Hem » Vin Fakta » Den vilda, vita druvan – Sauvignon Blanc

Den vilda, vita druvan – Sauvignon Blanc

vita vin glas - Vinjournalen.se

Vi ska titta närmare på den vita druvan Sauvignon Blanc och provsmaka ett vitt vin från Pfalz som faktiskt har premiär idag!

Namnet ‘Sauvignon Blanc’ kan löst översättas ‘vilda vita druvan’ och den kommer ju självklart från sydvästra Frankrike, där druvorna växte vilda i Loire-dalen och i Bordeaux, och det är från Bordeaux som man gissar att druvan ursprungligen kommer. Konstigt nog är den också mamma till den röda Cabernet Sauvignon, då man på 1800-talet korsade Sauvignon Blanc med Cabernet-druvor och fick den omtyckta röda druvan, Cabernet Sauvignon.

Du kanske har hört namnet Fumé Blanc? Det myntades i Kalifornien på 1960-talet av Robert Mondavi. Och Fumé Blanc är den vita druvan Sauvignon Blanc. Ibland åldras druvan i ek, vilket ger rökiga anteckningar (fumé betyder rök) men det krävs inte att den åldras i ek.

vita druvan klipps från stocken - Vinjournalen.se

Var växer den?

Runt om i hela världen produceras fantastiska viner på Sauvignon Blanc och beroende på hur och var denna druva mognar, i Nya eller Gamla Världen, så kan smaken variera från syrlig till tropisk. Viner från svalare vinregioner som Frankrike, Österrike eller Tyskland får fram smaker av krita, flinta, grönt äpple, gröna örter, nässlor, grön paprika, krusbär, basilika, gräs, dragon – tänk grönt, grönt, grönt. Medan viner från varmare klimat som Australien, Kalifornien och Nya Zeeland, Chile, Sydafrika, som alla framställer otroligt goda viner av den vita druvan, får fram mer exotiska smaker som passionsfrukt, kiwi, mango eller asiatisk persika, citrongräs, jalapeño – då blir det rött, gult, orange, mer saftigt, mindre syrligt. De ekade vinerna får förstås smak av ek, men även vanilj, kex, smör, grädde … för att ta fram en snygg ek-karaktär.

Antingen kan viner av Sauvignon Blanc till 100% produceras av druvan, men Sauvignon Blanc är också en blanddruva som ger mycket fina viner tillsammans. I Frankrike blandas ofta Sauvignon Blanc med Sémillion och ibland med Muscadelle. Länge ha man ansett att Sauvignon Blanc från Bordeaux är några av världens populäraste vita viner och i vinregionen finns så många olika varianter och stilar av denna vita druvan så man märker hur de varierar i pris från ganska billiga till dyrare och faktiskt placerar sig bland de dyraste vinerna i världen.

vita druvan med mat och skaldjur - Vinjournalen.se

Vad ska man laga för mat till viner på Sauvignon Blanc?

Det är väldigt enkelt att matcha mat till dessa viner!  Vad sägs om en kall skaldjursplatå eller en grillad hälleflundra med örtig citronsås? Alla fisk- och skaldjursrätter passar självklart fint till denna druva eftersom den är så mångsidig. Prova abborre, kolja, öring, torsk, rödspätta, hälleflundra, musslor, krabba, hummer och räkor….  ekat eller inte fatlagrat, syrlig, exotisk, grönt, örtig, lime …. Den fungerar till nästan allt från stekta grönsaker till vitt kött, kyckling, fläskkotlett och till ostbrickan, i synnerhet lagrade ostar och gärna ostar med vitlökssmak eller kittostar och getostar.  Men örter som smaksätts med persilja, basilika, mynta, dragon, timjan, fänkål, dill, gräslök, rosmarin, saffran, gurkmeja, koriander.

Vegetarianerna älskar Sauvignon Blanc viner. Gör en sparrispaj, gurksallad med dill, grön hummus, grytor på bönor och lasagne på zucchini.

Premiär idag – Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken!

Vi ska koncentrera oss på ett vin som heter Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken och som har premiär just idag! Vinet kommer från Pfalz och Sauvignon Blanc är en ganska ovanlig druva i Pfalz,  men är på gång. Här är det nämligen Riesling, Müller-Thurgau, Pinot Blanc och Silvaner som gäller.

Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken är till 100% tillverkat av Sauvignon Blanc handplockade förra september. Detta är inget fatlagrat vin, det har fått kalljäsa i rostfria tankar, så detta vin har fått en mycket krispig, frisk och otroligt fräsch profil. Druvorna växer på en jord av kalksten och granit som gett vinet snygga toner av mineraler. Vinet är aromatiskt, intensivt gott och har en komplex smak.

Denna Sauvignon Blanc är ett torrt, ljusgult och vackert vin med sina gröna nyanser i glaset. Harmoniskt och välbalanserat med all den smak och doft som anstår ett ungt kvalitetsvin. Gröna äpplen, lime, gräs, grön paprika och krusbär. Vinet har en suverän finish som varar lite längre. Vinet är verkligen prisvärt för 119 kr!  

vita druvan i flaska - Vinjournalen.se

Vinet kommer från familjevingården Weingut Graf von Weyher, som ligger på Südliche Weinstraße i Pfalz, på terrasserna vid floden Rhen. Det här är en gammal vingård med traditioner redan 1788 då familjens första vinproducent, Jakob Weidmann i Weyher, började tillverka vin.

Idag drivs vingården av pappa Otmar med sönerna Peter och Jürgen Graf och de har fått ett flertal utmärkelser för sina omtyckta viner. Bland annat för denna Sauvignon Blanc Trocken som ett av de 10 bästa torra vita vinerna i Tyskland och utdelades 2019 på DLG Federal Wine Award.  Peter Graf fick för något år sedan en 2:a placering i  tävlingen om bästa unga vinproducenten i Tyskland 2017/2018.

Weingut Graf von Weyher tillverkar inte bara viner av alla de slag, men även sekt och tysk brandy. På 17 ha odlas en mångfald av de populäraste tyska druvorna och förutom denna vita druvan Sauvignon Blanc har man även Weißburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris), Silvaner, Müller-Thurgau, Cabernet Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Spätburgunder (Pinot Noir), Potrugieser samt de mer ovanliga druvorna Scheurebe och den blå druvan Kerner, en korsning mellan Trollinger och Riesling.

Läs mer om mat och Sauvignon Blanc:

Frågor och svar:

Vad betyder namnet ‘Sauvignon Blanc’ och var kommer druvan ursprungligen ifrån?

Namnet ‘Sauvignon Blanc’ kan översättas till ‘vilda vita druvan’ och den kommer ursprungligen från sydvästra Frankrike, där den växte vild i Loire-dalen och Bordeaux.

Vad är skillnaden i smak mellan Sauvignon Blanc-viner från svalare och varmare klimat?

Sauvignon Blanc-viner från svalare klimat har smaker av krita, flinta, grönt äpple, gröna örter och nässlor. Viner från varmare klimat har mer exotiska smaker som passionsfrukt, kiwi och mango.

Vilka maträtter passar bra till viner på Sauvignon Blanc?

Fiskoch skaldjursrätter passar bra till Sauvignon Blanc, men även stekta grönsaker, vitt kött, kyckling, fläskkotlett och ostbrickor med lagrade ostar eller ostar med vitlökssmak.

Vilka andra druvor blandas ibland med Sauvignon Blanc?

I Frankrike blandas Sauvignon Blanc ofta med Sémillion och ibland med Muscadelle.

Vilket vin rekommenderas från Pfalz som har premiär idag?

Graf von Weyher Sauvignon Blanc Trocken rekommenderas. Det är ett torrt, ljusgult vin med smaker av gröna äpplen, lime, gräs, grön paprika och krusbär. Vinet kommer från familjevingården Weingut Graf von Weyher i Pfalz, Tyskland.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.