Hem » Vin & Mat » Topp Chianti & italienska köttbullar!

Topp Chianti & italienska köttbullar!

Vinet är gott, omfamnande och prisvärt – såklart det är Chianti il Drago e la Fornace DOCG 2019!

Nu ska ni få höra om ett vin som vunnit gehör både hos internationella vinrecensenter och svenska kritiker som:

”ett av de absolut mest prisvärda vinerna av Systembolagets alla 351 viner i priskategorin.” (Vinbetyget.se)

Det ljuvliga röda chianti-vinet Chianti il Drago e la Fornace, en Chianti har den högsta kvalitetsutmärkelsen som ett italienskt vin kan få, DOCG. Vi ska dricka Chianti och äta pasta med italienska köttbullar! Du får såklart receptet!

Chianti il Drago e la Fornace - hand håller i vinglas

Den unika Chianti-blenden

Chianti il Drago e la Fornace kommer från den moderna och nytänkande producenten med samma namn, Il Drago e la Fornace, mitt i hjärtat av Toscana. Men varför skulle man inte kunna skapa härliga viner som vinmakare i närheten av Italiens genuina vinhistoria kring pittoreska Arezzo, Florens, Pistoia, Pisa, Prato och Siena, områden som haft ett stort inflytande över all vinkultur i övrigt. Det hör väl liksom till?

Det var just här som man under antiken började producera en säregen och helt unik stil av viner, där en mindre procentdel gröna druvsorter blandas med den dynamiska druvan Sangiovese. Ett traditionellt traditionella Chianti-knep för att vinerna ska vara lättdruckna och få ett mer fräschare och fruktigare uttryck, men ändå präglas av den klassiska Chianti-stilen.

Chianti il Drago e la Fornace - änder på vingården

Första Chianti-vinet hittar man reda omskrivet från 1398 men det var ungefär 200 år senare som regionen genomgick en förändring till att börja producera rött vin som dagens röda moderna stiltypiska viner.

Chianti il Drago e la Fornace består 90% av Chiantis fylliga och smakfulla signaturdruva Sangiovese. Resterande 10% är vitvinsdruvan Trebbiano Toscano, en av de mest odlade gröna druvorna i världen, men trots detta är den inte den mest kända gröna druvan.

Vinet Chianti il Drago e la Fornace 2019

Chianti Il Drago e la Fornace visar upp en distinkt fräsch elegans precis som en Chianti ska vara – ett lättdrucket, modernt och smakfullt vin!

Chianti il Drago e la Fornace flaska med citron

Här har de kompetenta och prisade vinmakarna hos producenten, Paolo Caciorgna och Massimo Castagnozzi, skapat en modern, stiltypisk Chianti där de förenat den klassiska stilen med ungdomlig snits och skärpa.

Det glittrigt rubinröda Chianti Il Drago e la Fornace har blivit ett mångsidigt och välstrukturerat vin med bra balans och fin fruktighet. Vinet är en smakfull hit. Här samsas flera goda aromer av röda, mogna bär som möter en trevlig, inbunden syra. Vinet har en komplex fruktbouquet av mörka körsbär, saftiga hallon och toner av blodapelsin. Vinet har en fruktig profil med viss mognad och sötma och med en tydlig örtighet av den aromatiska salvian och en lätt ton av svartpeppar. Det blir ett genomtänkt, välstrukturerat och riktigt mysigt vin med ett skönt avslut och dessutom är vinet otroligt prisvärt!   


Chianti

Chianti i Toscana är världsberömda för sina oemotståndliga viner vilket speglas i det här vinet. Med sin höga syra och kryddiga smak av körsbär och örter är denna Chianti en perfekt matchning till anka, speciellt anka med körsbärssås.

Italien | Toscana | Art 2074 | Il Drago e la Fornace | 99:-


Chianti Il Drago e la Fornace är ett trevligt matvin som passar utmärkt till vegetariska rätter men också till det kända italienska köket med omtyckta rätter som pizza eller pasta. Prova även med italienska charkuterier, salta ostar som Grana Padana eller lagrad Parmesan eller ännu bättre, till en bit Pecorino.

Den kände vinkritikern Luca Maroni prisar Chianti il Drago e la Fornace och vinet har fått utmärkta recensioner och kammat hem guld- och silvermedaljer. Den är populär både hemma Italien och internationellt. Äter du middag på några av Roms inneställen, så är chansen stor att du serveras denna läckra Chianti.

Chianti Il Drago e la Fornace finns i det fasta sortimentet och i fler än 100 butiker runt om i landet.

Vad sägs om pasta med italienska köttbullar?

Till denna häftiga Chianti gör en häftig italiensk tomatsås som får stå och puttra länge. Köttbullarna gör vi både ”vanliga” och veganska, för dig som vill äta växtbaserat.

Tomatsås San Marzano ™

  • 2 stora lökar, finhackas 
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 liten purjolök, fint strimlad
  • 1 stor morot, finhackas
  • 1 blekselleri, finhackas
  • 1 kruka persilja, finhackas 
  • 1 burk hela plommontomater San Marzano™, med skyddad ursprungsbeteckning D.O.P.
  • grönsaksbuljong eller vatten att spä med

Kryddor

1-2 lagerblad, 1 msk agavesirap, torkad basilika, torkad oregano, färsk basilika, ½ röd chili, 1 tsk hela brödkumminfrö (ej spiskummin), salt, svartpeppar. Börja med att fräsa all lök, vitlök och purjo i olivolja på låg värme tills den är genomskinlig. Tillsätt sedan den hackade moroten och bleksellerin samt tomaterna. Sänk värmen, i med kryddor och persiljan. Låt allt koka ihop, gärna i någon timme på låg värme. Spä med vatten vid behov.

Chianti il Drago e la Fornace - mat med köttbullar

Köttbullar av köttfärs

  • 800 g köttfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 2 pressade klyftor vitlökar
  • 2 dl hackad persilja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl ströbröd
  • salt och peppar

Blanda ihop köttfärs, ägg, mjölk, lök, vitlök, persilja, ströbröd, salt och peppar. Forma bullar och stek på lite så att de får en krispig yta. Ställ undan.

Köttbullar växtbaserade

Vill du göra veganska bullar så kan du antingen välja färdigt fryst vegofärs bland det stora utbudet som faktiskt finns eller så skippar du ägget och ströbrödet och med några små ändringar blandar du ihop tinade vegofärs, lök, vitlök, 2 msk sojasås, någon droppe olivolja, 1 tsk dijonsenap, persilja, salt och peppar. Forma bullar och stek på lite så att de får en krispig yta. Ställ undan.

Lägg sedan köttbullarna i den färdigkokta såsen och koka tillsammans till dess att bullarna är varma igen. Servera med spaghetti och zucchinipasta, zoodles.


Läs mer om Italiens vinregioner:

Frågor och svar:

Vilken kvalitetsutmärkelse har Chianti il Drago e la Fornace?

Chianti il Drago e la Fornace har den högsta kvalitetsutmärkelsen för italienska viner, DOCG.

Vilka druvor används i Chianti il Drago e la Fornace?

Chianti il Drago e la Fornace består till 90% av Sangiovese-druvan och 10% av Trebbiano Toscano-druvan.

Vilka smaker och aromer kan man förvänta sig av Chianti il Drago e la Fornace?

Chianti il Drago e la Fornace har en fruktig profil med toner av mörka körsbär, saftiga hallon och blodapelsin. Det har även en lätt örtighet av salvian och en hint av svartpeppar.

Vilka maträtter passar bra till Chianti il Drago e la Fornace?

Chianti il Drago e la Fornace passar bra till vegetariska rätter, pizza, pasta, italienska charkuterier och salta ostar som Grana Padana eller Parmesan.

Vilket betyg har Chianti il Drago e la Fornace fått av vinkritikern Luca Maroni?

Chianti il Drago e la Fornace har fått utmärkta recensioner och kammat hem guldoch silvermedaljer. Det är även populärt både i Italien och internationellt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.