao, Kina den 3-4 juli, höll Gourmand Awards, den världsomspännande tävlingen Gourmand Awards om årets bästa kokböcker, dryckesböcker och matmedia i olika kategorier med prisutdelningar och stor festfull gala. Sverige framstod mer och mer som ledande på böcker inom både mat- och dryckessidan. 

Kokböcker: Gourmand Awards logotype

– Trenden över hela världen är att vi ser totalt ser fler böcker om både öl och alkoholfritt. Sverige utmärker sig genom regelmässigt hög kvalitet på böcker inom både mat och dryck, säger Edouard Cointreau, grundare och president av Gourmand Awards.

Gourmand Awards bedömer kvalitet och inte kvantitet, Frankrike och Kina utökar sitt internationella försprång, men tätt följt av Sverige i antal priser.

Totalt deltog 216 länder och regioner i årets tävling.

– Det är med en enorm stolthet jag ser kockar, förläggare och författare samlas under svensk flagg i dessa stora sammanhang. Jag är särskilt glad över att se hur både bilden av Sverige utvecklas och nyanseras i andras ögon, många böcker översätts och når nya marknader, säger Pelle Agorelius, som driver företaget Saxhyttegubben i Grythyttan, samt representerar Gourmand Awards i Sverige.

Sápmi och Arktis som kom starkt i fjol med boken EALLU uppmärksammades i år för att boken nu även finns på ryska.

– Det finns många frågor runt mat och livsmedelsförsörjning som är allt annat än glammigt egentligen, säger Pelle Agorelius vidare. Klimatförändringarna är påtagliga för urbefolkningarna i norr, för renskötseln och självhushållningen i arktis. Forskningen och dokumentationen om arktis väckte stort engagemang bland deltagarna i Macao. De flesta av författarna som rest till från fler än 60 länder är också aktiva journalister i respektive land. Genom Gourmand Awards finns en plattform för kommunikation och förståelse som verkligen gör skillnad.

Delegationen från Arktis, Sápmi och Sibirien var den största enskilda gruppen med 10 personer på årets Gourmand Awards och den efterföljande mässan, Macao International Book Fair som hölls på det legendariska Casinohotellet Venetian.

Alkoholfritt till maten, välgörenhetsprojekt som Blå kokboken 2 och Mat med flera mål bidrar till att Sverige visar bredd tillsammans med flera utmärkta ölböcker. Praktverket Det veganska köket av Mattias Kristiansson sticker ut och tar internationell plats jämte etablerade författarstjärnor som Jessica Frej och Sara Begner från Sverige.

Kokböcker: Edouard Cointreau på tävlingen
Edouard Cointreau hyllar det svenska kokboksundret, här med boken Den stora smakresan av Richard Bengtsson och Anette Rosvall (Lava) foto: Anders Oskal, Association of World Reindeer Herders

TV-serien Vår tid är nu, har väckt den internationella juryns uppmärksamhet jämte kokboken med samma namn, mat är också underhållning och nutidshistoria, kommenterar Pelle Agorelius.

Nedan är listan över samtliga svenska vinnare. De tredje främsta i varje kategori är lika respekterade, de representerar var och en lika stora prestationer. Rankningen visas nedan för samtliga vinnare från Sverige och med svensk anknytning.

Världsvinnare från Sverige i Gourmand Awards tävling om 2018 års bästa kokböcker, dryckesböcker och matmedia är som följer.

World Winners Macao, july 3-4, 2019

Kategorinummer – kategorinamn – land/region som bidraget skickats in från – bidragets namn – upphovsmän – (förlag/utgivare) – placering i kategorin

Television awards

WFtv5 SERIES

Sweden – Vår tid är nu, ”Our time is now” (SVT)

WFtv13 SPIRITS

SWEDEN – The history of swedish whisky, Carl Lönndahl

Drinks books awards

W1-3 Wine Magazine

Sweden – Livets Goda 1:a

W1-4 Drinks Book of the Year

Sweden – Alkoholfritt till maten, Richard Man (Bonnier Fakta) 3:a

W1-5 French Wine

Sweden – Champagne, 49 million bubbles in a bottle, Fredrik Schelin (Lava) 2:a

W1-6 European Wine except France

Sweden – Cava, Spaniens populäraste mousserande vin, Anna Wallner (Grenadine) 1:a

W2-1 Drinks with no Alcohol

Sweden – Smoothie Bibeln, Eliq Maranik (Grenadine) 2:a

W2-4-1 Gin

Sweden – Jakten på en perfekt gin & tonic, Hans-Olov Öberg (Louise Bäckelin förlag) 1:a

W2-4-2 Whisky

Sweden – Skottland bästa whisky, Ingvar Rönde (Tukan) 2:a

W2-6 Matching Food and Wine

Sweden – Den stora smakresan, Richard Bengtsson, Anette Rosvall (Lava) 3:a

W2-8 Beer

Sweden – Brygga stiltypisk öl, Peter Eronson, Magnus Vasilis (Grenadine) 1:a

W3-1 Drinks History

Sweden – Whisky, en god historia, Örjan Westerlund (Grenadine) 2:a

W3-2 Drinks Education

Sweden – Prova öl, titta, dofta, smaka, Peter Eronson, Robert Andersson (Grenadine) 3:a

W3-4 Drinks Writing

Sweden – Svenska drycker, Martin Ragnar (Carlsson) 3:a

W4-1 Drinks Special Awards

Sweden – Form för alla sinnen, Erika Lagerbielke (Carlsson)

Food book awards

A06 Special Awards

Arctic, Sápmi – EALLU, THE HERD in russian, (Arctic Council, World Reindeer Herders)

Sweden – #Fool Politics, Lotta & Per Anders Jörgensen (Fool Agency)

A08 TV Europe

Sweden – Vår tid är nu, Fritzdorf, Rosenlind, Avehall, Alexen (Grenadine, SVT, Jarowski) 1:a

A10 Innovative

Sweden – Climate change, Irene & Per Moneeo (Taste of Sound) 2:a

A12 First Coobooks

Sweden – Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga, My Feldt (Bonnier Fakta) 3:a

A14 Self Published

Sweden – Kokbok, Niklas & Kristoffer Lindblad 3:a

B1 Food Book Publisher of the Year – Europe

Sweden – Bonnier Fakta 2:a

B2 Best Book of the Year in all Categories

Sweden – Blå kokboken 2, Anna Benson (Benzer) 2:a

B8-2 Design Europe

Sweden – Andra långkok, Jens Linder, Design Nina Ulmaja (Bonnier Fakta) 3:a

B16 Bestselling Authors, Brands

Sweden – Rutiga kokboken (Norstedts) 3:a

C22 Best Arctic Food Culture

Sweden – Palt, en svensk klassiker, Karl Fredrik Mattsson (Norstedts) 2:a

D2 Health and Nutrition for the Public

Sweden – Vitally important! Cookbook, Mai-Lis Hellenius, foto Bruno Ehrs (Holm & Holm) 1:a

D13 Sport and Nutrition

Sweden – Maten, ditt bästa träningsredskap, David Jonsson (Bonnier Fakta) 2:a

D14 Spices and Herbs

Sweden – Chiligaraget, Mark Wilcox (Natur & Kultur) 2:a

E1 Easy Recipes

Sweden – Hur lätt som helst, Jessica Frej (Harper Collins) 1:a

E2 Single Subject

Sweden – Låt bönor förändra ditt liv, kokboken, Birgitta Höglund, Patrik Olsson, Lars-Erik Litsfeldt (Bladh by Bladh) 3:a

E6 Vegetarian

Sweden – Vår gröna kokbok, Sara Begner (Norstedts) 3:a

E9 Cheese Milk

Sweden – Vegomejerier, Emelie Holm (Norstedts) 3:a

E13 Vegan

Sweden – Det veganska köket, Mattias Kristiansson (Vegoriket) 1:a

E14 Pastry Professionals

Sweden – Chokladmakarens handbok, Gustav Mabrouk (Arena) 3:a

E15 Breakfast

Sweden – Frukost hela dagen, Anna & Rasmus Axelsson (Natur & Kultur) 3:a

E16 Sandwich

Sweden – Mackor, Jonas Cramby (Natur & Kultur) 3:a

E19 Fermentation

Sweden – Fermentera 2.0, Jenny Neikell (Norstedts) 3:a

F7 Charity Fundraising Europe

Sweden – Habogänget, Mat med flera mål (Lunds kommun) 1:a

För mer information, samt listor över alla vinnare i Gourmand Awards, Gourmand Awards hemsida. Vi tackar Per Agorelius för sammanställning och text.  

.

.

Mer om böcker inom mat och dryck:

Perdeberg Zebra Rose

Ett riktigt gott vin för picknick och sommarnöjen

Artikelnummer: 50001

Typ: Rosé Vin, Vin

Land: Sydafrika, Western Cape

Alkohol: 13 %

Pris: 219 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna