Dave Nagengast – vinmakare extraordinaire, District 7. Dave är vinmakare och vice vd för vinproduktionen hos Scheid Family Wines i Monterey i Kalifornien. Han började arbeta på Scheid Family Wines 2002 som konsulterande vinmakare och blev senare ansvarig vice vd för vinproduktionen från 2006 till 2018. Innan dess arbetade han på Storrs Winery, Mirassou Vineyards och San Martin Winery.

Dave Nagengast profilbild

– Som vice vd för vinproduktionen är jag ansvarig för driften av vingården och produktionen företagets  vinportföl som inkluderar ett flertal olika viner och serier som exempelvis Scheid Vineyards, District 7, Metz Road, Stokes Ghost, VDR, Ranch 32 och Ryder Estate.

Dave är en uppskattad vinmakare! Genom sitt innovativa sätt varvar han traditionellt hantverk och vinodlings med modern och innovativ teknik. Detta har självklart resulterat i en hel del priser och utmärkelser, som ett flertal 90+ poäng, bäst in show, bäst i vinkategori/klass och mängder av guldmedaljer.

Dave var redan i ett tidigt skede i sin vinmakarkarriär en stark förespråkare hållbart jordbruk och vinframställning. Som vinmakare även en innovatör både på vingården och i vinkällaren. År 2017 utvecklade han och hans team sitt “In-Vineyard Native Yeast Fermentation Program” för att skapa en optimal Chardonnay med druvor från Riverview Vineyard.

Dave berättar:

Rott vin och matig sallad

– För att undvika en påverkan av de jäststammar som redan etablerats här vid vingården, tog vi hit en liten press och en kylbehållare för att få igång en äkta inhemsk Riverview jästfermentering. Vi krossade druvorna och fyllde 10 nya franska ekfat varje med Wente klon och Dijon klon 96. Det resulterande i att vinet utvecklade en snygg och unik personlighet för just den här sidan av vingården som ju har ett kallare klimat. Sedan anpassade vi programmet även för vår Pinot Noir av årgång 2018.

Dave har studerat vid California State University of Fresno där han tog sin akademiska titel, Bachelor of Science i jordbruksvetenskap med inriktning oenologi, läran om vin och vintillverkning. Men han är också en hängiven diskuskastare. Dave och hans fru har tre söner som följde i hans fotspår och kastade diskus på college.

Men vilken profil har egentligen den populära District 7?

– So vinmakare ligger mitt fokus ligger på estate odlade viner av bra kvalitet och till rimliga priser. Vårt mål är att våra viner ska vara smidiga, balanserade och matvänliga. Totalt har vi 11 vingårdar i Monterey County att sköta om och det betyder sammanlagt mer än 1 600 hektar som totalt ligger inom fyra olika zonområden som skiljer sig åt klimatmässigt och de kräver förstås även unika sätt att odla vin på.

Vilket spännande och utmanande jobb! Detta ger förstås även en stor flexibilitet och gör att Scheid Family Wines kan odla en rad olika druvor, från Chardonnay till Pinot Noir till Cabernet Sauvignon och att alla druvor kan få växa på en egen plats som är helt optimal för just den druvan och där den kan få trivas.

– Som en vinmakare tycker jag att mitt jobb är att ta hand om den vackra frukten som skördas på våra vingårdar och låta den nå sin fulla potential i vingården. Jag vill att våra viner erbjuder rena smaker och har den där fräscha profil som är så typisk för regionen Monterey.

District 7 Pint Noir odlas på de svalaste vingårdarna i den norra delen av Monterey, i Salinas Valley, med dagar som ofta börjar med en tät morgondimma och avslutas med blåsiga eftermiddagar.

– Men det är just de förutsättningarna som skapar en riktigt god Pinot Noir som antingen är stor och kraftfull eller känslig och aromatisk. District 7 Pinot Noir kombinerar båda dessa stilar och då blir vinet rikt, mycket välstrukturerat och härligt parfymerat.

Kan du kortfattat beskriva vinning av District 7 Pinot Noir?

– Jag är verkligen lyckligt lottad som kan dra nytta av denna enorma rikedom i våra vinodlingar, för då kan jag verkligen kontrollera exakt tidpunkt för skörd och välja ut de druvor i varje sektion allt eftersom de når sin optimala smak och mognad.

– Vi skördar både på natten och under tidig morgon för att hålla druvorna svala tills de kommer till vingården. Vi destillerar, krossar och jäser frukten och tre gånger per dag pressar vi försiktigt mer locket under jäsningen, för att extrahera färg och smak.  Denna skonsamma metod är helt avgörande om man vill få en smidig Pinot Noir utan minsta bitterhet. Vår Pinot Noir lagras normal på franska ekfat i 10 till 12 månader före buteljering. 1/3 del av dessa fat är nya fat.

Som vinmakare, hur gör du helst, Dave, dricker du din Pinot Noir med en bit mat eller sippar du den? Och framförallt allt, vilken temperatur ska vinet ha när det serveras?

– Jag gillar att dricka alla mina röda viner vid källartemperatur alltså sådär ca 18° -20° för då upnås en full balans mellan alkohol och tanniner och sen kan jag till fullo njuta av fruktaromerna i vinet. Den fantastiska grejen med Pinot Noir är att den kan serveras till nästan vilken mat som helst, allt från vegetariska rätter och till lax eller lamm. Jag tycker att det är en av de mest mångsidiga vinerna på jorden!

I mars kommer Dave Nagengast till Stockholm.

– Det ska bli riktigt kul. Jag är glad att få hälsa på och se Stockholm och provsmaka lite av den svenska maten.

Dave Nagengast i vingården

Här är några förslag på mat till Pinot Noir:

Vinjournalen.se rekomenderar

Graves Supérieures Chateau Menota

Graves Supérieures Chateau Menota

Artikel:4087Volym:750 ml
Pris189/109 SEK (109 SEK för 375ml) :-

Faktaruta

Årgång2018DruvorSemillon 60%, Sauvignon blanc 30%, Muscadelle 10%Alkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy