Hem » Vin Fakta » Vinregionerna Central Marche och Lazio – Din insider guide till två av Italiens bästa vinregionerna och dess vingårdar

Vinregionerna Central Marche och Lazio – Din insider guide till två av Italiens bästa vinregionerna och dess vingårdar

Vinregionen Marche har länge varit en av Italiens populäraste turistmål. Detta område har många attraktiva resmål bland annat de många vackra gamla städerna och de magiska byar längst stränderna. Dessutom erbjuder området även ett trevligt klimatet och en välutvecklad turistinfrastruktur. Regionen Marche är också en idealisk plats för en fantastisk semester på stranden. Här finns det över 180 km av strand vilket gör det svårt att välja en favoritplats.

Kort introduktion av vinregionen Marche

Vinregionen Marche ligger i det varma medelhavsklimatet och jorden här är rik på kalkstenar från marint sediment. I området finns det över 18 000 hektar av vinodlingar som är utsprida över fyra olika provinser. Området har även kust i öster av det Adriatiska delen av Medelhavet. Vinregionen producerar 5 DOCG och 13 DOC viner.  

Här odlas de röda druvorna Montepulciano, Sangiovese, och Vernaccia (red). Här odlas de vita druvorna Malvasia, Pecorino, Trebbiano, Pinot bianco, Pinot Grigio, och Verdicchio. Vinregionen Marche är känd för att producera många fantastiska röda viner bland annat Vernaccia di Serrapetrona, och the Verdicchio Pian delle Mura. Dessutom kommer de kända vinerna Verdicchio dei Castelli di Jesi och the Verdicchio di Matelica härifrån. Vinet Piceno är gjord av minst 60% Sangiovese druvor medan Rosso Cònero är gjord på Montepulciano druvor. 

Regionen Marche erbjuder även många goda maträtter. Maträtten Zuppa di Fagioli e Cipolle vilket är en soppa med bönor och lök. Vill man testa romerskt gnocchi bör man beställa Gnocchi alla Romana. Om man är sugen på lamm rekommenderas rätten  Abbacchio allo Scottadito vilket är marinerade grillade lammkotletter. 

Karta över vingårdarna i regionen Marche 

Terre Di Serrapetrona – Vingården som torkar druvorna    

Vid nationalparken Monti Sibillini och på kullarna av Macerata ligger vingården Terre di Serrapetrona som ägs av familjen Graidi. Gården äger 66 hektar där 20 hektar är för druvorna och resten till annat jordbruk. Druvan Vernaccia Nera är den druvan som odlas mest och den används för att producera vinerna Robbione, Collequanto, och Sommo, alla under Marche DOC status. Vingården odlar även Pecorino, Sauvignon, Pinot Nero, och Sangiovese. Här plockas de bästa druvorna för hand och sedan torkas druvorna under en månad innan de sedan flyttas till vinkällaren för fortsatt bearbetning. 

 • Appellation: Serrapetron DOC, IGT Marche
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 10 €

Filodivino Wine Resort & Spa – Vingården som har odlingar som är över 50 år gamla     

Vingården Filodivino ligger bland många andra vingårdar i kullarna i området Le Marche. Vingården äger 20 hektar mark och här odlas bland annat druvorna Verdicchio, Lacrima di Morro d’Alba, Sauvignon Blanc, och nyligen planterades Syrah. Vissa av odlingarna av Verdicchiio druvan är över 50 år gamla. Vinodlingarna ligger mellan havet och kullarna vilket ger en utmärkt läge för det mikroklimatet som är bäst för att odla druvor. Vingården producerar bland annat Verdicchio dei Castelli di Jesi, Castelli di Jesi Classico Riserva och Lacrima di Moro d’Alba. 

 • Appellation: Verdicchio Dei Castelli Di Jesi, Lacrima Di Morro D’alba
 • Aktiviteter: Vinprovning 
 • Pris:  25 €

Tenuta Cocci Grifoni -Vingården som odlar druvor, oliver, och spannmål

Vingården Tenuta Cocci Grifoni ligger i Ascoli Piceno mellan bergen Sibillini och adriatiska havet i Marche regionen i Italien. Vingården hanteras av den fjärde generationen av familjen och de är stolta över att ta hand om sina odlingar. De använder nyare jordbruksmetoder för att göra jordbruket produktivt och hållbart. Marken för vinodlingarna är över 45 hektar och sker på åkrar där det också finns olivlundar och spannmål. Här odlas druvorna Pecorino, Montepulciano, Sangiovese, Passerina, Trebbiano, and Toscano. Vinerna produceras med Offida DOCG, Rosso Piceno DOC, och Offida Passerina DOCG status. 

 • Appellation: Rosso Piceno Superiore, Offida DOCG- Falerio Pecorino -Rosso Piceno DOC, Terre Di Offida, Offida Passerina DOCG
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris:  28 €

La Quercia Scarlatta – Vingården som erbjuder veganska och ekologiska produkter 

Vingården La Quercia Scarlatta är en familjeägd vingård som ligger i Marche regionen. Vingården ligger i en underbar natur med kullar som omger vingården.Ägaren driver gården tillsammans med sin fru Claudia och deras två söner, Giovanni och Jacopo. 2000 tog han över det gamla huset och den gamla vinkällaren och renoverade dem samt installerade moderna maskiner för vinframställningen. Odlingarna av druvorna sker ekologiskt och alla vinerna är ekologiska och utan kemiska tillsatser. Arbetet på vinodlingarna sker med hjälp av hästar och för hand. De viktigaste druvorna för vingården är Maceratino, Sangiovese, Merlot och Ribona. Förutom vin odlar de även oliver, äpplen samt saffran till deras veganska och ekologiska kosmetiska produkter. De har även en maskiner för att göra olivolja. 

 • Appellation: DOC dei colli Maceratesi
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidat tur av vingården 
 • Pris: 0 €

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Marche som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Marche samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter. 

Vinregionen Lazio

Vinregionen Lazio har mycket att erbjuda sina besökare. Området erbjuder allt från kalkstensberg, romantiska raviner, vulkaniska sjöar, vida slätter, till en lång kust. Förutom allt som erbjuds i landskapet finns det även mycket historiskt och kulturellt som erbjuds eftersom att Italiens huvudstad Rom ligger i denna region.

Kort presentation av vinregionen Lazio 

Vinregionen Lazio är berömt för vita viner och de vita vinerna står för 80% av produktionen och det finns över 200 olika alternativ från området. Vintillverkningen startade redan år 1000 f.kr. när etruskerna bodde i området. Regionen ligger vid italiens västra kust mot det tyrrenska havet i Medelhavet. 

I regionen produceras bland annat 3 DOCG och 27 DOC viner. Här odlas de röda druvorna Aleatico, Bombino Nero, Canaiolo, Sangiovese, och Montepulciano. Det röda vinet Castelli Romani är ett väldoftande vin med djup smak som kan lagras i flaskorna under flera år. Från området kommer även det röda vinet DOCG Cesanese del Piglio. De vita druvorna som odlas här är Bellone, Bombino Bianco, Grechetto Bianco, och Malvasia Bianca di Candia. 

Om du även är sugen på att testa den lokala maten rekommenderar vi att du testar Porchetta vilket är italiensk grillad fläskstek. Dessutom finns det tryfflar i området. Om du vill testa pasta rekommenderar vi pasta från Campofilone vilket är den världsberömda pastan från regionen. 

Karta över vingårdarna i Lazio regionen

Cantina La Ferriera – Vingården som grundades 1858

Vingården La Ferriera gör vinerna av druvorna från gården Colle Alto i Atina som ligger i Atina Cabernet DOC området i regionen Valle di Comino. Familjen Bourbon äger båda gårdarna sedan 1858. 

Vingården har en lång tradition av vinframställning och det sker i en byggnad från medeltiden. Idag är vingården känd för att producera röda viner. Här produceras bland annat vinerna RealMagona DOC som är gjorda på druvorna Cabernet och Syrah samt vinerna Ferrato IGT som görs på druvorna Petit Verdot, Syrah, och Cabernet. Förutom dessa viner producerar vingården La Ferriera även rosevinet Rosato Della Ferriera.  

 • Appellation: Realmagona Atina Cabernetdoc, Realmagona Reserve Atina Cabernet DOC, Ferrato Lazio Rosso IGT
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 10 €

Casale Mattia – Vingården som var först med att odla Frascati vinet ekologiskt 

Vingården Casale Mattia ligger på kullar söder om Rom i ett område som alltid har ägnats åt att producera vinet Frascati. Den nuvarande familjen som äger vingården köpt gården på 1960-talet och idag är det tredje generationen som har hand om produktionen. Jorden är rik på vulkanrester och vinodlingarna varvas med olivträd och åkrar. På odlingarna odlas den inhemska druvan Malvasia di Candia samt druvorna Trebbiano, Cesanese, Merlot och Bombino. Vingården Casale Mattia är en av de första vingårdarna som producerade vinet Frascati ekologiskt.  

 • Appellation: DOC Frascati, DOC Roma
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården 
 • Pris: 7 €

Cantine Capecci – vinproduktion i harmoni med naturen

Cantine Capecci är en vingård som jobbar i harmoni med naturen, samt har varit aktiv sedan 1963. Under denna tid har den familjeägda vingården utvecklats till att bli en fantastisk producent av förstklassiga viner, något du själv kan ta del av genom att besöka hos vingården. Under ditt besök hos den här fantastiska vingården får du provsmaka många av deras kvalitativa viner, samt att du får lyssna och ta del av spännande historia och de tekniker som används för att framställa vinerna.

 • Appellation: DOP Rosso Piceno Superiore, Falerio Colli Ascolani
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur kring ägorna
 • Pris: 30 €

Vi hoppas att du kommer att besöka regionerna Marche och Lazio inom kort och att du har stor nytta av våra tips. För att läsa mer om vingårdar, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Italien samt andra länder, vänligen besök winetourism.com.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Lazio som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Lazio samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter. 

Frågor och svar:

Vilka druvor odlas i vinregionen Marche?

I vinregionen Marche odlas bland annat de röda druvorna Montepulciano, Sangiovese och Vernaccia, samt de vita druvorna Malvasia, Pecorino, Trebbiano, Pinot bianco, Pinot Grigio och Verdicchio.

Vilka är några av de kända vinerna från vinregionen Marche?

Några av de kända vinerna från vinregionen Marche inkluderar Vernaccia di Serrapetrona, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Verdicchio di Matelica, Piceno och Rosso Cònero.

Vilka aktiviteter erbjuds på vingården Terre Di Serrapetrona i Marche?

På vingården Terre Di Serrapetrona kan man delta i vinprovningar och guidade turer av vingården.

Vilka druvor odlas i vinregionen Lazio?

I vinregionen Lazio odlas bland annat de röda druvorna Aleatico, Bombino Nero, Canaiolo, Sangiovese och Montepulciano, samt de vita druvorna Bellone, Bombino Bianco, Grechetto Bianco och Malvasia Bianca di Candia.

Vilka är några av de kända vinerna från vinregionen Lazio?

Några av de kända vinerna från vinregionen Lazio inkluderar Castelli Romani, DOCG Cesanese del Piglio och Frascati.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.