Hem » Vin Fakta » Möt legendariske vinmakaren Fabrizio Fabiani i Piemonte

Möt legendariske vinmakaren Fabrizio Fabiani i Piemonte

Vi ska besöka Piemonte, närmare bestämt Dogliani i provinsen Cuneo, som ligger ca 60 kilometer sydost om Turin. Här ser man framförallt nästan bara vinstockar på rad med druvor för att framställa det populära Dolcetto di Dogliani-vinet. Här bor den legendariska och mycket välrenommerade vinmakaren Fabrizio Fabiani.

Fabrizio är känd för sina fantastiska Dolcettoviner som han producerar på den familjeägda vingården Azienda Conzia i Clavesana i Langhe-distriktet i Piemonte.

Här har familjen producerat vin sedan 1730 och redan tidigt blev man den främsta vintillverkaren i Clavesana, Piemonte, eftersom man redan då odlade vin på cirka hälften av den kommunala ytan.

Idag är Fabrizio Fabiani själv ägare till vinförtaget Fabrizio Fabiani Of Azienda Conzia och vingården Cantine Fabiani.

Vingårdarna omfattar idag 13 hektar där 2 hektar ligger inom appellationen DOCG Dogliani Superiore. Fabrizio är känd för att tillverka goda viner och grappa. Hans viner som rönt en hel del uppmärksamhet är både vita Chardonnayviner samt de röda av druvorna Barbera och Nebbiolo och på Systembolaget hittar vi hans goda röda Dogliani Superiore, 6377.

Detta är ett mysigt vin med stor personlighet av årgång 2016, som var en mycket bra årgång för vingården på Conzia med bra klimatförhållanden, hett på sommaren och lite regn då och då som gjorde att druvorna kunde få mogna ifred.

På flaskans etikett hittar man högst upp Conzias lilla logotyp som är ett familjevapen med oxhuvud samt ordet ”Bueta” under, ett ord som kännetecknar dialekten i Piemonte och som kan härledas till anfadern Gallo Giuseppe och är en symbol för oxarna som arbetade på vingårdarna.

Här handlar det om ett smakfullt och kraftfullt vin som till 100% är framställt av den typiska Piemontedruvan Dolcetto, ett vin med fin balans och lantlig rustik italiensk charm.

Mycket fruktigt med härliga smaker och aromer av mogna mörklila frukter som blåbär, moreller och plommon samt kryddiga och mustiga toner av lakrits och kanel.

Dogliani Superiore är ett mångfacetterat matvin, karaktärstypiskt Piemonte, som passar alldeles utmärkt både till grillat och till allehanda italienska tomatbaserade rätter eftersom det har en pigg syra och mjuka tanniner. Det gör Dogliani Superiore till en bra matpartner till många goda rätter utan att vinet blir för dominant.

Fabrizio pratar inte engelska, men i filmen översätts intervjun alltefter som man pratar på ett trevligt och förståeligt sätt av intervjuaren David Berry Green på Berry Bros. & Rudd i London och han pratar med Fabrizio både om vingårdarna och hans Dolcettoviner.

Här hittar du tips på maträtter med recept som passar till just Dogliani Superiore:

Frågor och svar:

Vilken typ av vin är Fabrizio Fabiani mest känd för att producera?

Fabrizio Fabiani är mest känd för att producera fantastiska Dolcettoviner på sin familjeägda vingård Azienda Conzia i Clavesana i Langhe-distriktet i Piemonte.

Vilken typ av druvor odlas främst i Dogliani i Piemonte?

I Dogliani i Piemonte odlas främst druvor för att framställa det populära Dolcetto di Dogliani-vinet.

Vilken är den främsta vintillverkaren i Clavesana, Piemonte?

Fabrizio Fabiani’s familj har producerat vin sedan 1730 och blev redan tidigt den främsta vintillverkaren i Clavesana, Piemonte, eftersom man redan då odlade vin på cirka hälften av den kommunala ytan.

Vilken typ av mat passar Dogliani Superiore till?

Dogliani Superiore är ett mångfacetterat matvin, karaktärstypiskt Piemonte, som passar alldeles utmärkt både till grillat och till allehanda italienska tomatbaserade rätter eftersom det har en pigg syra och mjuka tanniner.

Pratar Fabrizio Fabiani engelska?

Fabrizio Fabiani pratar inte engelska, men i en intervju med intervjuaren David Berry Green på Berry Bros. & Rudd i London översätts intervjun alltefter som man pratar på ett trevligt och förståeligt sätt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.