Fram med grillen för här får du 3 supergoda tillbehör till köttet! En fräsch ny twist på potatissalladen som är gjord på rostade potatisar, grillad zucchini och paprika samt en orientalisk sallad som doftar ingefära med glasnudlar, mango och morötter. Till detta bjuder vi på ett suveränt grillvin – etiketten med den fina hästen, Eger Kékfrankos Merlot.

Eger Kékfrankos Merlot har hittat vägen från Systembolagets hylla rakt in i svenskarnas hjärtan. Vinet består till 60% av den ungerska druvan Kekfrankos och 40% av Merlot. Kékfrankos är den ungerska blå vindruvan som i Österrike och Tyskland heter Blaufränkisch. Inte så konstigt, ‘kék’betyder just ‘blå’ på ungerska. Men är detta Ungerns bästa blåa druva?

Eger Kékfrankos Merlot uppkallad efter Eger, som är ett av Ungerns stora och mest kända vinregioner och detta är ett vin som verkligen passar utmärkt bra på grillbordet eftersom druva skapar smakfulla viner av märka körsbär och björnbär, fruktig och friska viner med mycket krydda, hög syra och mycket tanniner. Ett ekfatslagrad rött vin som detta blir bara bättre med tiden och har en fantastisk karaktär som ett ungt vin som bara blir alltmer komplext med ålder. Väljer man ett rött vin till grillen, så är lammrätter eller grillat biff är en riktig höjdarmatchning.

Eger Kékfrankos Merlot har lagrats på ekfat under 6 månader och an kännetecknas som ett elegant, fylligt, bra balanserat med hög syra, så typisk för denna ungerska stil och druva. Det är lent och ljuvligt generöst fruktigt med kryddiga toner av nejlikor och lakrits. Prisvärt och gott. Det kan inte bli bättre!

Eger Kékfrankos Merlot 2015

  • Område: Ungern, Eger
  • Producent: Kiss és Társia Kft
  • Druvor: Kekfrankos och Merlot
  • Art nr: 2722
  • Pris: 70 kr

Tre goda och mättande tillbehör till grillbuffén med en annorlunda twist kan bli sommarens favoriter!

Tillbehör #1: Grillad zucchini, sparris och paprika

  1. Det är enkelt att skära en oskalad men tvättad zucchini på långsidan med en mandolin. Salta. 
  2. Grön sparris lägger du på som den är, ansa eventuellt bort 2 cm längst ner.
  3. Röd paprika blir fint till som du skär i länga skivor. 
  4. Låt sedan grillen sköta resten och lägg upp genom att varva på en tallrik.

Tillbehör #2: Ljummen sallad med rostade potatisar

  • 500 g (eller mer om du gör för fler) tvättade små nypotatisar
  • 1 stor morot
  • färsk rödlök
  • färska kvistar timjan
  • paprikapulver

Dela potatisen, skär moroten i skivor och koka endast några minuter i salta vatten. Den ska absolut inte kokas mjuk utan endast ta bort värsta hårda stinget.

Låt rinna av och lägg allt i en skål tillsammans med skivar rödlök, färska timjankvistar.

Stänk på rikligt med olivolja, paprikapulver, salt och peppar.

Rör om, arbeta med händerna.

Lägg sedan på en ugnsplåt och rosta en halvtimme.

Lägg upp i en skål och häll på några droppar röd balsamvinäger.

Tillbehör #3: Ingefärsdoftande glasnudlar med mango och morötter

  • 1 paket glasnudlar ”Vermicelli”
  • 1 morot skuren i stavar
  • 1 mango
  • 2 cm färsk ingefära
  • Salt och peppar
  • Färsk koriander i kruka

Förbered:

Koka morotsstavarna tills de är mjuka.

Skär mangon i längre bitar.

Skala och skär ingefäran i tunna korta stavar.

Och sedan:

När allt detta är klart lägger du glasnudlarna i en skål och häll på kokhett vatten som täcker nudlarna. Vänta några minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet.

Blanda ihop alla ingredienser och blanda i lite olja. Salta och peppra.

Klipp färsk koriander över salladen.

Vinjournalen.se rekomenderar

Caveau des Jacobins Chardonnay

Caveau des Jacobins Chardonnay

Artikel:2292Volym:750 ml
Pris125 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJura och SavoieÅrgång2020ProducentCaveau des Jacobins/Chateau BéthanieDruvor100 % ChardonnayAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy