Vinjournalen vurmar alltid lite extra för lammbullar med dofter som citron, ingefära och nymald kanel och kardemumma, massor med örter, rostade pinjenötter, fetaost och tahini – i den här rätten finns verkligen allt det goda! Perfekt till att börja fredagsmyset med och unna dig en riktigt god Sangiovese.

Smakrikt och ljuvligt Brunello-vin!

Brunello di Montalcino Fattoi årgång 2013 är förstås en mycket fylligt och mustig Sagiovese som passar bra till våra marockanska feta- och lammbullar nedan. Detta kritikerrosade vin är producerat i kända DOCG Brunello di Montalcino av vinfamiljen Fattoi och är till 100% av gjort av den specifika Sangiovese-druvan som växer just här i Brunello.

Här tar vinet upp en härlig kaneldoft som även dyker upp i lammbullarna. Detta är ett skönt fruktdrivet Toscanavin, välstrukturerat och i fin balans med aromer som röda bär, pomerans, mysk och lite tobak.

Generöst och smakfullt rödvin med utpräglad fatkaraktär men som inte blir för dominant till maten. God och trevlig finish som varar. Alla förutsättningar till lammet, alltså, mustigt och gott vin som är väl värd sitt pris!

Brunello di Montalcino Fattoi 2013 | SB 3097 | Toscana | 259 kr

 

Marockanska lammbullar med citron, ingefära, kardemumma, feta och tahinisås

  • 500 g lammfärs
  • 2 cm skalad och riven ingefära
  • 1/2 mycket finhackad rödlök
  • 3 mycket finhackade vitlöksklyftor
  • 1,5 dl vanliga brödsmulor
  • 1 ekologiskt och uppvispat ägg
  • 1 dl finsmulad fetaost

Kryddor: handfull av vardera färsk och finhackad bladpersilja, mynta och koriander, rivet citronskal av 1 citron, nymalen peppar, 1 tsk kanel, 1 tsk rostade och malda kardemummakärnor, lite salt.

Blanda ihop alla ingredienser och se till att det är jämt fördelat och forma sedan bullar.

Du kan göra detta i förväg och ställa kallt eller steka i olivolja tills lammbullarna är bruna jämt runt om på alla sidor. Använd gärna en ugnsfast stekpanna.

Ställ in stekpannan med lammbullarna i ugnen i ca 15 minuter på 170° tills de är helt genomstekta.

Tahinisåsen

Gör såsen separat i en kastrull. Blanda alla ingredienser och spä med vatten tills du får den krämiga konsistens som du vill ha.

  • 2,5 dl tahini
  • 2 pressade klyftor vitlök
  • Saften av 1 citron (ca 0.5 dl)
  • finhackad bladpersilja lite salt och paprika
  • vatten att spä med

Servera

Ta ut stekpannan med lammbullarna och häll på tahinisåsen. Garnera med rostade pinjenötter och lite gröna kryddor.

 

Fler smakrika rätter hittar du här: 

 

 

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Château Mayne Lalande

Château Mayne Lalande

Artikel:2111Volym:750 ml
Pris219 :-

Faktaruta

Årgång2015Druvor60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Petit verdot och 5% Cabernet Franc.Alkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy