Vin är så romantiskt på Alla hjärtans dag när man delar vinupplevelsen med någon man älskar. Man kan naturligtvis fira på olika sätt, men de flesta väljer nog att kombinera lite god mat med ett elegant vin, antingen man väljer att fira på restaurang eller hemma.

Om det finns en enda dag om året som är värd att äta och dricka lite extra gott måste det väl vara Alla hjärtans dag? Det här året infaller Alla hjärtans dag på en fredag och det betyder väl för många av oss att vi kan fira lite extra. Har du redan börjat planera inför fredag? Vin, mat, rosor, choklad är nog så trevligt men så ska man välja vin. Det kan vara lite klurigt!

Oavsett du ger din käraste vän en ring, en pralin eller en hemlagad middag, vilket vin ska man välja? Ett sensuellt rött vin kanske? Och vilken färg slår den härliga rosa färgen som man får med ett rosévin? Eller är det de där spritsiga bubblorna som kommer att göra susen denna kväll? Det är något speciellt med att välja ut och öppna en falska alldeles perfekt vin för Alla hjärtans dag. Vi är inte ensamma om att tycka att ett vin tillsammans med en god middag och en smarrig efterrätt förenar två personer på ett speciellt sätt.

Vi ska tipsa om och välja och vraka se på både vinstilar, färger och druvor som är extra romantiska, för att göra det lättare för dig att hitta rätt vin tills på fredag och vi kommer att visa varför vi tycker att just dessa 6 viner passar allra bäst!

hjärtans - 2 flaskor bubbel

De bästa romantiska bubblorna!

Prosecco anses av många att vara ett mousserande prisvärt vin och mycket romantiskt och då gäller det att hitta ett vin med en schyst mousse som bildas av den där kolsyran i vinet. En Prosecco kan antingen vara en livlig Spumante eller som en pärlande Frizzante. En smaksak om den ska vara torr eller lite halvsöt.

Sista trenden när det gäller Prosecco är färgen rosa. Passar dig som vill imponera! Festliga Pizzolato Spumante d’Italia Rosé med nummer 7742 för 79 kr är en ekologisk torr Spumante som kommer i en extra lyxig flaska! Livliga bubblor i glaset bjuder på olika sommarbär. Vi ger plus för ekologi, pris och flaska!

Champagne är förstås the real deal och vi är många som tycker att det inte blir någon Alla hjärtan dag utan champagnens bubblor! Champagne finns också i rosa och kan bestå av olika druvor som Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.

Vi väljer dock en vit gammal favorit, torra Philippe De Nantheuil Brut och nr 77262 som kostar 195 kr och den kommer från regionen Champagne förstås. God smakkombo av frukt och de där brödiga tonerna och champagnen är gjord på alla de tre druvorna. Vi ger plus för pris, smak, bubblor! 

hjärtans - 2 röda viner

Röda viner som förför!

Nu blir det både vinstil och druva! Vi är många som tycker om den blå druvan Nebbiolo som ger oss de där strama, sträva och några av världens mest kända viner… vi pratar förstås om Barolo-viner och då gärna gjorda på kultdruvan Nebbiolo som med fördel serveras med lite romantisk tryffel, perfekt på Alla hjärtans dag!

Enzo Bartolis Barolo 2015 är ett sådant stramt och komplext vin med nr 72399 med pris 199 kr från Piemonte och till 100% består av Nebbiolo. Vinet är kryddigt och har en fin fatkaraktär, fullt med röda frukter, örter och stänk av choklad.  Vi ger plus för smak, elegans och tanniner!

Kan det bli mer nostalgiskt och mysigt än en Chianti i Lady & Lufsen stil, god pasta och en rutig bordduk? Chianti kommer från regionen med samma namn, Chianti DOC och den stora druvan här är den smakfulla Sangiovese. Det finns många Chianti så vi tipsar om ett vin som fått superkritik och är en god Chianti i modern stil vilket betyder att man gör ett lättare vin med både röd och vit druva.

De fylliga och topprankade Chianti Il Drago el a Fornace 2017 som kostar 99 kr med nr 2074 är en modern och fräsch Chianti som är lilaröd och tät i färgen och även innehåller lite av den vita druvan Trebbiano. Mogna mörka frukter blandas med örter som salvia och oregano. Plus för smak, pris och duktiga vinmakare!

hjärtans - 2 flaskor vitt vin

Vitt vin med extra finess!

Älskar du vitt vin och dricker sällan något annat än vitt? Här finns många goda druvor att välja på. De tre främst är Chardonnay, Sauvignon Blanc och Riesling. Men vi ska titta utanför ramarna när vi väljer druva så blir det en extra överraskning på Alla hjärtan dag och läser du på lite, så kan du imponera med lite druvinformation!  

Först ett vin med anknytning till Valentindagen, ekologiska Torres San Valentín 2018, nr 3223, pris 72 kr och gjort på en originell druva, Parellada, som egentligen endast odlas i Katalonien, oftast främst för Cava. Men detta är ett lätt vitt vin utan bubblor där citrussmaken dominerar och med en liten sötma av honung. Plus för mångsidighet, lägre alkohol och fin blommighet.  

Ett ungerskt vin med riktigt lustigt okända druvor för oss i Sverige är Fresh & Cool Lollipop 2018, nr 6809 för 69 kr och som är gjort på de lokala druvorna Irsai Olivér och Ezerjó som skänkt detta torra, goda vin en snygg beige färg. Frisk fruktsmak av citrus, fläder och päron och vi ger plus för druvor, fräschhet och pris.

Läs mer om våra olika tester:

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy