Den vilda, vita druvan – Sauvignon Blanc

vita vin glas

Vi ska titta närmare på den vita druvan Sauvignon Blanc och provsmaka ett vitt vin från Pfalz som faktiskt har premiär idag!

Namnet ‘Sauvignon Blanc’ kan löst översättas ‘vilda vita druvan’ och den kommer ju självklart från sydvästra Frankrike, där druvorna växte vilda i Loire-dalen och i Bordeaux, och det är från Bordeaux som man gissar att druvan ursprungligen kommer. Konstigt nog är den också mamma till den röda Cabernet Sauvignon, då man på 1800-talet korsade Sauvignon Blanc med Cabernet-druvor och fick den omtyckta röda druvan, Cabernet Sauvignon.

Du kanske har hört namnet Fumé Blanc? Det myntades i Kalifornien på 1960-talet av Robert Mondavi. Och Fumé Blanc är den vita druvan Sauvignon Blanc. Ibland åldras druvan i ek, vilket ger rökiga anteckningar (fumé betyder rök) men det krävs inte att den åldras i ek.

vita druvan klipps från stocken

Var växer den?

Runt om i hela världen produceras fantastiska viner på Sauvignon Blanc och beroende på hur och var denna druva mognar, i Nya eller Gamla Världen, så kan smaken variera från syrlig till tropisk. Viner från svalare vinregioner som Frankrike, Österrike eller Tyskland får fram smaker av krita, flinta, grönt äpple, gröna örter, nässlor, grön paprika, krusbär, basilika, gräs, dragon – tänk grönt, grönt, grönt. Medan viner från varmare klimat som Australien, Kalifornien och Nya Zeeland, Chile, Sydafrika, som alla framställer otroligt goda viner av den vita druvan, får fram mer exotiska smaker som passionsfrukt, kiwi, mango eller asiatisk persika, citrongräs, jalapeño – då blir det rött, gult, orange, mer saftigt, mindre syrligt. De ekade vinerna får förstås smak av ek, men även vanilj, kex, smör, grädde … för att ta fram en snygg ek-karaktär.

Antingen kan viner av Sauvignon Blanc till 100% produceras av druvan, men Sauvignon Blanc är också en blanddruva som ger mycket fina viner tillsammans. I Frankrike blandas ofta Sauvignon Blanc med Sémillion och ibland med Muscadelle. Länge ha man ansett att Sauvignon Blanc från Bordeaux är några av världens populäraste vita viner och i vinregionen finns så många olika varianter och stilar av denna vita druvan så man märker hur de varierar i pris från ganska billiga till dyrare och faktiskt placerar sig bland de dyraste vinerna i världen.

vita druvan med mat och skaldjur

Vad ska man laga för mat till viner på Sauvignon Blanc?

Det är väldigt enkelt att matcha mat till dessa viner!  Vad sägs om en kall skaldjursplatå eller en grillad hälleflundra med örtig citronsås? Alla fisk- och skaldjursrätter passar självklart fint till denna druva eftersom den är så mångsidig. Prova abborre, kolja, öring, torsk, rödspätta, hälleflundra, musslor, krabba, hummer och räkor….  ekat eller inte fatlagrat, syrlig, exotisk, grönt, örtig, lime …. Den fungerar till nästan allt från stekta grönsaker till vitt kött, kyckling, fläskkotlett och till ostbrickan, i synnerhet lagrade ostar och gärna ostar med vitlökssmak eller kittostar och getostar.  Men örter som smaksätts med persilja, basilika, mynta, dragon, timjan, fänkål, dill, gräslök, rosmarin, saffran, gurkmeja, koriander.

Vegetarianerna älskar Sauvignon Blanc viner. Gör en sparrispaj, gurksallad med dill, grön hummus, grytor på bönor och lasagne på zucchini.

Premiär idag – Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken!

Vi ska koncentrera oss på ett vin som heter Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken och som har premiär just idag! Vinet kommer från Pfalz och Sauvignon Blanc är en ganska ovanlig druva i Pfalz,  men är på gång. Här är det nämligen Riesling, Müller-Thurgau, Pinot Blanc och Silvaner som gäller.

Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken är till 100% tillverkat av Sauvignon Blanc handplockade förra september. Detta är inget fatlagrat vin, det har fått kalljäsa i rostfria tankar, så detta vin har fått en mycket krispig, frisk och otroligt fräsch profil. Druvorna växer på en jord av kalksten och granit som gett vinet snygga toner av mineraler. Vinet är aromatiskt, intensivt gott och har en komplex smak.

Denna Sauvignon Blanc är ett torrt, ljusgult och vackert vin med sina gröna nyanser i glaset. Harmoniskt och välbalanserat med all den smak och doft som anstår ett ungt kvalitetsvin. Gröna äpplen, lime, gräs, grön paprika och krusbär. Vinet har en suverän finish som varar lite längre. Vinet är verkligen prisvärt för 119 kr!  

vita druvan i flaska

Vinet kommer från familjevingården Weingut Graf von Weyher, som ligger på Südliche Weinstraße i Pfalz, på terrasserna vid floden Rhen. Det här är en gammal vingård med traditioner redan 1788 då familjens första vinproducent, Jakob Weidmann i Weyher, började tillverka vin.

Idag drivs vingården av pappa Otmar med sönerna Peter och Jürgen Graf och de har fått ett flertal utmärkelser för sina omtyckta viner. Bland annat för denna Sauvignon Blanc Trocken som ett av de 10 bästa torra vita vinerna i Tyskland och utdelades 2019 på DLG Federal Wine Award.  Peter Graf fick för något år sedan en 2:a placering i  tävlingen om bästa unga vinproducenten i Tyskland 2017/2018.

Weingut Graf von Weyher tillverkar inte bara viner av alla de slag, men även sekt och tysk brandy. På 17 ha odlas en mångfald av de populäraste tyska druvorna och förutom denna vita druvan Sauvignon Blanc har man även Weißburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris), Silvaner, Müller-Thurgau, Cabernet Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Spätburgunder (Pinot Noir), Potrugieser samt de mer ovanliga druvorna Scheurebe och den blå druvan Kerner, en korsning mellan Trollinger och Riesling.

Läs mer om mat och Sauvignon Blanc:

Pierre Bourée Fils Meursault

Ett prestigefullt oh elegant Chardonnayvin som kommer direkt från hjärtat i Bourgogne, Côte D'Or ch lagrat på franska ekfat i 16 månader. Detta är ett vin med en tydlig karaktär av vignes blanches med full av mineralitet och ek.

Artikelnummer: 2505

Typ: Vin, Vitt Vin

Land: Bourgogne, Frankrike

Alkohol: 13,5 %

Pris: 249 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna