Topp Chianti & italienska köttbullar!

Vinet är gott, omfamnande och prisvärt – såklart det är Chianti il Drago e la Fornace DOCG 2019!

Nu ska ni få höra om ett vin som vunnit gehör både hos internationella vinrecensenter och svenska kritiker som:

”ett av de absolut mest prisvärda vinerna av Systembolagets alla 351 viner i priskategorin.” (Vinbetyget.se)

Det ljuvliga röda chianti-vinet Chianti il Drago e la Fornace, en Chianti har den högsta kvalitetsutmärkelsen som ett italienskt vin kan få, DOCG. Vi ska dricka Chianti och äta pasta med italienska köttbullar! Du får såklart receptet!

Chianti il Drago e la Fornace - hand håller i vinglas

Den unika Chianti-blenden

Chianti il Drago e la Fornace kommer från den moderna och nytänkande producenten med samma namn, Il Drago e la Fornace, mitt i hjärtat av Toscana. Men varför skulle man inte kunna skapa härliga viner som vinmakare i närheten av Italiens genuina vinhistoria kring pittoreska Arezzo, Florens, Pistoia, Pisa, Prato och Siena, områden som haft ett stort inflytande över all vinkultur i övrigt. Det hör väl liksom till?

Det var just här som man under antiken började producera en säregen och helt unik stil av viner, där en mindre procentdel gröna druvsorter blandas med den dynamiska druvan Sangiovese. Ett traditionellt traditionella Chianti-knep för att vinerna ska vara lättdruckna och få ett mer fräschare och fruktigare uttryck, men ändå präglas av den klassiska Chianti-stilen.

Chianti il Drago e la Fornace - änder på vingården

Första Chianti-vinet hittar man reda omskrivet från 1398 men det var ungefär 200 år senare som regionen genomgick en förändring till att börja producera rött vin som dagens röda moderna stiltypiska viner.

Chianti il Drago e la Fornace består 90% av Chiantis fylliga och smakfulla signaturdruva Sangiovese. Resterande 10% är vitvinsdruvan Trebbiano Toscano, en av de mest odlade gröna druvorna i världen, men trots detta är den inte den mest kända gröna druvan.

Vinet Chianti il Drago e la Fornace 2019

Chianti Il Drago e la Fornace visar upp en distinkt fräsch elegans precis som en Chianti ska vara – ett lättdrucket, modernt och smakfullt vin!

Chianti il Drago e la Fornace flaska med citron

Här har de kompetenta och prisade vinmakarna hos producenten, Paolo Caciorgna och Massimo Castagnozzi, skapat en modern, stiltypisk Chianti där de förenat den klassiska stilen med ungdomlig snits och skärpa.

Det glittrigt rubinröda Chianti Il Drago e la Fornace har blivit ett mångsidigt och välstrukturerat vin med bra balans och fin fruktighet. Vinet är en smakfull hit. Här samsas flera goda aromer av röda, mogna bär som möter en trevlig, inbunden syra. Vinet har en komplex fruktbouquet av mörka körsbär, saftiga hallon och toner av blodapelsin. Vinet har en fruktig profil med viss mognad och sötma och med en tydlig örtighet av den aromatiska salvian och en lätt ton av svartpeppar. Det blir ett genomtänkt, välstrukturerat och riktigt mysigt vin med ett skönt avslut och dessutom är vinet otroligt prisvärt!   


Chianti

Chianti i Toscana är världsberömda för sina oemotståndliga viner vilket speglas i det här vinet. Med sin höga syra och kryddiga smak av körsbär och örter är denna Chianti en perfekt matchning till anka, speciellt anka med körsbärssås.

Italien | Toscana | Art 2074 | Il Drago e la Fornace | 99:-


Chianti Il Drago e la Fornace är ett trevligt matvin som passar utmärkt till vegetariska rätter men också till det kända italienska köket med omtyckta rätter som pizza eller pasta. Prova även med italienska charkuterier, salta ostar som Grana Padana eller lagrad Parmesan eller ännu bättre, till en bit Pecorino.

Den kände vinkritikern Luca Maroni prisar Chianti il Drago e la Fornace och vinet har fått utmärkta recensioner och kammat hem guld- och silvermedaljer. Den är populär både hemma Italien och internationellt. Äter du middag på några av Roms inneställen, så är chansen stor att du serveras denna läckra Chianti.

Chianti Il Drago e la Fornace finns i det fasta sortimentet och i fler än 100 butiker runt om i landet.

Vad sägs om pasta med italienska köttbullar?

Till denna häftiga Chianti gör en häftig italiensk tomatsås som får stå och puttra länge. Köttbullarna gör vi både ”vanliga” och veganska, för dig som vill äta växtbaserat.

Tomatsås San Marzano ™

  • 2 stora lökar, finhackas 
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 liten purjolök, fint strimlad
  • 1 stor morot, finhackas
  • 1 blekselleri, finhackas
  • 1 kruka persilja, finhackas 
  • 1 burk hela plommontomater San Marzano™, med skyddad ursprungsbeteckning D.O.P.
  • grönsaksbuljong eller vatten att spä med

Kryddor

1-2 lagerblad, 1 msk agavesirap, torkad basilika, torkad oregano, färsk basilika, ½ röd chili, 1 tsk hela brödkumminfrö (ej spiskummin), salt, svartpeppar. Börja med att fräsa all lök, vitlök och purjo i olivolja på låg värme tills den är genomskinlig. Tillsätt sedan den hackade moroten och bleksellerin samt tomaterna. Sänk värmen, i med kryddor och persiljan. Låt allt koka ihop, gärna i någon timme på låg värme. Spä med vatten vid behov.

Chianti il Drago e la Fornace - mat med köttbullar

Köttbullar av köttfärs

  • 800 g köttfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 2 pressade klyftor vitlökar
  • 2 dl hackad persilja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl ströbröd
  • salt och peppar

Blanda ihop köttfärs, ägg, mjölk, lök, vitlök, persilja, ströbröd, salt och peppar. Forma bullar och stek på lite så att de får en krispig yta. Ställ undan.

Köttbullar växtbaserade

Vill du göra veganska bullar så kan du antingen välja färdigt fryst vegofärs bland det stora utbudet som faktiskt finns eller så skippar du ägget och ströbrödet och med några små ändringar blandar du ihop tinade vegofärs, lök, vitlök, 2 msk sojasås, någon droppe olivolja, 1 tsk dijonsenap, persilja, salt och peppar. Forma bullar och stek på lite så att de får en krispig yta. Ställ undan.

Lägg sedan köttbullarna i den färdigkokta såsen och koka tillsammans till dess att bullarna är varma igen. Servera med spaghetti och zucchinipasta, zoodles.


Läs mer om Italiens vinregioner:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Chianti Il Drago el a Fornace

Ett Chianti vin från hjärtat av Toscana, Italien

Artikelnummer: 2074

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Chianti, Italien, Toscana

Alkohol: 12 %

Pris: 99 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna

Fakta