Helgmums: fräscht vin, kycklingpaté & vegosnittar

Börjar du planera och ladda för final-mello på lördag? Här föreslår vi två goda tilltugg och ett härligt vintips som förgyller kvällen. Vår dip är en sherrytonad kycklingpaté som inte är gjord av lever. Vi använder kycklingfilé och kanske har du några filéer som blivit över? Vi har även ett vegetariskt förslag för den som vill äta vego. Det vita vinet är en fräsch nyhet från Nya Världen och Sydafrika och lanserade på Systembolaget och lanserades i förra veckan.

Four Cousins Crisp White |Sydafrika, Robertson|5150| 69 kr

Den sydafrikanske prestigeproducenten Van Loverens Vineyards, en familjevingård som grundades redan 1937, är berömda för sina karaktärsfulla och livliga viner. Just nu lanserar man sitt vita, krispiga vin, Four Cousins på den svenska marknaden.

Four Cousins är ett mycket lättdrucket vin med fin struktur och dessutom är det ett lättvin som innehåller 9,5% alkohol. Vinet känns mycket välbalanserat och harmoniskt med mättade fruktaromer av friska syrliga äpplen, inslag av tropiska frukter, mogna vita persikor och ett stänk av citrus med en lätt mineralisk karaktär.

Detta är ett vin som verkligen gått hem hos de internationella kritikerna. Vinet som är ljusgult med gröna skiftningar framställs av de  ädla franska vindruvorna Colombard och Chenin Blanc och har blivit ett genuint fruktigt vin som behållit sin fräscha ton eftersom man producerat vinet med omvänd osmos metoden. Denna metod betyder att man avalkoholiserat vinet genom att filtrera bort delar av alkoholmolekylerna. På så sätt behåller man smaken, färgen och allt annat som gör vinet gott.

Four Cousins Crisp White är otroligt lättdrucket och elegant vin som kommer att bli en succé även till sommarens fester och bufféer. Ett vitalt och diskret slankt vin som passar till vår kyckling och till lättare vegetariska rätter och sallader.

Sherrytonad krämig kycklingpaté

Det franska originalreceptet för denna mjuka paté görs med en mycket mogen Neufchâtelost som mognat och blivit krämig i mitten eller varför inte en mogen Brie de Meaux. Båda dessa ostar kan vara svåra att hitta på snabbköpshyllan. Så vi provade att använda den färska mjukosten Bonjour med smak av kantareller. Det blev hur bra som helst och riktigt krämigt!

Här kommer receptet:

  • 2 kokta kycklingfiléer som småhackas i matberedare
  • 2 små fin hackade schalottenlökar
  • 225 g färskost
  • 2 msk torr sherry
  • 1/4 tsk sriracha
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 nypa paprikapulver
  • 1 nypa malen muskotnöt
  • 2 msk crème fraîche (efter hand)

Blanda den hackade kycklingen (som du kört lite i matberedaren först) med ost, sherry, citronsaft, sriracha och kryddor i en matberedare eller mixer. Kör tills massan blir slät. Blanda eventuellt i lite crème fraîche för att få det slätare. Häll upp patén i en ett glasburk med lock och ställ kallt i några timmar. Servera med kex, oliver och annat gott.

Kryddig dip med avokado

Här serverar vi en vagansk avokadodip på en skiva rågbröd. Du kan om du vill ha i en riktigt mogen urkärnad tomat som du hackat mycket fint, så blir det lite mer som guacamole. Men vi gjorde utan.

  • 3 medelstora avokado, skalade och hackade
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 nypa kajennpeppar
  • Lite salt och lite färsk hackad koriander
  • 1 pressad citron (eller lime)
  • 1 kruka färsk mynta

Rör ihop lök, koriander, kajennpeppar och salt i en mixer och mosa slät. Öppna mixerns lock och låt dra i några minuter. Lägg sedan i den hackade avokadon och kör en gång till. Lite upp till dig hur slät du vill ha massan, men vi valde att öra den ”bredbar”. Täck över och ställ kallt. Trimma bort kanterna på rågbrödet och bred på avokadoröran. Garnera med färska myntablad.

 

Inspireras av några andra artiklar i ämnet:

District 7 Chardonnay

Ytterligare en fullträff från District 7! En underbar solkysst Chardonnay!

Artikelnummer: 70893

Typ: Vitt Vin

Land: Monterey, USA

Alkohol: 15 %

Pris: 125 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Leave a Reply

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna