Det som skiljer Chenin Blanc från Loiredalen från de flesta andra vindruvorna, med undantag från den berömda Riesling, är dess anpassningsbarhet. Druvorna är kända för bredden i smaker och aromer. Detta och de vintyper de producerar ändras beroende på det terroir där de odlades.
Tre huvudsakliga vingrupper som görs med Chenin Blanc från Loiredalen:
Aromatiska vita viner
- Saumur Blanc
- Touraine Azay-le Rideau
Söta viner
- Anjou Corteaux de la Loire
- Coteaux de l’Aunbance
Mousserade viner
- Anjou Mousseux
- Touraine Mousseux
Chenin Blanc-druvor knoppas tidigare på våren och är redo att skördas mycket senare på säsongen. Detta passar vinmakarna bra, eftersom ju längre tid en druva behöver för att mogna, desto mer ädelröta får den. Den skapar också de söta viner som de är så kända för.
Bland de viner som framställs på Chenin Blanc från Loiredalen finns de mousserade viner som regionen är så berömd för. Chenin Blanc är grunden för vinerna, som kallas för Fines Bulles. Det tillkommer många andra druvor i blandningen, men Chenin Blanc är alltid den främsta druvsorten