Enkelt och elegant – pocherade gråpäron i Zinfandel

1vanilj

Päron kan man göra mycket gott med. Här får du tips på en god och smal efterrätt om du vill lyxa till det inför en middag. Päron pocherade i rödvin har en gammal tradition bekom sig och härstammar den från en fransk dessert kallas Poire Belle Helene och man  använde ofta kristalliserade violer som dekoration. Rätten fick sitt namn på 1860-talet av Auguste Escoffier när han sett operetten Sköna Helena av Jacques Offenbach. (Belle Helene = Sköna Helena).

1pear

Det bästa är att denna efterrätt passar alla årstider. Den blir alltid en lika festlig avslutning på en god middag. Prova så får du se vilken strålande succé detta blir. Och riktigt gott!

Enkelt och lätt!

 • 2 gråpäron per person (eller annan päronsort efter eget val)
 • 1/2 liter rött vin
 • 2,5 dl strösocker
 • Några skivor citron eller en bit pomeransskal
 • c:a 6 cm kanel
 • 1 vaniljstång som du skär upp
 • en nypa muskotnöt
 1. Blanda socker, vatten och vin i en tjockbottnad stor kastrull tillsammans med kryddorna.
 2. Skala päronen men låt skaftet få titta kvar.
 3. 2pearLägg i päronen i koklaget och sjud dem på svag värme tills de är lagom mjuka. Det kan ta olika lång tid beroende på vilken ty av päron du väljer. Du kan självklart välja vilket päron som helst och servera ett stort päron eller svenska gråpäron som är fastare och mindre och då beräkna 2 per person.
 4. Ta av kastrullen när du känner att det verkar lagom. Tänk på att det efterkokar lite medan lagen svalnar, så att de inte blir för mjuka. Servera dem ljumma i skålar och slå lite lag över. Garnera med en bit av kanel- eller vaniljstången.

Vilket vin kan du välja?

Zinfandel1

Det går faktiskt bra med nästan vilket rött vin som hest, men allra godast blir det med en fruktig Shiraz eller Zinfandel till exempel om du väljer gråpäron. Vi provade Charles & Charles (72240) Zinfandel från Kalifornien. Det blev hur bra som helst, eftersom vinet är mycket fruktigt med fatkaraktär och goda smaker som björnbär och drottningsylt, men också har inslag av kanel och vanilj som matchade kryddorna i lagen.

Frågor och svar:

Vad är Poire Belle Helene?

Poire Belle Helene är en fransk dessert som traditionellt görs med pocherade päron och kristalliserade violer som dekoration.

Vilken päronsort kan man använda till denna efterrätt?

Man kan använda vilken päronsort som helst, men i receptet rekommenderas gråpäron eller svenska gråpäron.

Vilka kryddor används i koklagen?

Kanel, vaniljstång och muskotnöt används i koklagen.

Vilket vin passar bäst till denna efterrätt?

Nästan vilket rött vin som helst fungerar, men en fruktig Shiraz eller Zinfandel rekommenderas. Charles & Charles Zinfandel från Kalifornien är ett exempel på ett passande vin.

Hur serveras pocherade päron?

Pocherade päron serveras ljumma i skålar med lite lag över. En bit av kanel- eller vaniljstången kan användas som dekoration.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.