Hem » Vin & Mat » Vegospett med ekologiskt rött från Rhône!

Vegospett med ekologiskt rött från Rhône!

Domaine des Pasquiers och vegogrillspett - Vinjournalen.se

Vi åker till Rhône, lagar goda vegogrillspett och lär känna ett elegant Rhônevin från en liten appellation med karaktär!

Man kan utan tvekan säga att Côtes du Rhône i södra delen av Rhône är en av Frankrikes bästa vinregioner med sin typiska röda uttrycksfulla viner till rimliga priser. Packat med mogna, röda bär och franska örter, gör att vinerna blir fylliga, fruktiga och saftiga.

Côtes du Rhone Villages ’Plan de Dieu’ AOC

Côtes du Rhône består av 44 000 ha, varav cirka 32 000 ha består av vinodlingar. I denna enorma finns det givetvis en stor variation av terroir, allt från steniga vingårdar till bördiga jordar med sand och lera. Här finns både ett flertal vinkooperativ men också ett stort antal privata vinproducenter. Det finns cirka 1 060 hektar vingårdar med klassifikationen AOC.

Rhone - Rhonedalen - Vinjournalen.se

I hela distriktet Côtes du Rhône har det alltid gjorts populära viner som har en helt egen karaktär för varje område. Vi ska titta på en liten appellation som heter Côtes du Rhône Villages ’Plan de Dieu’ och ligger mellan Châteauneuf-du-Pape och Gigondas. Här han man gjort viner sedan medeltiden.

Côtes du Rhône Villages är en av de fem appellationerna i Côtes du Rhône men nog den prestigefullaste, mest på grund av en exceptionell terroir. Jordmånen är ganska identisk med den som man hittar i Châteauneuf-du-Pape: en suveränt bra mix av röd lera, grus och sandsten, vilket innebär att rötterna måste arbeta sig längre ner i jorden för att komma åt vatten, men det är bara en fördel för druvorna. Vinerna som produceras här sägs komma från ’Guds egen slätt’ för det är det som namnet Plan de Dieu betyder.

Druvor och duvmix

Vinerna från Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu har till största delen, till 75%, sin egen blend baserad på druvan Granache. Sedan an det blandas med druvor som Syrah och Mourvèdre. Men reglerna är strikta. Det måste finnas minst 50% Granache i flaskan med Syrah och Mourvèdre 40% eller mer. 10% kan man få blanda efter behag. Det finns också en regel som säger att vinet måste ha en alkoholhalt på minst 12,5%.

Rhone - druvor

Självklart produceras förutom de röda vinerna även vita viner och roséviner, men till en mycket mindre del.

Côtes du Rhône Villages är kända för sina mycket generösa och eleganta röda matvänliga viner som passar utmärkt till många maträtter eftersom de är så smakfullt mångsidiga, exempelvis till lamm, ragu, provençalsk grönsaks-ratatouille och alla möjliga typer av ostar, både lagrade ostar och mjukostar.
År 2005 beviljades vinerna Côtes du Rhône Villages appellationsstatus som fortfarande gäller endast för de röda vinerna.

Rhone - Domaine des Pasquiers

Domaine de Pasquiers Plan de Dieu 2018

Vinet som denna vecka ska få symbolisera denna del av vinfrankrike är det ekologiska och fylliga Domaine de Pasquiers Plan de Dieu. Vinet har precis den där äkta Rhône-karaktären som är så god.

Ett mycket mörkt och tätt vin syns i glaset och med en koncentrerad bukett av röda bär och frukter som syrliga björnbär, söta vildhallon och blåbär. Toppa detta med inslag av lagerblad, lakritsrot och typiska, franska örter så smakar du ett vin som är välgjort, fylligt och välutvecklat med den speciella jordtonen som fransmännen kallar för garrigue och som med tiden ger fantastiska aromer av läder och anis.  Vinet har en schysst balans mellan syra och frukt och tanninerna känns distinkta och ändå mjuka. Den nyanserade och eleganta smaken har en finish som dröjer sig kvar i gommen långt efter det att sista klunken är tagen.   

Det här är tidernas matvin, tycker vi. Gjort på den typiska och eleganta druvmixen för Plan de Dieu viner. Övervägande Grenache till 60 %, resten är Syrah, Mourvèdre och Cinsault.

Kritkerrosat! Genom åren har varje årgång av detta vin kammat hem mängder av priser och medaljer i olika prominenta tävlingar. Just årgång 2018 har precis erhållit ”Coup de coeur” i Guide Hachette i år.

Passionerade vinmakare

Vingården Domaine des Pasquiers ligger i en av de många pittreska vinbyarna i området och vingården grundades 1935 av Paul Lambert. Idag har 3:e generationen i vinfamiljen tagit över och idag två entusiastiska bröder, Jean-Claude och Philippe Lambert samt sonen Matthieu tagit över familjevingården. Bröderna har arbetat tillsammans sedan 1998 och delar upp jobbet sinsemellan.  Jean Claude ansvarar för administration och marknadsföring, Philippe har hand om praktiska ting på vingården samt om personalen.

Deras vinodlingar sträcker sig över flera appellationer: Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu, Côtes du Rhône Villages Sablet; Côtes du Rhône & IGP samt Gigondas. Sedan 2010 har man satsat fullt ut på ekologisk vinodling. Idag är vinodlingarna och vinerna ekologiskt certifierade sedan 2013.

rhone-matratt-1 - Vinjournalen.se

Grilla läckra vegetariska grillspett!

Numera finns det goda och formbar vegofärs i frysdisken och den kan blandas med franska örter som kompletterar det ekologiska vinet från Plan de Dieu. Du får riktigt smakrika vegetariska järpar som du kan forma kring träspett, men se till att träspetten legat en stund i blöt innan, så det inte bränns och blir svarta. Vi gör också en god lök och paprikasallad!

 • 500 g formbar vegofärs, t ex Anamma, Vegme eller Peas of Heaven
 • 1 gul lök, finhackad
 • 1 vitlöksklyfta, pressas
 • 1 grön chilifrukt, finhackad, med eller utan kärnor, hur starkt vill du ha?
 • 2 msk sojasås
 • någon droppe olivolja
 • en näve persilja, finhackas
 • krydda: efter behag med örter som timjan, smulad rosmarin eller herbes de provence och salt och svartpeppar

Tina den formbara färsen helt och hållet till rumstemperatur. Stek lök och vitlök i lite olja tills allt är genomskinligt och mjukt. Låt kallna av. Blanda allt i en matberedare till en fin färs. Forma till järpar runt grillspetten och lägg på grillen.

Paprika- och löksallad

 • 1 gul lök, tunt skivad
 • 1 röd paprika, tunt skivad
 • lite olivolja
 • lite salt och peppar
 • 1 vitlöksklyfta, tunt skivad
 • 1 lime, saften

Skär paprika, lök och vitlök och band med övriga ingredienser. Låt stå och dra en halvtimme.

Läs mer om vinerna i Rhône:

Frågor och svar:

Vilken appellation ligger mellan Châteauneuf-du-Pape och Gigondas?

Côtes du Rhône Villages ’Plan de Dieu’.

Vilken druva utgör 75% av blendet i vinerna från Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu?

Grenache.

Vilken alkoholhalt måste vinerna från Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu ha enligt reglerna?

Minst 12,5%.

Vilken vingård har producerat vinet Domaine de Pasquiers Plan de Dieu 2018?

Domaine des Pasquiers.

Vilka maträtter passar bra till vinerna från Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu?

Lamm, ragu, provençalsk grönsaks-ratatouille och alla möjliga typer av ostar, både lagrade ostar och mjukostar.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.