Hem » Vin & Mat » Matthews Rabbit Cassoulet med Pinot Noir

Matthews Rabbit Cassoulet med Pinot Noir

Vi kör en Rabbit Cassoulet av Matthew Beaudin.

I går presenterade vi veckans kock, Matthew Beaudin, från Monterey. Vi bad honom också om att komponera en annorlunda höstig gryta inför helgen Thanksgiving. Här är receptet till hans goda Rabbit Cassoulet. Originalreceptet har Matthew skapat för hare, men den kan vara svår att få tag på här i Sverige. Vi tog en bit fransyska och det gick jättebra. Vill du ändå satsa på hare så försök i saluhallarnas köttbutiker eller hos din lokala gårdsbutik. Men yes, sir, det blev klart annorlunda! Köttet tillagas länge vid låg temperatur separat i ugn och sedan sätts allt ihop till en gryta. Vinet – vi väljer en populär kändis på svenska marknaden, District 7 Pinot Noir, både i grytan och i glaset!

Rabbit Cassoulet

Preparera följande ingredienser:

 • 1 hare
 • 2 stora hackade gula lökar
 • 2 selleristjälkar, tunt skivade
 • 2 morötter, skivade i medelstora bitar
 • 2 msk tomatpasta
 • 1/2 flaska District 7 Pinot Noir
 • 2 kvistar timjan
 • 3 vitlöksklyftor, rivna
 • 3 dl färskt pressad apelsinjuice
 • ca 1 liter köttbuljong
 • 1 burk stora vita bönor
 • 3-5 gröna sparrisar, hyvlade på längden
 • 1 handfull gröna ärtor
 • 3 små kålrötter, halverade och rostade 30 min i 180°
 • cocktailtomater med blast, lätt grillade i olivolja och lite salt

Så här gör du:

Värm upp lite rapsolja i en stekpanna i några minuter. Under tiden koka upp buljong med apelsinjuice i en medelstor kastrull.

När oljan är varm nog, bräsera köttet runt om så det blir lite brunstekt. Det tar ca 3-5 minuter. Därefter ställ undan köttet.

I en gjutjärnsgryta bryn morötter, selleri, lök och vitlök långsamt tills det är genomskinligt, ca 20 minuter.

Krydda därefter med timjan och tomatpasta och koka ytterligare i 10 minuter.

När tomatpastan har kokat in, skrapa försiktigt upp det som eventuellt fastnat på botten av kastrullen för att få upp allt det goda, som sedan vispas in med vinet. När vinet reducerat till hälften, häll i den heta buljongen och juicen.

Lägg nu köttet i folie och låt koka i ugn i 3-4 timmar på 180° tills köttet är mört. Använder du hare måste alla ben rensas bort noggrant, samla ihop köttbitarna och spar all överbliven vätska, tills köttet är avkylt och kan hanteras.  Krydda gärna på med salt och peppar samt med BBQ kryddor.

Nu lägger du köttet med steksås i buljong med apelsin och reducerat vin och tillsätter bönor, ärtor och de rostade kålrötterna. Blanda allt noggrant.

Lägg upp grytan på tallrikar och garnera med hyvlad sparris och grillade tomater. Servera gärna med ris eller potatis.

District 7 Pint Noir | SB 6578 | Monterey | 125 kr

Storsäljaren District 7 Pinot Noir från soliga Monterey är ett fruktigt, välutvecklat vin med en generös subtil smakpalett av mörka bär och frukter som djupt röda och mogna moreller, söta jordgubbar och pikanta hallon. Sedan toppas allt med läckra toner av kryddig kanel och mustigt sandelträ med en släng av krämig kolanougat.

District 7 Pinot Noir är populär och känd bland Pinot Noir entusiaster över hela världen som en fyllig, elegant och mycket stilren Pinot Noir och ett perfekt matvin till många goda rätter på grund av dess komplexitet och rika fruktkaraktär. Prova gärna District 7 Pinot Noir till grillat kött, grytor, vegetariskt och goda, lagrade ostar. Denna Pinot Noir har en distinkt och trevlig fatkaraktär då vinet har lagrats mycket omsorgsfullt i nya ekfat som ger en fin balans och kropp till vinet med sina silkeslena tanniner i ett långt och härligt avslut.

Hos familjeproducenten Scheid Family Wines i Monterey i Kalifornien där de ljumma, varma vindarna blåser in från bukten … särskilt druvan Pinot Noir blir extra söt när den får så många soliga dagar. 1972 slog sig Al Scheid ner här tillsammans med sin familj där alla har olika roller i familjeföretaget, så gör de en serie av förträffliga och mycket omtryckta vita, röda och roséviner. Familjens engagemang och kunskap har betytt mycket för Al Scheid som tillsammans med sin mästerlige vinmakare Dave Nagengast skapar fantastiska viner. Al säger att han har det bästa teamet i branschen och så är det nog.

Lite mer om Pinot Noir kan du läsa här:

Frågor och svar:

Vad är receptet på Matthews Rabbit Cassoulet?

Ingredienserna inkluderar hare (eller fransyska), gula lökar, selleri, morötter, tomatpasta, District 7 Pinot Noir, timjan, vitlök, apelsinjuice, köttbuljong, stora vita bönor, sparris, ärtor, kålrötter och cocktailtomater.

Hur tillagas köttet i Rabbit Cassoulet?

Köttet tillagas länge vid låg temperatur separat i ugn i 3-4 timmar på 180° tills köttet är mört.

Vilket vin används i Rabbit Cassoulet?

District 7 Pinot Noir används både i grytan och i glaset.

Var kan man få tag på hare i Sverige?

Hare kan försöka hittas i saluhallarnas köttbutiker eller hos din lokala gårdsbutik.

Vilka andra rätter passar bra med District 7 Pinot Noir?

District 7 Pinot Noir passar bra till grillat kött, grytor, vegetariskt och goda, lagrade ostar.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.