Hem » Vin & Mat » Helgmums: fräscht vin, kycklingpaté & vegosnittar

Helgmums: fräscht vin, kycklingpaté & vegosnittar

Börjar du planera och ladda för final-mello på lördag? Här föreslår vi två goda tilltugg och ett härligt vintips som förgyller kvällen. Vår dip är en sherrytonad kycklingpaté som inte är gjord av lever. Vi använder kycklingfilé och kanske har du några filéer som blivit över? Vi har även ett vegetariskt förslag för den som vill äta vego. Det vita vinet är en fräsch nyhet från Nya Världen och Sydafrika och lanserade på Systembolaget och lanserades i förra veckan.

Four Cousins Crisp White |Sydafrika, Robertson|5150| 69 kr

Den sydafrikanske prestigeproducenten Van Loverens Vineyards, en familjevingård som grundades redan 1937, är berömda för sina karaktärsfulla och livliga viner. Just nu lanserar man sitt vita, krispiga vin, Four Cousins på den svenska marknaden.

Four Cousins är ett mycket lättdrucket vin med fin struktur och dessutom är det ett lättvin som innehåller 9,5% alkohol. Vinet känns mycket välbalanserat och harmoniskt med mättade fruktaromer av friska syrliga äpplen, inslag av tropiska frukter, mogna vita persikor och ett stänk av citrus med en lätt mineralisk karaktär.

Detta är ett vin som verkligen gått hem hos de internationella kritikerna. Vinet som är ljusgult med gröna skiftningar framställs av de  ädla franska vindruvorna Colombard och Chenin Blanc och har blivit ett genuint fruktigt vin som behållit sin fräscha ton eftersom man producerat vinet med omvänd osmos metoden. Denna metod betyder att man avalkoholiserat vinet genom att filtrera bort delar av alkoholmolekylerna. På så sätt behåller man smaken, färgen och allt annat som gör vinet gott.

Four Cousins Crisp White är otroligt lättdrucket och elegant vin som kommer att bli en succé även till sommarens fester och bufféer. Ett vitalt och diskret slankt vin som passar till vår kyckling och till lättare vegetariska rätter och sallader.

Sherrytonad krämig kycklingpaté

Det franska originalreceptet för denna mjuka paté görs med en mycket mogen Neufchâtelost som mognat och blivit krämig i mitten eller varför inte en mogen Brie de Meaux. Båda dessa ostar kan vara svåra att hitta på snabbköpshyllan. Så vi provade att använda den färska mjukosten Bonjour med smak av kantareller. Det blev hur bra som helst och riktigt krämigt!

Här kommer receptet:

 • 2 kokta kycklingfiléer som småhackas i matberedare
 • 2 små fin hackade schalottenlökar
 • 225 g färskost
 • 2 msk torr sherry
 • 1/4 tsk sriracha
 • 1 msk pressad citronsaft
 • 1 nypa paprikapulver
 • 1 nypa malen muskotnöt
 • 2 msk crème fraîche (efter hand)

Blanda den hackade kycklingen (som du kört lite i matberedaren först) med ost, sherry, citronsaft, sriracha och kryddor i en matberedare eller mixer. Kör tills massan blir slät. Blanda eventuellt i lite crème fraîche för att få det slätare. Häll upp patén i en ett glasburk med lock och ställ kallt i några timmar. Servera med kex, oliver och annat gott.

Kryddig dip med avokado

Här serverar vi en vagansk avokadodip på en skiva rågbröd. Du kan om du vill ha i en riktigt mogen urkärnad tomat som du hackat mycket fint, så blir det lite mer som guacamole. Men vi gjorde utan.

 • 3 medelstora avokado, skalade och hackade
 • 1 schalottenlök, finhackad
 • 1 nypa kajennpeppar
 • Lite salt och lite färsk hackad koriander
 • 1 pressad citron (eller lime)
 • 1 kruka färsk mynta

Rör ihop lök, koriander, kajennpeppar och salt i en mixer och mosa slät. Öppna mixerns lock och låt dra i några minuter. Lägg sedan i den hackade avokadon och kör en gång till. Lite upp till dig hur slät du vill ha massan, men vi valde att öra den ”bredbar”. Täck över och ställ kallt. Trimma bort kanterna på rågbrödet och bred på avokadoröran. Garnera med färska myntablad.

Inspireras av några andra artiklar i ämnet:

Frågor och svar:

Vad är Four Cousins Crisp White för typ av vin?

Det är ett lättdrucket och elegant vitt vin från Sydafrika med fruktiga aromer av syrliga äpplen, tropiska frukter och vita persikor.

Vad är kycklingpatén gjord av?

Kycklingpatén är gjord av kycklingfilé, färskost, sherry, sriracha, citronsaft och kryddor.

Vad är det vegetariska förslaget för tilltugg?

Det vegetariska förslaget är en avokadodip med schalottenlök, kajennpeppar, koriander, citron och mynta.

Vilken metod har använts för att producera Four Cousins Crisp White?

Vinet har producerats med omvänd osmos metod, vilket betyder att man filtrerat bort delar av alkoholmolekylerna för att behålla smaken och färgen.

Vilken prestigeproducent ligger bakom Four Cousins Crisp White?

Four Cousins Crisp White kommer från Van Loverens Vineyards, en familjevingård som grundades 1937 och är berömda för sina karaktärsfulla och livliga viner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.