Enkelt och elegant – pocherade gråpäron i Zinfandel
Päron kan man göra mycket gott med. Här får du tips på en god och smal efterrätt om du vill lyxa till det inför en middag. Päron pocherade i rödvin har en gammal tradition bekom sig och härstammar den från en fransk dessert kallas Poire Belle Helene och man använde ofta kristalliserade violer som dekoration. Rätten fick sitt namn på 1860-talet av Auguste Escoffier när han sett operetten Sköna Helena av Jacques Offenbach. (Belle Helene = Sköna Helena).
Det bästa är att denna efterrätt passar alla årstider. Den blir alltid en lika festlig avslutning på en god middag. Prova så får du se vilken strålande succé detta blir. Och riktigt gott!
Enkelt och lätt!
- 2 gråpäron per person (eller annan päronsort efter eget val)
- 1/2 liter rött vin
- 2,5 dl strösocker
- Några skivor citron eller en bit pomeransskal
- c:a 6 cm kanel
- 1 vaniljstång som du skär upp
- en nypa muskotnöt
- Blanda socker, vatten och vin i en tjockbottnad stor kastrull tillsammans med kryddorna.
- Skala päronen men låt skaftet få titta kvar.
- Lägg i päronen i koklaget och sjud dem på svag värme tills de är lagom mjuka. Det kan ta olika lång tid beroende på vilken ty av päron du väljer. Du kan självklart välja vilket päron som helst och servera ett stort päron eller svenska gråpäron som är fastare och mindre och då beräkna 2 per person.
- Ta av kastrullen när du känner att det verkar lagom. Tänk på att det efterkokar lite medan lagen svalnar, så att de inte blir för mjuka. Servera dem ljumma i skålar och slå lite lag över. Garnera med en bit av kanel- eller vaniljstången.
Vilket vin kan du välja?
Det går faktiskt bra med nästan vilket rött vin som hest, men allra godast blir det med en fruktig Shiraz eller Zinfandel till exempel om du väljer gråpäron. Vi provade Charles & Charles (72240) Zinfandel från Kalifornien. Det blev hur bra som helst, eftersom vinet är mycket fruktigt med fatkaraktär och goda smaker som björnbär och drottningsylt, men också har inslag av kanel och vanilj som matchade kryddorna i lagen.