Riesling är en av de mest aromatiska druvorna i världen. Genom att bara dofta på ett glas riesling kan även otränade näsor skilja det från andra vita viner. Förutom klassiska söta fruktdofter kan man även ana lite udda aromer som bensin och kemikalier. Detta låter kanske inte så trevligt, men det är dessa dofter som vinexperterna är särskilt fascinerade av. De primära aromerna i tysk Riesling är:

  • Nektarin
  • Aprikos
  • Äpple
  • Honung
  • Päron

Det finns olika stilar av Riesling, men de flesta av dem tenderar att vara väldigt syrliga. Utöver detta så kan de vara antingen torra eller söta, och det är kanske framför allt de torra som gjort drycken trendig igen. De klassiska Rieslingvinerna är dock söta, men det finns massvis med goda torra exemplar om du är lagd mer åt det hållet. De torra vinerna kommer förutom Tyskland från franska Alsace, amerikanska Washington, New York och Australiensiska Clare och Eden Valley.

De halvtorra eller söta Rieslingvinerna hittar du framför allt i Tyskland (med undantag för vissa i USA) och de delas in i kategorierna Spätlese, Auslese, Beerenauslese och Trockenbeerenauslese.

Några av de allra bästa maträtterna att äta tillsammans med en lite sötare Riesling är kryddiga indiska och andra asiatiska rätter. Förutom detta är Riesling gott till bland annat anka, fläskkött, kyckling, räkor och krabba. Är det ostbricka som gäller, satsa då gärna på lite mildare ostar med svagare doft, gärna från ko. Torkad frukt är ett mycket bra tillbehör till en ostbricka och Riesling.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy