Hem » Vin & Mat » Druvan Riesling fyller år – firas med vintips och schnitzel!

Druvan Riesling fyller år – firas med vintips och schnitzel!

Druvan Riesling - schnitzel

Den 13 mars fyller druvan Riesling 587 år – vi har alltså njutit av goda Riesling-viner i flera hundra år. Häng med och fira födelsedagen med några riktigt goda tyska kvalitetsviner av druvan.

Det har nog inte undgått någon att den vitala 587-åringen har sitt ursprung i Tyskland och främst i Rheingau i södra Tyskland, där man har daterat den till datumet den 13 mars 1435. Vi vet att Riesling-viner är bland de populäraste vita vinerna i hela världen, så vi kan inte undgå att vara med och fira med 5 goda tyska Riesling-tips och vi lagar förstås en traditionell tysk panerad schnitzel som känns som en klockren matchning med Riesling.

 Druvan-Riesling-en-klase-druvor.

Druvan Riesling charmar alla!

Riesling är den vanligaste druvan i Tyskland där man hittar nästan hälften av hela världens samlade odlingar och den odlas och den odlas i alla 13 tyska vinregioner så kallade Anbaugebiete, men främst på branta sydliga lägen kring floden Rhen och dess bifloder, där vinregionerna Pfalz och Rheinhessen är störst. Idag har de traditionella druvsorterna Silvaner och Müller-Thurgau fått dela med sig av sin odlingsareal till Riesling.

Men nu för tiden odlas också Riesling i en mängd andra vinländer, förutom Tyskland så finns druvan i Frankrike, Österrike, Ungern, Spanien … den odlas förstås även i den nya världen som Chile, Sydafrika, Nya Zeeland, Australien. Totalt hittar du 177 Rieslingviner bara på Systemet, av dessa finns hela 109 viner från Tyskland. Riesling står för den i särklass största andelen av försäljningen av tyska viner och statistiken visar att intresset för premium-riesling, med pris över 150 kronor, ökar kraftigt.

Druvan Riesling - vingårdar

Druvan Riesling är cool!  

Ett Resling-vin var nästan alltid halvtorrt men de senaste decennierna har de torra vinerna gjort sin frammarsch och särskilt då med viner med kvalitativa förtecken, även om de söta Riesling-vinerna fortfarande anses som i särklass världsbäst. Torrt, sött eller halvtorrt är självklart en smaksak som var och en får bestämma själv.

Riesling är en cool och tacksam druva som gillar svalt klimat och därför är den inte kinkig under kalla vintrar. Vinrankorna blommar sent och de är inte så känsliga för vårfrost, samtidigt som druvan tål torra, varma klimat i fjärran soliga länder. Men klimat och jordmån ger också viner med olika uttryck – vinerna fyller hela spannet, från krispigt knastertorra till honungssöta, fatlagrade eller inte.

Druvan Riesling - 5 vintips

Här är mina 5 vintips för druvan Riesling!

Jag håller mig enbart till tyska Riesling-viner och några av mina favoriter är en box samt 5 flaskor, alla från välrenommerade, populära och kända vinmakare. (Fasta sortimentet)

Eugen Altschuh Pfalz Riesling Dry 2020, 3 liters box

I Pfalz finns en härlig traditionell familjevingård sedan 1658, Weingau Eugen Altschuh med en output på 120 000 liter per år. Denna box är en av mina absoluta vardagsfavoriter, en härlig torr Riesling med friska och fruktiga inslag av persika, päron, örter och lime – allt med en snygg mineralisk underton.

Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2020

Från Rheingau och den kände producenten Weingut Josef Leitz med Johannes Leitz i spetsen tar bara jättekliv framåt hela tiden. En aromatisk och knastertorr Riesling med goda sötsyrliga smaker av gula päron och sura krusbär. Man känner flinta, rök och jord i finishen. Snyggt!

Georg Breuer Riesling Sauvage 2020

Kompetenta Theresa Breuer driver den anrika familjevingården Georg Breuer och skapar fantastiska Riesling-viner på 33 hektar i Rheingau. Torrt, elegant, fruktigt vin som har skön mineralitet samt äppeltoner och färska örter. Pigg, strukturerad och lättdrucken Riesling som håller måttet överlag.  

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2020

Oj, Rheingau igen och populära Kloster Eberbach med en fruktigt behaglig kabinett-sötma som även Torra Riesling-fans som jag klarar av galant. Här med en fylligt kalibrerad Riesling som smakar det päron, honung, bivax och melon.  Lite hasselnöt med rökiga inslag samt pirrande syra och mineralitet

Dr L Riesling 2020

Äntligen Mosel och Dr Loosen, social vinmakare som dessutom är världskänd för sina sötare Riesling-viner med lågt skördeuttag. En mogen, söt och rik Riesling som ändå känns lätt i kroppen och supergott till asiatisk mat. Päron, strimmor av limesyra och honung. Fräscht och bra balanserat mellan frukt och syra.

Druvan Riesling är en matsäker partner!

Riesling är en extremt mångsidig och matvänlig druva eftersom den har så många olika smakprofiler. Men oavsett stil så har vinerna alltid en pigg och livlig syra som balanserar den aromatiska frukten och eventuell restsötma. Färgen i glaset är ljusgul med gröna reflexer och de karaktäristiska smakerna omfattar citrus, äpplen, aprikos, blommor, honung och stenig mineralitet och ibland även tropiska aromer vid varmt klimat. Riesling-viner är också otroligt lagringsdugliga om du känner för det och allteftersom mognar smakerna och färgen fördjupas.

Att kombinera Riesling med mat är ingen stor business alls. Traditionellt säger man alltid att Riesling och vit sparris är den bästa matchningen, men Riesling-stilen är så fräsch med sin höga fruktsyra att de passar fantastiskt bra med många olika typer av mat. Ostar, vitt kött som kalv, fläsk, kyckling, anka, fisk lagas med fördel med smöriga såser och skaldjur. Asiatisk mat passar fint med den något sötare Kabinett … i princip fungerar en Riesling till all mat men en blodig, grillad biff kanske jag skulle undvika.  

Vi ska laga en klassiker, en traditionell, panerad tysk schnitzel, se receptet:

Druvan Riesling - schnitzel rätt

Panerad schnitzel med stekt schalottenlök & potatis

Vår tyska schnitzel är på traditionellt vis en dubbelpanerad schnitzel gjord på kalvkött. Be köttdisken om utbankade schnitzlar som är ca 5 mm tjocka eller banka själv genom att försiktigt lägga köttet mellan plastfolie med exempelvis en brödkavel så tunt som möjligt, så du får en riktigt krispig schnitzel. Dessa schnitzlar kan förstås serveras med olika tillbehör. Vi tycker det enkla är det bästa och lagar schnitzeln med stekt potatis och lök. (2 personer)

  • 600-700 g kalvinnanlår, utbankade schnitzlar till 5 mm
  • ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk salt och 1 tsk nymalen vitpeppar
  • 2 ägg
  • lite grädde  
  • 4 dl ströbröd, panko går bra
  • 4-5 msk osaltat smör
  • 2 msk rapsolja

Tillbehör

  • 500 delikatesspotatis, delade och kvartade
  • 2 schalottenlökar, grovt skivade
  • 1 tomat, skivad
  • bladpersilja, grovhackad
  • 1 citron, skivad 

Koka potatisen snabbt i ca 6-7 minuter, eftersom den ska stekas aningen rå tillsammans med löken.
När potatisen har kokat, sila av vattnet, låt svalna, skala potatisen samt dela varje potatis i kvartar. Stek i egen stekpanna i rikligt med smör tillsammans med schalottenlöken tills löken är transparent och potatisen fått färg och stek med några skivor tomat på slutet.
Rör ihop mjöl, salt och peppar i en skål. Vispa ihop ägg och grädde. Hetta upp rikligt med smör och olja i en annan stekpanna.
Vänd schnitzlarna i mjölet så de får ett mycket tunt lager mjöl på båda sidor. Vänd sedan i äggblandningen och till sist i brödsmulorna.
Stek schnitzlarna så paneringen friteras lite och blir frasig och schnitzlarna fått fin färg. Se till att de inte fastnar, så ta mer matfett vid behov.
Lägg schnitzlarna att torka av några sekunder på kökspapper.
Garnera med en citronskiva och du vill, och servera med stekt potatis och lök. Strö lite hackad persilja över.

Allt om Riesling hittar du här:

Frågor och svar

Vad betyder Kabinett?

Kabinett är intensivt aromatiska, honungsgjorda sent skördade Riesing-viner betecknade efter sötma som Spätlese, Auslese, Beerenauslese eller Trockenbeerenauslese.

Är inte all tysk Riesling söt?

Den viktigaste och kanske flesta tyska Riesling-viner är söta men det håller på att ändras under för undan och vinerna blir alltmer torrare eftersom konsumenterna vill ha det så.

Varför har Riesling blivit så populär?

Jag tror att de blir alltmer populärare eftersom konsumenter inte längre bara tycker att vinerna är söta. Idag finns det riktigt fräscha torra viner som passar till all mat och till att bar öppna och sippa.

Till vilken temperatur ska man kyla Riesling?

Vita viner smakar ju faktiskt lite bättre när de bara är lätt kylda och inte direkt isiga och det gäller självklart för Riesling-viner också. Riesling serveras bäst vid en temperatur på mellan 7-9 grader.

Ser man hur sött vinet är på etiketten?

Ja, vinetiketten skriver vilken av de fem olika söthetsnivåerna vinet har det tyska QBA systemet har, Qba (avkort. Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete):
* Trocken (torr)
* Kabinett (torr till halvtorr)
* Spätlese (söt)
* Auslese (sötare)
* Beerenauslese (mycket söt)
* Trockenbeerenauslese (supersöt)

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.