Hem » Vin Tips » Alla ska få göra vin – i Solna!

Alla ska få göra vin – i Solna!

Det är dags att göra vin! Den 7 september kommer den årliga leveransen av druvor till Stockholms urbana vineri, The Winery Hotel i Solna. Närmare bestämt är det ca 10 ton druvor som kommer från Toscana till Sverige. Druvorna, Sangiovese och Cabernet Sauvignon, kommer från familjen Ruhnes vingård i Terreno i Toscana.

Tillverkningen av vin sätter alltså igång. Alla hotellets anställda är vingårdsarbetare året runt men det blir extra tydligt så här i skördetider och alla som vill prova hantverket med att göra vin bjuds in till skördefesten.

<img decoding=

Hotellgäster, vinentusiaster, stamgäster, elever och nyfikna grannar – alla är välkomna att komma förbi och titta på när druvorna sorteras och pressas. Guidade turer i vineriet anordnas gratis dagen till ära och för de som vill provsmaka vinet finns en pedagogisk vinprovning som ta deltagaren från druva till färdigt vin. Dessutom kan den vågade prova på att trampa druvor med fötterna. I restaurangerna serveras mat och vin med inspiration från skörden och för de som bor över utlovas en särskild skördekänsla.

Den som vill följa hela processen från druva, must och fatprov till färdigt vin kan förstås också göra det. Den vågade får även prova på att göra vin såsom förr i tiden – trampa druvorna med fötterna.

Men tro inte att du kommer att få jobba utan att få mat i magen. Under helgen smyckas hela hotellet i skördeskrud och i restaurangerna serveras en extra lyxig skördemeny med speciellt utvalda viner.

Även skolelever från restaurang-, turism och hotellutbildningar runt om i landet ska få lära sig att göra vin. Enligt pedagogerna är det här ett bra sätt för att få förståelse kring hantverket bakom vintillverkning.

– Vi är så glada och tacksamma över att få vara med om det här. Att få ta del av hantverket och kunskapen som ligger till grund för kvalitetstillverkning av vin är en viktig upplevelse för våra elever, menar Malin Hånell, projektledare och lärare på hotell- och turismprogrammet vid Bromangymnasiet i Hudiksvall som är en av de tre skolor som i år kommer att ta del av skörden på hotellet.

<img decoding=

Ejnar Söder, som är en legendar i hotellvärlden med hela sjuttio år i branschen, samt en av delägarna till The Winery Hotel, är och har alltid varit väldigt engagerad just i utbildningsfrågan.

– Att få dela med sig av kunskap till morgondagens servicearbetare är en ynnest, menar han.

Eleverna får prova på att arbeta bland druvorna tillsammans med hotellets vingårdsarbetare. De får lära sig hur druvorna tas om hand, sorteras, rensas och pressas innan de går till jäsning i de stora silverglänsande tankarna i vineriet. De får också en pedagogisk genomgång av hur ett vin blir till och vad som händer efter att alla druvor tagits omhand.

– Jag tar även gärna en rundvisning i hotellet med eleverna och berättar mer om verksamheten. Vi har ju en annorlunda verklighet här – en vingård och ett hotell som samverkar i en och samma byggnad, berättar Ejnar Söder.

Utöver Bromangymnasiet från Hudiksvall kommer även elever från Restaurangprogrammet på Jenny Nyströmskolan i Kalmar och från Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm.

– Vi ser mycket fram emot det här. Eleverna är väldigt peppade, säger Malin Hånell.

För dig som vill veta mer om eller delta på skördefesten finns mer information på hemsidan här.

Förbered dig lite innan om hur man gör vin:

Frågor och svar:

Vad händer den 7 september på The Winery Hotel i Solna?

Den årliga leveransen av druvor från Toscana anländer och tillverkningen av vin sätter igång.

Vem är välkommen att titta på när druvorna sorteras och pressas?

Hotellgäster, vinentusiaster, stamgäster, elever och nyfikna grannar är alla välkomna.

Vad finns det för aktiviteter att delta i under skördefesten?

Guidade turer i vineriet, pedagogisk vinprovning, möjlighet att prova på att trampa druvor med fötterna och en extra lyxig skördemeny i restaurangerna.

Vilka skolelever får lära sig att göra vin på The Winery Hotel?

Elever från Restaurangprogrammet på Jenny Nyströmskolan i Kalmar, Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm och hotell- och turismprogrammet vid Bromangymnasiet i Hudiksvall.

Vem är Ejnar Söder och vad är hans engagemang i utbildningsfrågan?

Ejnar Söder är en legendar i hotellvärlden och delägare till The Winery Hotel. Han är mycket engagerad i att dela med sig av kunskap till morgondagens servicearbetare.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.