Hem » Vin Skola » Du måste absolut provsmaka Zinfandel!
Vin Skola

Du måste absolut provsmaka Zinfandel!

319 - Vinjournalen.se

Kanske har du redan provsmakat? Druvan Zinfandel är nästan synonym med Kalifornien där Zinfandel är den mest planterade druvan och blivit så omåttligt populär sedan den kom till USA på 1800-talet. Idag sägs efterfrågan överstiga produktionen och kaliforniska vinproducenter menar att behovet helt enkelt är större än man hinner med att producera. Självklart en bättre sits än om det hade varit tvärtom!

Zinfandel har framförallt två stora fördelar:

Det är prisvärt och det är ett trevlig allround matvin som passar till ganska många olika maträtter. En tredje fördel är att du kan välja ett rött, vitt eller mousserande vin, ja till och med ett portvin, utan att egentligen byta denna goda blåa vindruva mot en annan!

Hur smakar en typisk Zinfandel?

Zinfandel odlas förutom i Kalifornien även exempelvis i Sydafrika, Australien och i synnerhet i Chile där den börjar bi en riktig poppisdruva, men ursprungligen är detta en italiensk druva eller i alla fall delar en ditt DMA med den italienska druvan Primitivo. Så då förstår ni ungefär stilen på vin.

Självklart kan det skilja sig ganska mycket när det gäller vinprofil och karaktär, inte enbart beroende på land, men även vingård, klimat, läge och även beroende på vinmakarens tycke och smak.

Utgångsläget är att detta är fruktiga och smakrika viner som är rätt fylliga. Röda viner är ofta väldigt fruktdrivna med ett bärsortiment av mörka röda och lila bär: vad sägs om körsbär, blåbär, björnbär, hallon, jordgubbar, plommon, russin? Sedan toppar man av bärsaften med en släng av exempelvis vanilj sötlakrits, choklad, mynta, kanel, peppar för att nämna några av tonerna i dessa fantastiska viner.

Vi rekommenderar Zinfandel

Vi har valt att lyfta fram 2 viner, men vill samtidigt nämna att det finns massor av goda Zinfandel från både Italien och Kalifornien på Systemet. Hela 130 viner uppdelat på röda och rosé, flaskor och boxar. Den billigaste prislappen ligger på 39 kr upp till 499 kr.  Rosévinerna på Systemet är nästan alla riktigt söta, så vi håller oss denna gången till röda vinet och har valt 2 röda viner, ett italienskt och ett kaliforniskt. Vi har också tänkt på mat enligt de kategorier längst ner…

En mustigare Zinfandel – kött, vilt, lamm, pasta, ostar

Bogle Old Vine Zinfandel 2015  | SB 99185 | 159 kr

318 - Vinjournalen.se

Mustigt, überfylligt mycket trevligt vin som vi direkt skulle välja till de grillade lammkotletterna. Precis som bästa grillvinet har detta vin en exceptionellt hög fruktsyra med viss strävhet fast av mycket lena och mjuka tanniner. Man rullar detta vin i gommen och riktigt känner både de mogna blåbären och den rostade eken. Toner av mynta, choklad och nougat.  Ett riktigt wow-vin från Bogle Vineyards, en av de största producenterna i Lodi och från vinstockar som är mer än 60 år gamla.

En lättare Zinfandel – kött, pasta, fågel, fisk, ostar

Imprint of Mark Shannon Zinfandel Appassito , 2016 |  SB 72734 | 149 kr

Det är den kände vinmakaren och vinkonsulten Mark Shannon som ligger bakom detta vin, faktiskt hans eget. Efter lång karriär som vinmakare ibland annat Kalifornien så kom han till Italien för ett kort uppdrag, men stannade kvar. Han vingård A Mano (ital. = handgjort) ligger i Apulien. Inte lika intensivt som det kaliforniska ovan och den som har appassito-förväntningar kanske blir något besviken, det liknar inte Amarone. Men detta är ett prisvärt och underbart vin som både kan njutas till mat eller bara trevligt sippas med ostbricka. Välbalanserat, fylligt vin, fyllt med mörka röda frukter och toner av fat, muskot och choklad. Kanonvin i beställningssortimentet!

collection-of-warm-meat-dishes-includes-lamb-pork-chicken-and-beef-dishes - Vinjournalen.se

Vilken mat passar till vinet?

Allt! Ja, nästan i alla fall. Eller vad sägs om:

Kött: revbensspjäll, biff, oxfilé, lamm-, fläsk- och kalvkotlett, vilt, kryddade korvar…

Fågel: kalkon, anka, kyckling, fasan ….

Pasta: pizza, lasagne, cannelloni, spagetti bolognese….

Fisk: fisksoppa, bouillabaisse, grillad tonfisk eller lax…

Ostar, lagrade hårdostar: gouda, herrgård, cheddar som Monterey Jack ….

Vill du veta mer om Zinfandel?

Frågor och svar:

Vilken är den mest planterade druvan i Kalifornien?

Zinfandel är den mest planterade druvan i Kalifornien.

Vad är fördelarna med att välja Zinfandel som vin?

Zinfandel är prisvärt och ett trevligt allround matvin som passar till många olika maträtter. Dessutom kan man välja mellan rött, vitt eller mousserande vin utan att byta ut Zinfandel.

Hur smakar en typisk Zinfandel?

En typisk Zinfandel är fruktig och smakrik, rätt fyllig och ofta väldigt fruktdriven med ett bärsortiment av mörka röda och lila bär. Den kan ha toner av vanilj, sötlakrits, choklad, mynta, kanel och peppar.

Vilka maträtter passar bra till Zinfandel?

Zinfandel passar till det mesta, men exempelvis kött, fågel, pasta, fisk och lagrade hårdostar är bra val.

Vilka Zinfandel-viner rekommenderas?

Bogle Old Vine Zinfandel 2015 och Imprint of Mark Shannon Zinfandel Appassito 2016 är två rekommenderade Zinfandel-viner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.