Påskens ugnsrostade lammlägg, krämig couscous och mustig Pinot Noir

Till lammläggen tar vi en härligt mörk blåröd och 100%-ig Pinot Noir med god fyllighet och trevliga tanniner i rätt balans och vi öppnar en flaska Murdoch James Estate med kryddig, nyanserad smak och doft. Det märks att druvorna i detta vin som skördats för hand har upplevt många soltimmar på vinrankor med låg avkastning för att få detta välstrukturerade och fruktiga vin. Mäktiga dofter av plommon, sandelträ, ingefära, jordgubbar, kanel och choklad återfinns i smaken tillsammans med en pikant kryddighet som kantas av en nyanserad smak av fat. Murdoch James Estate har lyckats producera ett vackert, stiligt och elegant vin med lång eftersmak och bra lagringspotential. En riktig trevlig vinbekantskap inför sommarens grillade kyckling eller fläskkotlett. En lyxig och mycket prisvärd Pinot Noir i Systemets ordinarie sortiment.

Murdoch James Estate grundades på 1990-talet av Roger och Jill Fraser när de började odla Syrah och Pinot Noir i regionen. Idag är Carl, son till Roger, vinmakare på gården. Förutom Pinot Noir och Syrah odlar man idag även Pinot Meunier, Sauvignon Blanc och Pinot Gris. Murdoch James Estate fick nyligen BIOGRO status eftersom man bedriver bio-hållbart sätt för att gynna ursprungliga terroir, vilket inkluderar hållbar vinodling, låga skördenivåer och moderna, praktiska framställningsmetoder och självklar lagring på franska fat.

Murdoch James Estate  2015

  • Område: Wellington , Martinborough
  • Producent: Murdoch James Estate
  • Druva: Pinot Noir
  • Artikelnr: 6242
  • Pris: 151 kr

 

Lammlägg

  • Beräkna 1 lammlägg per person som du marinerar i
  • 1 dl olivolja
  • ½ dl japansk soja
  • 2 pressade vitlökar
  • Stänk i lite paprikapulver
  • färsk hackad salvia och rosmarin
  • salt och peppar

Lägg allt i en marinadpåse tillsammans med köttet och ställ i kylen minst 3 timmar eller över natten.  Bra om du kan väna på påsen när du tänker på det.

Ugnsstekningen

  • 2 dl rödvin
  • 2 vitlökar
  • färska salvia- och rosmarinkvistar
  • 50 g smör
  • ½ dl olivolja

Ta ut läggen ur påsarna och ta några ordentliga tag med salt- och pepparkvarnen kvarnen överläggen.

Bryn läggen snabbt i stekpanna med lite smör på ganska hög värme (7-7,5 på en 10 skala) i några minuter.

Lägg i de färska kryddorna och häll på vinet.

I en ugnsfast form lägger du in en rejäl smörklick och låter smälta.

När läggen börjar koka upp i stekpannan slår du över alla ingredienser i den ugnsfasta formen.

Lägg gärna aluminiumfolie som lock som du kan ta bort den sista halvtimmen för att bryna på läggen lite mer.

Stekas långsamt i 160 grader i 2.5 timmar.’

Krämig couscous med feta

  • couscous
  • grönsaksbuljongtärning
  • 1 rödlök
  • 3 tomater
  • hackad persilja
  • 1/2 dl olivolja
  • 200 g fetaost

Koka upp buljongtärningen i lika mycket vatten som du vill laga couscous enligt paketets rekommendationer.

Skala och skär lök och fräs långsamt i stekpanna.

Skär tomater i klyftor och tillsätt.

Skär och finsmula fetaosten med kniv eller för hand.

Blanda ihop couscous med olivolja, feta, persilja och de snabbfrästa grönsakerna.

Ta några tag ed pepparkvarnen och tillsätt en nypa flingsalt.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •