I början av 1900-talet var det förbjudet att dricka alkohol i USA. Men på något sätt lyckades Zinfandel klamra sig fast på marknaden då dess vin kunde tillåtas för religiösa ceremoniella ändamål. Även när förbudet upphörde fortsatte amerikanarna att köpa vinet eller tillverka hemma själva, och konstigt nog har druvan aldrig riktigt gått ur tiden, vilket sker med de allra flesta arter. Zinfandel kan kortfattat beskrivas med följande nyckelord:
- Mångsidig
- Smakrik
- Fruktig
- Hög alkoholhalt
Ända sedan 1996 har man trott att Zinfandel och Primitivo var två olika druvor. Med hjälp av DNA-tester kunde man dock spåra generna tillbaka till Apulien i södra Italien, men spåren slutar inte här. Primitivo-druvan härstammar i sin tur från urgamla druvor i Kroatiska Dalmatien.
På 1970 – talet odlade man i USA fram en vit variant av Zinfandel för att tillfredsställa olika konsumentgrupper. På så sätt kunde man producera både vita viner och rosé, vilket gjorde att populariteten höll i sig hela vägen fram till idag. Idag odlas druvan förutom i USA i Sydafrika, Australien och Chile, även om Kalifornien är den största producenten. Så mycket som 23 % av delstatens druvor består av Zinfandel, som till och med har föreslagits som en historiskt regionspecifik druva.
Även om det finns några gemensamma drag hos olika viner som är gjorda på Zinfandel finns det oändligt många stilar. Zinfandel finns i alla olika färger, aromer och konsistenser, vilket förmodligen är andledningen till dess rykte som den tidlösa druvan som aldrig går ur tiden.