Hem » Vin Tester » Selected by Vinjournalen: goda vita påskviner!
Vin Tester

Selected by Vinjournalen: goda vita påskviner!

vita påskviner -omslagsbild - Vinjournalen.se

Till påsk och valborg vill man ha goda viner hemma, både vita, röda och mousserande. Vi har nu haft ett flertal separata provningar, så det kommer mera. Vi börjar med de vita vinerna! Några är storsäljare på Bolaget, vi känner igen favoriterna, medan andra är nya och spännande bekantskaper. Och vinerna finns i olika prisklasser från 69 kr till 129 kr flaskan, alltså väl under 200-lappen!

vita påskviner -omslagsbild - Vinjournalen.se

De som provar viner hos oss är som vanligt:  provpanel Erik, Sylvia, Pia och Derek, vanligt folk som du och jag! Många önskar att vi nämner sockerhalten, så det har vi gjort.

Samtliga viner finns denna gång på Systembolaget med länk i varje presentation nedan. Håll utkik efter de röda påskvinerna – kommer snart!

il Nostro Grecanico 2019 – prisvärt & fruktigt!

SBnr 22803 | 12,5 % | Sockerhalt 5 g/l | 69 kr

Detta solstänkta torra vin kommer också från Sicilien men från en svensk producent, Nordic Sea Winery. Vinet är gjort av druvorna Grecanico, en lokal druva (som Garganega) men odlas även runt om i Italien. Här finns också lite Sauvignon Blanc som spetsar till det i profilen. Vulkanisk jord betyder hög syra och här möts man av ett uttrycksfullt, subtilt vin som smakar aromatiskt av härliga fruktsmaker som päron, nektarin och apelsinblommor. Några lagrade ostar känns inte fel eller en god fiskrätt. Ett härligt fräscht vin som även finns på box.

Crudo Catarratto Zibibbo Organic 2019 – ungdomligt & livligt!

SBnr 4993 | 12,5 % | Sockerhalt 14 g/l | 79 kr

Från Terre Siciliane på Sicilien kommer detta blommiga, friska vin med ett litet stänk av sötma i klunken. Producenten är den bio-cetifierade Cantine Colomba Bianca och Siciliens största vinkooperativ på södra delen av ön och där satsar man stort på ekologiska metoder från druva till flaska. Detta är också ett veganvin. Druvorna är sicilianska Catarratto och Zibibbo (Muscat d’alexandrie). Den höga fruktsyran kommer med smak av citruszest, päron, mandarin, fläder och honung. Perfekt till asiatiska rätter och fisk-varianter eller bara för att sippa på. Finns även på box.

ita Vita påskviner - 4 flaskor bild 1 - Vinjournalen.se

Falco Arinto Vinho Verde 2019 – lättdrucket & friskt!

SBnr 2277 | 11,5 % | Sockerhalt 6 g/l | 79:-

Från familjeproducenten Quinta da Raza i norra Portugal och regionen Vinho Verde DOC kommer detta lätta guldiga vinho verde vin som går mot det gröna håller och är gjort av den vanliga lokala druvan Arinto. Falco är namnet på en liten falk som bor i området. Vinho Verde en lättare vinstil som har lägre alkoholhalt, men likväl är ett smakfullt vin med fräsch framtoning. Gott med fruktiga toner av gröna äpplen, vit persika och citron. Märk några stänk av mjuk honungsmelon. Ett trevligt matvin till lättare maträtter och sallader.

Marqués de Riscal Organic 2019 – uttrycksfullt & subtilt!

SBnr 6001| 13 % | Sockerhalt <3 g/l | 89 kr

Verdejo heter druvan, en av de mest populära lokala druvsorterna som används i vin från Rueda i Kastillien där den kände och anrike vinproducenten Marqués de Riscal från 1800-talet ha sina domäner. Här är ett friskt ljust vin åt det gröna hållet, snygg aromatiskt i näsan och mycket gröna frukter som päron, persika och citron toppat med saftig, len honungsmelon. Ekologisk höjdare med fräsch, läckert mineralisk profil som borde fungera bra med nästan alla fisk- och skaldjursrätter eller mjuka ostar.

Stoneleigh Chardonnay 2019 – fyllig & något komplex!

SBnr 6427 | 13,5 % | Sockerhalt <3 g/l | 119 kr

Knastertorr, syrlig och mineralisk, så kan man sammanfatta denna goda Chardonnay från Nya Zeeland och producenten Stoneleigh Vineyards i Marlborough. Man gör en hel serie med olika smakfulla, vita viner på druvorna Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Riesling och Chardonnay – alla storfavoriter hos vita vinälskare. Denna Chard har man lagrat på fat, resten är gula, mogna frukter: äpplen och mango, lite citrus nötter, fräscha sommarörter samsas med vanilj. Nyans och balans var det här!  Gott med lite ekat vin till skaldjuren, fisken och ljusa kötträtter.

Vita påskviner - nästa 4 flaskor bild 2 - Vinjournalen.se

Côtes du Jura Chardonnay 2019 – stilfullt och elegant!

SBnr 2292| 13 % | Sockerhalt <3 g/l | 119 kr

Från läckra regionen Côtes du Jura kommer detta utryckfulla, komplexa Jura-vin med fin fruktsyra. Nyanserad fuktpalett av mogna päron, äpplen och citron med honung, nötter, fräscha örter och lite peppar. Fylligt vin med en intensiv, tydlig fatkaraktär. Producenten är det äldsta franska vinkollektivet Frutière Vinicole d’Arbois grundat 1906 och de har skapat ett mångsidigt matvin som fiskbullar till räkor, vegorätter eller smakfulla mjuka franska ostar. Friskt och smakfullt vin som ger en ren känsla i gommen.

Brochet Réserve Sauvignon Blanc 2020 – krispigt & generöst!

SBnr 78967 | 12,5 % | Sockerhalt <3 g/l | 119 kr

Urtypen av, vad vi menar, ett klassiskt fiskvin gjort av den kände, ekologiske vinmakaren Frédéric Brochet, ägare till vingården Ampelidae (en fisksort på latin) i Loiredalen. Fräscht och mineraliskt salt. Ett coolt vin med hög fruktsyra och man möts av friska aromer av fräscha vita krusbär, vita vinbär och syrlig grapefrukt samt ett angenämt knippe av färska örttoner. Druvan är förstås den smakfulla och något komplexa Sauvignon Blanc. God avrundad smak med hög och stadig syra som ligger länge. 

Estacade White 2019 – elegant & krispigt!

SBnr 22313 | 13% | Sockerhalt <3 g/l | 129 kr

Från producenten Terra Blesta i franska vinregionen Languedoc-Roussillon kommer detta torra vin med en härlig druvblandning av druvor som vuxit på soliga, höga sluttningar med utsikt över Medelhavet.  Roussanne, Marsanne, Grenache Blanc och Vermentino finns i flaskan, sådana druvor som tillsammans ger ett mineraliskt matvin med mycket fruktsyra. Blommiga toner med mycket frukt och smak av gula trädgårdsfrukter, melon och persika som toppas med bivax, stänk av peppar och ett lite fat. Nyanserat och mångsidigt vin med fin balans som passar till både fågel, fisk och fläsk.

Läs mer om våra Seleted-tester:

Frågor och svar:

Vilket vin är prisvärt och fruktigt?

il Nostro Grecanico 2019 är prisvärt och fruktigt.

Vilket vin är ungdomligt och livligt?

Crudo Catarratto Zibibbo Organic 2019 är ungdomligt och livligt.

Vilket vin är lättdrucket och friskt?

Falco Arinto Vinho Verde 2019 är lättdrucket och friskt.

Vilket vin är uttrycksfullt och subtilt?

Marqués de Riscal Organic 2019 är uttrycksfullt och subtilt.

Vilket vin är fylligt och något komplex?

Stoneleigh Chardonnay 2019 är fylligt och något komplex.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.