Hem » Vin Skola » Veckans fråga: Blir jag sur i magen av vinet?
Vin Skola

Veckans fråga: Blir jag sur i magen av vinet?

fragafront

Veckans fråga kommer från Leif i Boden: ”Jag har märkt att jag efter att jag druckit rödvin blir sur i magen, kan få sura uppstötningar och halsbränna. En del påstår att det beror på vinet, men finns det något samband?”

Vi hör också ibland att folk säger att rödvin kan ge sur mage, men det finns faktiskt inga belägg för att problem med sura uppstötningar och halsbränna har något samband med att man dricker rödvin. Forskare från Stanford University School of Medicine i Kalifornien, USA, publicerade redan för några år sedan en klinisk studie om detta. Man ville då se om problemet med sur mage avtog om man skar ner på konsumtionen av rött vin. Sedan dess har flera studier gjorts, alla med samma svar. Rödvin har inget med sur mage att göra.

Och det var den goda nyheten. Vi tror på att vin i lagom mängder inte skadar någon person eller mage.

Men! Med det sagt, så kanske man undrar över varför en del människor säger att de mår dåligt av att dricka vin, även i små mängder.  Vin är en naturprodukt. Druvor, jäsning och fatlagring kan ge upphov till olika ämnen som vi kan reagera mot, mycket likt allergiska reaktioner.  Här är två av dessa ämnen:

Sulfit

Sulfit, eller svaveldioxid, uppkommer naturligt under jäsningsprocessen, så helt sulfitfria viner existerar nästan inte.  Utöver detta kan även sulfit tillsättas i vinet och måste då anges på etiketten. Det finns människor som reagerar mot sulfit. Även om gränsvärdet är 0,7 mg per kilo kroppsvikt, så räcker det med att dricka några glas….

Histamin

Histamin är det andra ämnet som finns i druvor och an uppkomma vid jäsning och vid fatlagring. Människor som är känsliga för histamin klagar exempelvis på migränliknande huvudvärksattacker, utslag och allergiliknande snuva.

Vin är en naturprodukt och de ämnen som man kan reagera emot uppkommer i olika halter beroende på druva, årgång, jäsningsmetod, fat och till och med flaska – även om vi pratar om samma produkt.

Detta kan du hålla ögonen på:

  • Är det alltid samma druva jag reagerar mot?
  • Handlar det om en viss framställningsmetod som är svår att tåla? Håll utkik på olika populära metoder som exempelvis Passito, Appassimento, Ripasso, Recioto och se hur du reagerar.
  • Är det boxviner du dricker? Sulfithalten är oftast är högre i box än på flaska.
  • Är det lättare att dricka äldre viner som har några år på nacken? Sulfiten minskar nämligen med åren.
  • Är det lättare att dricka röda än vita viner?  Sulfithalten är generellt högre i vita än i röda viner.
  • Är det lättare att dricka torra viner? Sulfithalten är generellt högre i söta viner.

Så får man hålla på och snäva in när det gäller vad man kan dricka för att inte må dåligt.

Frågor och svar

Kan man få ont i magen av vin?

Att få ont i magen av rödvin är något som studierna menar inte stämmer. Men det finns personer som regera dåligt på vin, på samma sätt som med allergier.

Vilket vin är bäst för magen?

Forskning visar på att vin i måttliga mängder faktiskt är bra för magen. Du kan alltså dricka rött vin för känslig mage för att må bättre. Såklart bör det göras i lagom mängder.

Blir man dålig i magen av vin ?

Vinmage är något som kan uppstå om du är överkänslig mot vin. Druvor, jäsning och fatlagring kan ge upphov till olika ämnen som vi kan reagera mot, mycket likt allergiska reaktioner.

Kan man få halsbränna av vin?

Halsbränna är något man kan få av många olika anledningar och som till viss del är väldigt individuellt. Just halsbränna vin uppstår om du dricker ett extra surt vin.

Kan man bli sur i magen av vitt vin?

Att bli sur i magen av vin är något som en del påstår att de blir. Studierna visar att vin i lagom mängder inte har någon skada på magen, men precis som det mesta kan vissa människor reagera dåligt på vin, på samma sätt som en allergisk reaktion.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Domaine des Pasquiers
Domaine des Pasquiers
Detta ekologiska, fylliga vin har en markant doft av röda bär och örter. Dofterna bär även över till smaken av vinet som har en kryddig, ren fruktdriven karaktär, med inslag av skogshallon, plommon, svartpeppar och lagerblad samt en lång eftersmak.
Pris:159 :-
Artikel nr:229801
Mer information
Årgång2020Druvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
9 /12
Strävhet
9 /12
Syra
[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.