Hur bra känner man till den cocktail som man beställer och vet man verkligen var den kommer ifrån, vem som har uppfunnit den och var den dracks först? Att receptet på samma cocktail kan diffa lite kanske från bar till bar eller bartender till bartender är också en möjlighet. Så vem har blandat det autentiska originalreceptet?

Här är en snabb titt på några av våra favoritdrinkar och de legender som ibland nästen är för bra för att vara sanna men som man gärna berättar än idag: 


Manhattan

Cocktail med bourbon eller rye whiskey, söt vermouth, Angostura bitter och ett inlagt körsbär. Japp, det blir en Manhattan är allt silas in i antingen ett martiniglas eller en tumbler.

et var 1874-talet som cocktailen först upptäcktes på en bankett som familjen Churchill (just precis han, men det var hans mor Jennie Jerome Churchill) som anordnade på trendiga Manhattan Club i New York för att fira Samuel J. Tildens seger som guvernör. Denna drink komponerades då särskilt för festen av Dr. Iain Marshall blev så populär att den refererades till ”Manhattancocktailen”.


Margarita

Tequilans häftigaste cocktail som kan varieras på mängder av lika sätt tillsammans med Triple Sec och förutom traditionell lime så kan man självklart fixa drinken med annan frukt. Så länge den saltade och ibland sockrade glaskanten som definierar Magarita finns med så verkar allt annat vara acceptabelt. Ingen verkar säkert veta var Margaritan kom till och var.

Kanske var det barägaren Carlos “Danny” Herrera i Tijuana som gjorde den fösta Margaritan 1938 till en dam som var allergisk mot all alkohol förutom Tequila. Eller så kanske vi bara behöver vi backa till 1953 och Mexiko för att hitta den första Margaritan som man säger skapades för de otaliga amerikanske turisterna som semestrade i landet. Drinken blev en snabb favorit hos kändisar som exempelvis Rita Hayworth och sångerskan Peggy Lee.

blå cocktail med ananas skiva


Screwdriver

Jänkarnas klassiska gateway-drink och en cocktail som är lätt som en plätt att fixa till! Vodka. Apelsinjuice.  Det sägs att amerikanska oljearbetare som arbetade på turkiska oljefält i Persiska viken i slutet på 1940-talet började i hemlighet lägga lite vodka till sin apelsinjuice och eftersom de inte hade någon sked så rörde de drinken med en skruvmejsel, Screwdriver.

1949 skrev Time Magazine om baren i Park Hotel där turkiska agenter med amerikanska ingenjörer minglar flyktingar från Balkan och dricker denna populära drink. En Screwdriver är också otroligt lik en annan drink som kallas för Harvey Wallbanger som också görs på vodka och apelsinjuice med en tillsats av Galliano. Denna drink föddes på 1950 talet i Kalifornien hos en bartender som hette Donato Antone, som var italiensk invandrare.
Surfaren Harvey var en ständigt återkommande kund i baren och en person som inspirerade Donato. Harvey lyckades alltid få i sig på tok för mycket alkohol innan han sent vandrade hemåt i natten. 


Martini

Omrörd eller skakad med is? En Dry Martini är en cocktail mycket gin och lite torr vermouth och egentligen ska den inte skakas alls. Trots att det för många är en favoritdrink, så vet man inte exakt var och när Martinin uppfanns men minst te, fyra olika berättelser….

En del säger att det är en version av en äldre cocktail som heter Martinez och kommer från staden med samma namn i Kalifornien. Andra hävdar att det var en drink som skapades av den italienska vermouth-producenten Martini och Rossi. Och åter andra menar att det var en bartender på New Yorks kända Knickerbocker Hotel som skapade denna cocktail för Martini di Arma di Taggia.

Men den skummaste legenden säger att den skapades under guldruschens tider på 1800-talet av en lycksökare i området när han gick in i en bar och ville ha champagne. Det fanns inte och då hittade han på en festlig drink som han kallade för Martinez Special. I glaset låg ett maraschino-körsbär och en citronskiva. Vi kanske aldrig får veta sanningen, men god är drinken i alla fall.

smaskig cocktail med massor av is


Mojito

Mynta, rom, råsocker och limejuice, muddla och massor av is! En traditionell kubansk highball-cocktail. Författaren Ernest Hemingway favoritdrink när han var stamgäst i baren La Bodeguita del Medio i Havana.

Detta är kanske den äldsta av alla drinkar som nämns här. Havana på Kuba är var Mojiton har sitt utsprung. Men annars så diffar berättelserna lite.

En berättelse spårar Mojito till en liknande drink på 1500-talsdryck som kallades “El Draque”, efter Sir Francis Drake. Om man tycker att det låter som ett tidigt årtal för en cocktail, så kanske några historiker har rätt när de säger att Mojiton föddes på sockerrörsfälten på Kuba under 1800-talet. Guarapo är en sockerrörsjuice som tidigt användes i Mojito var en populär att dricka bland slavarna som arbetade på fälten. Och varför just limejuice? Det sägs att lime hjälpte till att bekämpa skörbjugg som var så vanligt hos sjöfarare förr i tiden.


Cosmopolitan

Mixa vodka, tranbärsjuice, färsk limejuice och trippel sek, lägg i massor av is och ett apelsinskal. Så gör man oftast Cosmopolitan och genom tiderna kanske den cocktail som är mest populär.

Men skapades den på en gay bar i Massachusetts eller kommer den från Manhattan eller gjordes den första Cosmopolitan under förvånansvärt oroväckande omständigheter i småstad Minnesota? Ingen vet förstås exakt.

Det var 1975 som Neal Murray sökte bartenderjobbet på i baren på Cork and Cleaver i Minneapolis och provet gick galant för honom. Men han fick inte jobbet. Genom påtryckningar från kunder och andra medarbetare då ryktet spred sig, så fick barägaren backa och anställa honom i alla fall.

En kväll blandade Neal på en drink som han kallade för Cosmopolitan. Drinken blev så känd att han några år senare kunde resa runt i USA och beställa en Cosmopolitan i nästan varje stad som han kom till.

Ironin i denna berättelse är förstås att ägaren till Cork and Cleaver först inte ville anställa Neal som sedermera skapade en av de mest populära drinkarna i USA någonsin.

.

.

.

Fler cocktails hittar du här:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy